Tattoos komen in allerlei soorten, maten en modes. En met verschillende inspiratiebronnen. Wat te denken bijvoorbeeld van literatuur als inspiratiebron? 

Tattoos zijn nog steeds ongelooflijk populair. En zeker nu het mooi weer wordt laten weer veel mensen een (nieuwe) tattoo zetten. Best grappig, want toen ik mijn eerste tattoo liet zetten zo’n 22 jaar geleden (oma vertelt) was het nog ‘not done’ en waren tattoos vooral een teken dat je niet helemaal deugde. Hoe anders is dat nu. Zelf ben ik altijd bezig met het bedenken wat m’n volgende tattoo gaat worden. Daar doe ik overigens best lang over; ik wil het wel helemaal zeker weten voordat ik naar de tattooshop ga! Inspiratie opdoen door het verzamelen van plaatjes hoort daar zeker bij.

Literaire inspiratie

Mijn laatste aanwinst (van vorig jaar lente) is een literaire tattoo, de beginwoorden van een stuk van Kurt Vonnegut:

“Be soft. Do not let the world make you hard. Do not let pain make you hate. Do not let the bitterness steal your sweetness. Take pride that even though the rest of the world may disagree, you still believe it to be a beautiful place.”

Literaire tattoos worden steeds populairder. Misschien wel omdat een literaire tattoo heel duidelijk ergens voor staat. Een mooie manier om jezelf uit te drukken? En, ook fijn, je kunt verschillende kanten op met je inspiratiebron: je kunt een tekst gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook voor afbeeldingen kiezen. Alice in Wonderland en Le Petit Prince zie je bijvoorbeeld veel voorbijkomen.

The word made flesh

Nog meer inspiratie nodig? In het boek ‘The word made flesh‘ staan ongelooflijk mooie voorbeelden

Literaire traditie

Ook schrijvers houden van tattoos: George Orwell had tattoos op z’n knokkels, John Irving heeft een tatto van een ahornblad op z’n schouder. En in literatuur spelen tattoos vaak een rol. Zo schreef Franz Kafka bijvoorbeeld met ‘In de strafkolonie‘ een nogal macaber kort verhaal waarin een hoofdrol is weggelegd voor een tatoeërende foltermachine. En John Irving, daar hebben we ‘m weer, voert in ‘Until I Find You‘ een tattookunstenares op. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden. Je sluit dus aan bij een mooie en lange traditie als je een literaire tattoo neemt.

Ik ben al weer volop aan het nadenken over een nieuwe tattoo. En jij? Is een literairea tattoo iets voor jou? 

photo credit: Sarah G… via photopin cc

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.