Ok… je hebt besloten om vegetariër te worden… nou ja… of  je denkt er over na om vegetarisch te gaan eten, dan komen al snel vragen als: Wat ga ik eten? En wáár vind ik de beste recepten? En… Waarom wil ik dit ook alweer?

Waarom wil ik trouwens vegetariër worden?

Tijdens mijn twijfelperiode ben ik diverse redenen tegengekomen om vooral toch vegetarisch te gaan eten. Een indrukwekkende film vond ik  Meat The Truth, hoewel er ook kritiek op deze film is. Ik schrok vooral van de cijfers die genoemd worden in de film. Dat de vleesindustrie een hele grote bijdrage heeft aan milieuvervuiling bijvoorbeeld. Toen ging ik dat vlees op mijn bord toch wel anders bekijken.

Mijn top 5 redenen om vegetariër te worden:

5. Je helpt mee het aantal dieren in de intensieve veehouderij te verminderen, wat duidelijk minder dierenleed als gevolg heeft.

4. Vlees wordt vaak genoemd als een oorzaak voor allerlei ziektes als kanker, hoewel ik eigenlijk daar nog geen echte keiharde bewijzen over heb gelezen.  Er is wel onderzoek dat uitwijst dat vegetariërs bijvoorbeeld minder hart- en vaatziekten hebben dan vleeseters.

3. Vlees zorgt voor ontbossing. Bossen worden gekapt voor het produceren van diervoer.

2.  Vlees eten is slecht voor het milieu. Denk alleen maar aan alle methaangassen die uit de dieren komt. Eén koe stoot bijvoorbeeld net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto.

1. Vegetariërs zijn heel vaak een stuk slanker. En dat idee vind ik zelf heel erg prettig.

Hoor en Wederhoor

Ja.. er is dus ook kritiek op vegetariërs. En ja, deze kritiek zal vaak komen uit de hoek van vleesproductenten. Naar woord trouwens: vleesproducenten. Het gaat immers om levende wezens, die produceer je toch niet?

 • De mens is een omnivoor, een alleseter en eet daarom zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Wanneer je één van deze twee categorieën weglaat, dan zal dat leiden tot tekorten aan bouwstoffen. Je hoort en leest vaak vegetariërs een tekort aan bijvoorbeeld B12 oplopen. Er zijn onderzoeken die zeggen dat dit wel meevalt, zo lang je maar je maaltijden volwaardig samenstelt. En anders kan je dit altijd nog aanvullen met vitaminepillen. Het lijkt mij wel iets om goed op te blijven letten.
 • Het vegetarisch eten is helemaal niet gezonder. Het is bijvoorbeeld niet wetenschappelijk bewezen dat een leven zonder vlees iemand beter kan maken.

Een hoop argumenten heen en weer. De voor- en tegenstanders zullen voorlopig nog niet klaar zijn met ruziën over wie er gelijk heeft. Uiteindelijk zal je zelf je eigen standpunt moeten bepalen. Begin anders met een paar dagen in de week vegetarisch eten.

Recepten!

Maar wat ga ik dan eten? Waar vind ik goede recepten? En hoe eet ik vegetarisch wanneer ik ergens uit eten ga? Allereerst heb ik maar eens gekeken de website van 24kitchen. Daar zie ik regelmatig vegetarische recepten langskomen. En ik ben stiekem verslaafd aan Rudolph’s Bakery.

Op de website van 24Kitchen heb ik gekozen voor de Cajun ovenschotel. Waarom dit recept? De basis bestaat uit aardappelen, en die worden toch heel veel gegeten in Nederland. Zo hoop ik wat sneller gewend te zijn aan het vegetarisch eten. Maar aan de andere kant eet ik ook vaak rijst en pasta. Eigenlijk lijkt mij dit recept gewoon makkelijk te maken en erg lekker.

Meer recepten!

Ik ben op zoek gegaan naar receptenboeken die mij kunnen helpen aan vegetarische recepten. Interessante boeken zijn “De dikke vegetariër”, “De dunne vegetariër”   maar ook “De snelle vegetariër”.  Ja inderdaad een serie, die je uitstekend los van elkaar kan kopen. Maar ook op de website van de Vegetariers bond staan trouwens goede recepten.

Uit eten!

Ga je graag uit eten? Dan zal je snel er achter komen dat veel restaurants nog niet echt ingericht zijn op vegetariërs en dat jouw maaltijd al snel een salade zal zijn. Op zich niets mis mee, maar een ‘echte’ maaltijd lijkt mij toch lekkerder. Een tip is om naar Indiase of Thaise restaurants te gaan. Vaak hebben deze restaurants meer keuze voor vegetariërs. India heeft bijvoorbeeld de meeste vegetariërs ter wereld (vanwege hun geloof), en hebben dus een ruime ervaring in het maken van vegetarische gerechten. Je kan natuurlijk ook vooraf even op Iens of op Vegatopia naar een restaurant zoeken. Of  vooraf even het menu online bekijken.

Maak het jezelf gemakkelijk, maar maak het vooral ook lekker! Eet Smakelijk!

3 reacties

 1. Marca van den Broek

  Zo moeilijk is het inderdaad allemaal niet. Gelukkig maar! Ik eet al ruim 35 jaar geen vlees en heb het nooit gemist. Heb ook geen tekorten opgelopen en ben ook niet slank trouwens (da's dan wel weer jammer). Frappant is wel dat mijn astma op miraculeuze wijze stopte toen ik geen vlees meer at en dat ook mijn darmen het weer normaal gingen doen. Dus hoezo is het natuurlijk om vlees te eten?Dat geldt in ieder geval niet voor iedereen…… Mijn ervaring is dat je in het begin behoorlijk spastisch bezig kunt zijn met het zoeken naar vleesvervangers, maar dat je je daar op den duur helemaal niet meer mee bezighoudt omdat je op een andere manier gaat koken. Ben benieuwd naar jouw bevindingen!

  Beantwoorden
  • Walter de Jongh

   De afgelopen periode heb ik noodgedwongen weinig vlees gegeten.Vlees is namelijk best duur. En eigenlijk heb ik van jongs af aan al weinig vlees gegeten. Echt missen doe ik het toch niet, en waarschijnlijk zal ik best nog wel vlees eten. Alleen ik let nu wel heel erg op hoe dit vlees op mijn bord komt. Eigenlijk is het gewoon goed nadenken wat je eet.

   Ik volg sinds kort de vegetarische slager (@VegaSlager) op Twitter en zie oa. vleesvervangers, die bedrieglijk echt op vlees lijken.

   Volgens mij heb je gelijk, en is het allemaal niet zo moeilijk.

   Wel jammer trouwens dat je niet slank wordt van vegetarisch eten.

   Beantwoorden
   • Esther

    Kaas is evil, zei m'n diëtiste vorig jaar tegen me. Ik ben er dol op en merkte dat ik toen ik vega werd meer kaas ging eten. Fout! Want het is geen alternatief voor vlees en bevat bergen vet. Was/is bij mij één van de redenen dat ik niet meer afviel. Nu alleen nog maar ERG sterk smakende kazen en dan een klein beetje. Yummie.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.