“Haal die klotekar van je weg of ik trap hem kapot.” Onlangs was ik getuige van een knallende ruzie tussen een bakfietster en een winkelende meneer. Haar bakfiets blokkeerde de ingang van het winkelcentrum en dat wekte overduidelijk zijn ergernis.

De discussie die volgde, werd een waar gevecht over het bestaansrecht van de bakfiets. Ik verbaasde mij over de heftigheid hiervan, maar bemoeide mij er verder niet mee. Nu vraag ik mij af: waar komt die irritatie vandaan? En wat beweegt mensen ertoe om zo’n stalen ros met boodschappenkar te bestijgen? Ik besluit het uit te zoeken.

Smarties

Ik spreek enkele bakfietsers aan op straat. Sophie is de eerste die ik tref. In haar rode bakfiets zitten twee kinderen tussen de boodschappen. “Ik vind het ideaal,” zegt Sophie. “Ik rijd nu sinds twee jaar op een bakfiets. Daarvóór vervoerde ik mijn kinderen op een gewone stadsfiets. Dat was doodeng. Ik moest een keer plotseling uitwijken voor een auto en verloor de grip op mijn fiets. Het scheelde niet veel of we lagen op straat. Met mijn bakfiets voel ik mij veel veiliger.” De kinderen reageren lachend op mijn vraag hoe zij het vinden, zo in de bakfiets rondrijden. “Het zit wel lekker hoor, maar als mama veel boodschappen heeft gedaan is het ook wel eens te krap,” verklaart de oudste. De jongste zegt niets, zij ontdekt een zak Smarties in de boodschappentas en begint ervan te snoepen.

Afleverservice

Annelore is de volgende bakfietsster die ik spreek. Ik vraag naar haar lege bak en wat ze daar zoal in vervoert. “Ik maak houten beelden, die ik verkoop in mijn atelier. Als extra service lever ik het beeld bij de klant af.” Op haar mobiel laat ze een paar foto’s van haar houtsnijwerk zien.  “Ik gebruik mijn bakfiets om het te vervoeren. Goed voor het milieu en mijn gezondheid,” voegt ze er lachend aan toe.Bakfietshond

Aanmodderen

“Het geeft ook wel eens problemen hoor,” vervolgt Annelore. “Soms eindigt een fietspad met twee van die geschakelde hekjes. Daar pas ik niet altijd tussendoor. Dan moet ik dus afstappen en om de hekjes heen door het gras ploegen. Het is wel eens gebeurd dat ik hierdoor met mijn hakken in de modder vast kwam te zitten.”

Typisch vrouwending?

“De bakfiets zoals wij hem nu kennen deed eind jaren negentig zijn intrede in Nederland,” zo vertelt Kees Bakker van de Fietsersbond. “Destijds bleven steeds meer hoogopgeleide mensen met hun kinderen in de grote steden wonen. De bakfiets biedt hen een goede oplossing voor vervoersproblemen binnen de drukte van de stad.” De bakfiets is nu nog steeds populair. Kees ziet dat dit constant blijft. “Er is in praktisch opzicht een blijvende behoeft aan de bakfiets.” Op mijn vraag of de bakfiets meer een ‘vrouwending’ is, aarzelt Kees even. “Nou, ik denk dat mannen het ook wel stoer vinden. Stoerder dan een gewone stadsfiets met een kinderzitje.”

Stoepversperring

Alle praktische oplossingen en stoerheid ten spijt, niet iedereen is zo gecharmeerd van de bakfiets. Een speurtocht hierover op Twitter, laat ook tegengeluiden horen. Een willekeurige tweet: “Zo’n voor de winkelingang neergepleurde stoepversperrende #bakfiets van een kijk mij es leuk zijn met m’n kind moeder.”

‘Fak de Bakfiets’

Op de Facebookpagina ‘Fak de Bakfiets’ wordt uit de doeken gedaan wat hun probleem is met bakfietsen: “Het maakt onze kinderen lui.” In een filmpje op YouTube vertelt Christel dat ze bakfietsen oerlelijk, onhandig in het verkeer en lomp vindt. Arien de Jong van de Fietsersbond erkent in hetzelfde filmpje de onhandigheid van bakfietsen in het verkeer: “Ze zijn natuurlijk wat breder dan een gewone fiets en daardoor blokkeren ze het fietspad wel eens. Wij vinden dat eigenlijk niet het probleem van de bakfietsrijder, maar van de overheid die misschien wat bredere fietspaden moet aanleggen.”

Voors en tegens

Het is duidelijk: de meningen zijn verdeeld. De bakfietsters die ik sprak, waren overwegend enthousiast. Veilig, efficiënt en ook nog eens goed voor je gezondheid! Zij kunnen het weten, denk ik dan. De combinatie hakken en bakfiets is misschien niet zo handig, bij wijze van tip. De antibakfietsmaffia roept, net als de geïrriteerde meneer bij het winkelcentrum, om netjes geparkeerde bakfietsen. Geheel terecht vind ik, al gaat natuurlijk ook op voor de gemiddelde scooter. Het blokkeren van een fietspad kan een probleem zijn, maar fietspaden verbreden voor de bakfiets, gaat toch wel erg ver. Een beetje schipperen, passen en meten, daar zijn wij Hollanders toch groot mee geworden?

photo credits: emmerogers & Amsterdamized via photopin cc

 

2 reacties

  1. Kim

    Hoi Esther, interessant artikel. Leuk om alle voors en tegens nog eens te lezen. Wij zijn, zoals je begrijpt, fan van de bakfiets. Misschien vind je het leuk om een keer een proefritje te maken op een Babboe en een review te schrijven. Je bent van harte welkom! Groet! Kim – Babboe

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.