Al jaren kamp ik met allerlei vage klachten. Vooral in mijn hoofd en nek en in mijn maag. Een combinatie van hele dagen achter de computer zitten en de drukte van werk, gezin en sociale leven. Plotseling was ik het zat. Er moest iets gebeuren. Wat? Een bezoek aan de acupuncturist.

Ik ben niet zo’n klager. Hoofdpijn los je op met ibuprofen of als het migraine wordt met Sumatriptan. Voor maagpijn helpt Zantac. Een paar pilletjes per dag en je kunt gewoon weer verder. Dat vraagt het leven ook van mij. Bovendien houd ik niet van op de bank liggen. Dan verveel ik mij. Rustig doorgaan, is het devies. Maar ja, dan wel liever pijnvrij.

Spannende naalden

Na een aantal behandelingen voor hoofdpijn bij de fysiotherapeut, adviseerde zij mij naar een acupuncturist te gaan. Dat had ze een paar jaar eerder ook al eens gedaan, toen ik voor dezelfde klachten bij haar liep. Maar zo’n acupuncturist is best wel spannend, met al die naalden. En je moet tijd vrij maken om er naartoe te gaan. Allemaal barrières om het lekker niet te doen. Hoofdpijn is gemakkelijker en je weet hoe het voelt.

De uitdaging

Maar opeens was ik het zat. Stel je voor dat acupunctuur wel helpt? Ik kan nog wel 15 jaar met dezelfde klachten doorlopen, maar misschien is het ook een uitdaging om er iets aan te gaan doen. Mijn goede voornemen om ‘eens’ een afspraak te maken, werd versneld toen mijn partner met een visitekaartje van een acupuncturist thuis kwam. Speciaal voor mij meegenomen. Dat vond ik zo lief, dat ik direct een afspraak heb gemaakt.

En dan gaat de energie stromen…

En voor ik het wist, zat ik in een behandelkamer. Geen steriele ruimte, best een beetje gezellig zelfs. De acupuncturist deed een korte intake en stelde mij op mijn gemak. Want ik vond het best wel spannend, straks al die naalden in mijn lijf. Dat viel trouwens erg mee. Nadat hij mijn triggerpoints had gevonden (die vrij standaard zijn bij mijn klachten), werden er voorzichtig een paar naalden op bepaalde plekken in mijn lichaam geprikt. De naalden worden ‘ingebracht’ door een buisje, je voelt er bijna niets van. Wat je wel voelt, is een prikje of een schokje – de Qi – als de energie door het lichaam gaat stromen. Ik vond dat wel een prettig gevoel, alsof er in mijn lichaam ruimte werd gemaakt om de klachten ‘af te voeren’.

Meridianen en energieblokkades

Wat er gebeurt, is dat er een betere doorstroming ontstaat, doordat de naalden op bepaalde punten in het lichaam worden geplaatst. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam, waarlangs de energie circuleert. Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt de acupuncturist de energiestroom van die meridiaan. Zo reguleert hij de energiestromen in het lichaam, waardoor eventuele energieblokkades verdwijnen.

Prettige behandeling

Na de behandeling voelde ik mij een beetje loom en slaperig, maar acupunctuur kent in de regel geen bijwerkingen. Wel bleven mijn heftigste triggerpoints gevoelig. Verder was het eigenlijk een hele prettige behandeling. Je moet alleen wel een tijdje stil blijven liggen, om de naalden hun werk te laten doen. En ja, zomaar stil liggen? Dat zijn we eigenlijk niet meer gewend.

Helpt acupunctuur echt of moet je er in geloven?

Ik ben op zich een nuchtere Friezin en vrij resultaatgericht. De acupuncturist beloofde mij dat mijn hoofd- en maagklachten snel zouden verminderen. We doen eerst 3 behandelingen om te kijken of het aanslaat. Ik ben heel benieuwd. Maar omdat ik de Qi werkelijk voelde stromen, heb ik hoge verwachtingen. Of mijn klachten echt verdwijnen? Ik laat het jullie in een volgende blog weten.

2 reacties

  1. Chantal

    Hoi Annemarie, ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Bij mij hielp acupunctuur goed, bij maagklachten en nog wat andere vage kwaaltjes. Het is ook belangrijk naar de oorzaak te kijken natuurlijk. Ik kijk uit naar je volgende blog!

    Beantwoorden
  2. Danielle

    Volgens mij valt er weinig te geloven en werkt het gewoon supergoed. Ik heb – al weer 10 jaar geleden – ook als een soort 'baat het niet, dan schaadt het niet'-poging mijn heil gezocht bij een acupuncturist ivm ernstige migraine. Na een aantal sessies die inderdaad niet pijn doen, maar oh man wat zijn sommige punten gevoelig! – heb ik toch langdurig echt heel veel minder last van migraine-aanvallen gehad. Je voelt het trouwens ook echt "openbreken" als zo'n naaldje erin gaat.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.