Ik kan het niet. Hoe harder ik mijn best doet om mezelf te zijn, hoe sneller ik verander in een ratelende, stamelende mafkees. Nope, dat mezelf zijn heb ik nog niet onder de knie.

Maar het is ook moeilijker dan je denkt. Je hoort het zo vaak mensen zeggen: “joh, blijf gewoon jezelf tijdens dat sollicitatiegesprek/ auditie bij The Voice of Holland/ eerste date met de prins op het witte paard, dan komt het wel goed”. Stuk voor stuk situaties waar je doodzenuwachtig van wordt en waardoor je je dus juist niet op je gemak voelt. Wees dan nog maar eens jezelf!

De valkuilen van een wees-gewoon-lekker-jezelf’er

Om jezelf te zijn, moet je volgens de kenners aan een aantal valkuilen denken. Eerst moet je bij jezelf nagaan of je een gebrek aan eigenwaarde hebt. Ben je niet blij met jezelf en kan je daar minimaal 20 redenen voor bedenken? Dan kun je concluderen dat jouw eigenwaarde omhoog gekrikt moet worden. De tweede valkuil is de angst voor afwijzing en kritiek. Tsja, ik kan niet anders zeggen dan dat ik zelf ook regelmatig in deze haast bodemloze put val. Ik vind het vreselijk als mensen zeggen dat ik iets niet goed gedaan heb. Het liefst zou ik dan met mijn vrienden Ben&Jerry onder een dekbed gaan zitten om daar de eerste honderd jaar niet onder vandaan te komen.

De eerste stappen naar jezelf

Maar goed, het is allemaal leuk en aardig dat we nu ontdekt hebben wat de valkuilen zijn. Hoe gaan we er nu voor zorgen dat we er niet meer invallen? Voor jezelf opkomen is in ieder geval een stap in de goede richting. Als je ergens geen zin in hebt, mag je best nee zeggen! Ik geef toe dat dat soms best eng is. Ik ben er zelf ook niet zo goed in. Overal “ja” op zeggen maakt je echter ook niet gelukkig. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je niet voor andere mensen denkt. Ik ben er altijd van overtuigd dat ik weet wat andere mensen denken. Ze vinden me vast stom, raar, te aanwezig of juist te stil. Maar eigenlijk moet het me geen ruk interesseren wat andere mensen denken; als ik mezelf maar leuk vind!

De voordelen van jezelf zijn

Zo, de valkuilen en de stappen in de goede richting zijn bekend. Niets staat je meer in de weg om jezelf te zijn. En als je eenmaal echt jezelf bent, ontdek je pas hoeveel voordelen daar aan zitten. Je zult bijvoorbeeld voortaan alleen nog maar omringd worden door ongelooflijk coole mensen! Oké, ik geef toe dat dat misschien wat overdreven is, maar soort zoekt soort. Nu jij helemaal zen bent met jezelf, trek je mensen aan die dat ook zijn. Daarnaast laat je waarschijnlijk een hoop gezeur achter je. Als je minder met mensen omgaat die niet goed bij je passen, hoef je je over hen ook niet meer druk te maken. En vergeet niet dat je anders voordoen dan je bent, superveel energie kost. Het is hard werken om een masker op te houden en nu jij jezelf bent hoeft dat niet meer.

Ik denk dat het belangrijkste is dat je beseft dat je niet in twee dagen kunt leren jezelf te zijn. Vrouwen zijn niet voor niets pas na hun 40’ste echt blij met zichzelf. Wees dus niet bang als het niet meteen lukt om volledig jezelf te zijn. Houd vol, zet door, weet dat alle urban chickies je steunen en dan komt het vanzelf goed!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.