In de Disney film ‘Meet the Robinsons’ repareert Lewis (8) een gehaktballenmachine. Het mislukt, de gehaktballen vliegen lukraak over tafel. Lewis is verdrietig. De andere aanwezigen daarentegen staan op, klappen en roepen: ‘Hoera, een fout!’

De angst om fouten te maken

De angst om fouten te maken zit er bij iedereen in. ‘Wat nu als…’ Nou inderdaad zeg, wat nu als? Foutloos door het leven gaan lukt niemand. Gelukkig maar, want als je erover nadenkt, leerde je dan niet het meeste van je fouten? Het gaat er vooral om hoe je met die gemaakte fout omgaat. Je moet je misstap niet negeren, je moet niet zeggen dat het ‘eigenlijk geen fout was’. En zeg alsjeblieft niet dat het niet aan jou lag, maar aan de omstandigheden of erger nog, aan de ander.

tumblr_mxika7fCLS1r1uuc8o1_500

Leerervaring

Steek de hand in eigen boezem, zeg dat het niet zo handig was of ronduit stom. Repareer waar mogelijk en doe het in het vervolg in ieder geval anders. Zo deelde ik laatst een idee met iemand. Een uitgewerkt idee, met een gedachtegang en een visie. Stom. Ik kende de persoon niet goed en ze ging er met het idee vandoor. Lag dat aan haar? Misschien, maar zo denken levert bar weinig op. Een volgende keer zal ik voorzichtiger zijn en uitgewerkte ideeën alleen delen met mensen die ik vertrouw. Het was zeker niet mijn enige fout, wel de meest recente.

De schandpaal

Dit was best fijne theorie toch? Dan komen we nu bij het grimmiger gedeelte en dat stukje heet social media. Maak je namelijk een fout die wordt gedeeld via Facebook of Twitter, of víndt iemand dat je een fout maakt, dan kun je zomaar gelyncht worden. Figuurlijk natuurlijk, maar de vraag is soms wat erger is.
Een recent voorbeeld. Journalist Caroline van den Heuvel komt aan op de plek van het neergestorte vliegtuig MH17. Ze is daar ongetwijfeld half in shock, ziet spullen van overleden passagiers en vindt een (reis)dagboek. Ze bladert erdoorheen en fragmenten tekst en het handschrift zijn zichtbaar op televisie en dus ook voor de nabestaanden. Niet handig, misschien zelfs ongelooflijk stom en mogelijk tragisch voor de nabestaanden bovendien. Tegelijkertijd was het ook een fout van de redactie en van wie er verder deel uitmaakt van zo’n redactieteam.

Screen Shot 2014-07-23 at 9.30.11 PM

Social media

Op Twitter gebeurde het volgende. De journalist in kwestie werd het onderwerp van de dag. Door een BN’er werd getweet: ‘Hoe is dit nou toch mogelijk!’ Hij werd geretweet en vervolgens hadden allerlei anderen een primeur en dat werd geretweet en dat leidde tot walgelijke aantijgingen en een door velen gedeelde overtuiging: ‘Ze moeten haar ontslaan!’ Het roept de volgende vraag op. Als zo’n BN’er dit ziet en vindt dat het niet kan, waarom went hij zijn BN’er krachten dan niet aan voor een fatsoenlijke en menselijke oplossing? Waarom moet iemand openbaar aan de schandpaal genageld worden. Waarom?

Fout 1-2

Offline fouten maken

Laten we de situatie even vertalen naar offline. Stel, je maakt een fout op je werk. Gaan je collega’s dan collectief naast je bureau staan en roepen; ‘Hey, dat was een fout, dat was écht stom, wat ben jij voor een debiel, ze moesten je ontslaan.’ Natuurlijk niet, stel je voor wat een wanvertoning dat zou zijn. Je attendeert je collega er in stilte op, je mailt, belt, steekt een hart onder de riem, want het kan de beste overkomen, jouzelf bijvoorbeeld. Een beetje bedrijf gebruikt fouten en deelt good ánd bad practices, dát is namelijk leiderschap. Je maakt een fout, je leert ervan en je laat anderen zien hoe je dat deed.

Fouten maken is menselijk

We willen snel primeurtjes scoren en dat gaat ver, het ego zegeviert op Twitter. Dat is allemaal prima, maar van een BN’er verwacht ik toch iets meer. Als je zoveel volgers hebt, verwacht ik eerlijk gezegd begrip voor een collega in een onheilspellend gebied. En als je dat niet op kunt brengen: niet alles hoeft breed uitgemeten te worden op social media. Laat medemenselijkheid zegevieren, zet je krachten in op een andere manier. Ook al genereer je daarmee geen ‘Ja, dat vond ik ook’ en 505 blinde retweets van een stelletje meelopers. Think before you act en je je verlaagt tot stemmingmakerij. Fouten maken is menselijk, laten we dat zo houden.

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.