Jaloers staar ik naar een paar schitterende vakantiefoto’s die Facebook in het nieuwsoverzicht presenteert. Tropische oorden en nieuwe avonturen. Vakantie. Ik wil ook! Helaas is een ontnuchterende blik op mijn bankrekening compleet overbodig…

Het kan niet…

Ik zwaai iedereen virtueel vrolijk uit en hoop dat ze mijn nieuwsoverzicht vullen met nieuwe avonturen en al die verre oorden die ik stiekem ook wel zou willen bezoeken. Ik op vakantie? Nee. Het kan niet. Zo simpel is het. Het probleem is vast bekend. Het bekende ‘het zit er even niet in’. Stiekem spiek ik toch op een paar websites en droom ik even weg over ‘mijn vakantie’. Klik. Klik. Het is allemaal duuuuur! Ik baal.

Het helpt alleen niet

Het helpt natuurlijk niet. Shit! Ik moet ook sparen voor een ander huis. Helpt ook niet. Ik wil ook op vakantie! Helpt al helemaal niet. Het huishoudboekje duikt op uit de kast. Alle abonnementen dan maar weer eens checken. Zou ik dan toch niet kunnen besparen op een paar kleine dingen? Goed idee. Het helpt alleen ook niet. Ik loop naar de keuken voor een kop koffie. Stilte. Ik creëer de rimpels van de toekomst met een diepe frons en dan ineens… Ik heb het!

Het moet een doel zijn!

Ik moet stiekem lachen om die stomme fout. Ik heb het helemaal verkeerd aangepakt! Stom! Het moet een DOEL zijn natuurlijk! Ik denk aan hardlopen. “Hardlopen is een metafoor voor het leven” zei Anne van annelooptlangzaamhard.nl eens. Ik denk aan de helse 10 kilometer door Amsterdam en alle kilometers die me naar dat doel brachten. Het is allemaal zo simpel! Het moet een doel worden.

Huh?! Vakantie als doel?!

Het moment dat iets een doel wordt, verandert onze mindset. Het wordt iets dat we willen bereiken. Alleen maar roepen dat vakantie nu een doel is helpt natuurlijk ook niet echt. Stappenplan! Als je volgend jaar (net als ik) een paar jaloersmakende status updates wil posten op Facebook, print dan even het onderstaande stappenplan uit!

Stap 1: maak het concreet

Je wilt op vakantie. Het is alleen niet concreet. Het moet SMART zijn en wie op vakantie wil, moet ook SMART zijn. Specifiek. Meetbaar. Acceptabel. Realistisch. Tijdgebonden. Het is ook nog eens een leuke bezigheid. Je kunt schaamteloos allerhande websites over die leuke vakantiebestemming bezoeken. Verzamel alle informatie over prijzen en eventuele excursies. Print een paar mooie afbeeldingen uit en plak ze op een prikbord. Altijd leuk als inspiratie en motivatie!

Stap 2: verdeel het in kleine stappen

Zeker voor wie (net als ik) een voorkeur heeft voor verre en avontuurlijke reizen zal de prijs wel even schrikken zijn. Het doel is ineens net zo ver weg als de gekozen bestemming. Zoiets werkt natuurlijk niet motiverend. Het is veel leuker om het doel in kleine stukken te verdelen. Je zult merken dat het motiverend is om de verschillende subdoelen te bereiken. Je kunt die eindeloze reeks aan kosten zo verdelen in kleine stappen. Ik wil echt een keer naar Indonesië en dan meteen een rondreis natuurlijk. Je bent nu eenmaal avonturier. Het uiteindelijke doel is natuurlijk enorm. Goedkope vakantiebestemmingen worden al snel duur met reizen en allerhande excursies en op vakantie niks kunnen doen… Oh en dan moet ik ook nog een visum en inentingen en een nieuw paspoort en… en… Je snapt hem wel. Ik kan heel simpel alles omtoveren naar een subdoel. Zo kan een visum een subdoel zijn. Best haalbaar toch? Je kunt van alles een subdoel maken en zo steeds van het ene naar het andere doel sparen. “Hardlopen is een metafoor voor het leven.” Je bereikt een groot doel alleen door het zetten van kleine stappen!

Stap 3: maak er een spel van!

Je kunt het natuurlijk helemaal leuk maken door een klein stuk gamefication. Je visum is 1% van het complete bedrag? Goed! Je hebt nu 1% van het doel bereikt! Je excursie naar die ene leuke stad is 10% van het doel? Gefeliciteerd! Je hebt 11% van jouw doel bereikt! Rabobank biedt trouwens ook de optie om verschillende spaarpotten aan te maken voor verschillende doelen. Je kunt precies aangeven hoeveel gespaard moet worden voor het doel en wanneer het doel bereikt moet zijn. Je kunt zo precies zien hoeveel van het doel bereikt is en dat werkt motiverend! Gewoon doen dus en zet dan maar meteen die symbolische eerste euro op die rekening. Andere banken bieden deze service trouwens ook.

Stap 4: keuzes maken!

Jouw vakantie is een concreet doel en dat maakt keuzes maken een stuk makkelijker! Je doel is concreet. Je hebt precies berekend hoeveel euro’s nodig zijn om dat doel te bereiken. Het maken van keuzes is dan ook een stuk makkelijker. Vanavond naar de bioscoop? Gaan die euro’s toch in de spaarpot? Acceptabel en Realistisch betekent ook dat een avond naar de bioscoop soms moet kunnen. Alweer een nieuwe smartphone? Toch liever een oud model en een voordeliger abonnement? Je kunt niet overal concessies doen wellicht, maar zeker op abonnementen valt een hoop te besparen! Checken dus!

Stoppen met roken?

Awesome! Stort de 6 euro die elke dag (letterlijk!) in rook op zouden gaan maar op die spaarrekening! Altijd handig als extra motivatie en het gaat ook nog eens lekker snel. Scheelt alvast een dikke 2.000 euro aan het einde van het jaar.

Tips voor andere lezers? Share ze even in de comments!

2 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.