Ze dragen zwarte kleding, verven hun haar zwart en hebben zwarte make up op. Dit is zo’n beetje het stereotype beeld van de gothic scene. Hoe raken jongeren verzeild in een wereld die niet bepaald mainstream is?

Roxanne (15) is zo’n goth. Een lange meid met, hoe kan het ook anders, zwartgeverfd haar. Ze draagt een zwart leren broek en een zwart jasje. Zwarte make up omlijst haar ogen en op haar lippen zie ik een lichte gloed van zwarte lippenstift. Roxanne nipt op haar gemak van haar koffie, terwijl ze mij alles vertelt over haar leven als goth.

Laat ik maar met de deur in huis vallen: je ziet er niet uit als de gemiddelde vijftienjarige. Hoe is dat zo gekomen?
Dat klopt. Ik heb een andere smaak dan de meeste meiden van mijn leeftijd. Voor mij is dit gewoon hoor. Mijn beste vriendin ken ik al vanaf de basisschool en nu zitten we samen in havo 4.  We trokken eigenlijk altijd al op met een groep die er anders uitzag als anderen op mijn school , dus dan vind je het normaal. Ik vind het mooi om me zo te kleden. Wat anderen vinden, boeit me niet.

Met ‘de groep’ bedoel je een groep goths?
Nee, zo bedoel jij het. Ik vind het woord ‘goths’ raar. Alsof we een stempel moeten hebben. ,”Jij bent goth”. BAM. Stempel. De groep is onze vriendengroep. Ja, we houden allemaal van zwart en van muziek die je niet op de radio hoort.

Je geeft al aan, dat het je niet uitmaakt wat anderen vinden. Er zijn ook altijd vooroordelen wanneer iemand opvalt. Wat merk je daarvan?
Ik werd laatst in een winkel gevolgd door een bewaker. Daar zei ik wat van. Dat als ik iets wilde jatten, ik er toch echt minder opvallend uit zou zien. Hij kon er wel om lachen. Op school zie ik ze wel eens naar me kijken. Dan gaan ze fluisteren. Ik negeer dat. Ze doen maar. De meesten kennen me wel, weten dat ik oké ben. Iedereen kan zich als een barbiepop kleden, ik wil dat niet.

Er zijn tegenwoordig ook gothic barbies!
O echt? Haha, Barbie doet er ook aan mee. Dus meisjes van vier roepen nu: “Ik wil later ook zo zijn”. Dat is echt gek. Dan mis je toch de gedachte erachter.

En die gedachte is?
Nou, gewoon. Dat we allemaal van dezelfde muziek houden, zoals Cradle of Filth en We are the Fallen. Dat is tenminste wel zo in onze groep. Het is een ‘way of life’ die anders is. De kleur zwart hoort daarbij. Het is niet zo dat we duivels aanbidden of geesten oproepen hoor. We zijn gewoon zoals we zijn. Er is geen wet ofzo die bepaalt hoe een goth is, zoals jij het noemt (Roxanne maakt aanhalingstekens in de lucht wanneer ze het woord ‘goth’ uitspreekt). Ik denk ook dat dat uitmaakt waar je vandaan komt. Ik heb wel eens gehoord van goths die elkaars bloedbroeders zijn. Zij snijden dan in hun vinger en houden de wondjes tegen elkaar. Dan horen ze bij elkaar, zeg maar. Ik weet niet of dat echt zo is, maar dat doe ik dus echt niet.

Wat wil je verder nog kwijt aan je leeftijdgenoten?
Dat het oké is om te doen wat je wilt. Dat je gewoon moet zijn wie je bent. Iedereen is anders, alleen val ik misschien meer op. So what?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.