Of je er nu van houdt of niet, mode is een fascinerend verschijnsel. Mijn huidige fascinatie: als ik de modetijdschriften doorblader en fashionblogs bestudeer valt mij op dat ‘fashion-forward’ verrassend veel gemeen heeft met ‘toerist’.

De toeristen-look

Ik noSokken_sandalen_Gettyem maar: rugzak, bermuda en sokken in sandalen. Vrij typerende omschrijving van een toerist, non? Of de inwoner van een volksbuurt, 60-plusser, camping-ganger, of gewoon iemand met slechte smaak.
No-go

Het dragen van sokken in sandalen was jarenlang het onderwerp van echtelijke discussies, wekte de spot van velen en de toorn van de rest. Hoog op de modeflater-lijsten en er is zelfs een heuse Facebook-pagina tegen het dragen van sokken in sandalen.  Rugzakken? Na-ah, de modemeisjes lieten liever de meest chique handtassen bungelen aan de onderarm. En bermuda’s… alleen de naam al veroorzaakte (mogelijk door de associatie met bleke en/of behaarde benen) rillingen.

When it’s in Vogue, it’s fashion

Ooit een gruwel, nu gruwelijk hip. Wait, what? Jazeker: HIP. Trendy. Fashion. Rugzakken en bermuda’s drongen vorig jaar al zachtjes het modebeeld binnen, maar de echte shock zit ‘m in de sandalen. Dat wil zeggen, de sókken in de sandalen.

Want het is dus een trend. Onder andere Elle en Vogue stylden hun modellen met badslippers en sokken. Celebs, modebloggers en fashionfähige festivalbezoekers zijn er al mee gespot. Nu zal de gemiddelde mannelijke toerist zich niet laten inspireren door modemeisjes, maar het uitroeien van de combinatie sokken/sandalen in het straatbeeld (waar we toch zo zorgvuldig aan hebben gewerkt afgelopen decennia) loopt hiermee wel weer wat vertraging op.

 

Van verafsSokken_sandalen Elle Gettychuwd naar verantwoord, dus. Dat vind ik het fascinerende aan fashion. En ga je straks op vakantie, let dan even goed op wat de toeristen aan hebben. Hawaï-shirts, softshell jacks of die pleerol onder de arm? Het kan zomaar de volgende trend zijn…

 

 

 

 

Photo credits: Getty

één antwoord

  1. Silvia

    Hoi Anniek, eerlijk toegeven dat kniekousen best grappig kunnen staan. Vooral gekleurde. De badslippers daar twijfel ik nog een beetje boel over 😉 … maar zal in ieder geval goed opletten wanneer ik met vakantie ben 🙂

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.