Iedere avond kijk je naar Tattoo Stories op RTL5. Op internet lees je alle blogs die je maar kunt vinden en je zoekt naar de mooiste plaatjes. Tragus, Rook, Snug, navelpiercing, Old Skool, tribal, Ed Hardy en Chikano Style. Overspoeld door foto’s en informatie. Zie jij door de bomen het bos nog? Waar begin je in vredesnaam? Met wie kunnen we beter praten dan met de pro’s zelf. Eastside tatoeëerder Tony en piercer Irma vertellen ons alles wat je als teen, twen of ouder moet weten van tattoos en piercings.

Tattoos en piercings; de ergste nachtmerrie van ouders! En de halve wereld vindt er wel iets van. Zou je dat wel doen? En je vriendinnen zeggen ooooh en aaaah als je vertelt dat je de tekst van Miley Cyrus wilt tatoeëren. En al helemaal als je die Tragus in je oor laat piercen. En toch weet jij het zeker. ‘Het is mijn lichaam?’, hoor ik je denken. En ‘ik doe toch wat ik wil’! Ja dat is zo. Is alle ophef over tattoos en piercings terecht of is het allemaal maar onzin? Waar let je op als je je voor de allereerste keer laat tatoeëren of piercen. Wij gingen op onderzoek uit en liepen binnen bij East Side Tattoo en Piercing. Tony (tattoo-artiest) en Irma (piercing-pro) vertellen…

12, 16 en 18 jaar

Wist je dat je al een tattoo of piercing mag zetten als je 12 jaar bent? Wow!  Dacht altijd dat je minstens 18 jaar moest zijn. Niet dus. De Nederlandse wet zegt dat kids vanaf 12 jaar een tattoo of piercing mogen, maar alleen met toestemming van hun ouders! Tony vertelt dat zij alleen tatoeëren als je minstens 16 jaar bent. Tony: ‘dat komt wel eens voor, geen grote plaatjes, vooral gedenktattoos’. Ouders moeten dan dus wel toestemming geven! Een piercing kun je vaak al wel eerder laten plaatsen. Irma vertelt dat zij dat ook af en toe doen als vader en/of moeder dat goed vindt, dus ouders wees niet ongerust! Grote kans dat meiden van 14 of 15 jaar al een navelpiercing hebben want dat is nu erg hip. Even navragen bij jouw shop vanaf welke leeftijd je daar een piercing mag zetten! En vanaf 18 jaar mag je het allemaal zelf bepalen. Niet vergeten: je ID-bewijs meenemen!

Old skool is hot, Tribals zijn out!

Ok, die tattoo of piercing krijg je niet meer uit je hoofd. Maar welke is dan het allercoolst? Tsjonge, wat is er veel mogelijk. Zwarte inkt of juist gekleurde? De hippe navelpiercing of toch die stoere Tragus? Tribals zijn dus echt out, vertelt Tony. Even terug in de tijd. Eind jaren 90, begin jaren 2000. Je ouders waren nog jong. Meiden hadden zo’n ding boven hun bil en de jongens een band om hun bovenarm. Not done dus! Wel hip: Old Skool, Chikanostijl en zwart/grijs. Bij meiden zien we vooral sierlijke plaatjes. Teksten en namen komen ook veel voor. Hip in piercingland: allerlei oorpiercings en de Dermal Anchor (een soort onderhuidse piercing).

Belly-tattoo-en-piercing

Bellypiercing en tattoo

Chicano

Chikanostyle

Old-skool-hand13-300x249

Old Skool tattoo

Onderrug-tatoeage-300x198

Tribal tattoo

EarPiercings-229x300

Oorpiercings

Over naalden en zo

Doet het pijn? ‘Ik ben bang voor naalden, ik val vast flauw en oh jee, bloed.’ Tony en Irma horen dat veel. Veel mensen zijn bang voor naalden. ‘Dat begrijpen we wel’, zeggen ze. ‘Je laat ook niet iedere dag met een naald in je lijf prikken’. Zij vinden het belangrijk dat je je goed laat informeren en alle vragen stelt die je maar hebt voordat je aan een tattoo of piercing begint. Tsja en of het pijn doet? Je komt er niet helemaal onderuit. ‘Sommige plekken doen meer pijn dan andere’, volgens Irma. Iedereen ervaart pijn ook anders. Dus, heeft je vriendin de boel bij elkaar geschreeuwd toen ze haar navelpiercing liet zetten? Dat betekent niet dat het dan ook bij jou pijn doet. Heb je al een navelpiercing en wil je nu een Tragus? Kan maar zo dat die niet pijnloos is. Eén ding is zeker: een piercing is zo gezet, de pijn duurt maar kort. En heel belangrijk: ga naar een expert. Zij weten wat ze doen. Wel zo veilig!

Lookbook voor inspiratie

Hoe kies je de perfecte tattoo? Maak een lookbook van mooie plaatjes! Pinterest is daar heel handig voor en daar vind je ook veel inspiratie voor tattoos. Snuffel gewoon eens rond, net zolang tot je heel zeker weet wat je wilt. Een piercing kun je eruit halen maar een tattoo draag je je hele leven mee. En dan wil je natuurlijk wel de vetste tattoo en één die echt bij jou past! Bespreek daarna je ideeën met de artiest.  Die helpt je vast op weg.

Sfeerproeven

‘Loop eens binnen’, zeggen Tony en Irma allebei. ‘Kom sfeerproeven en kijk op je gemakkie rond’. Zij begrijpen heel goed dat de eerste keer ook heel spannend is. Vriendinnen die je van alles vertellen, en wat denk je van al die volwassenen! De één zegt wel doen, de ander niet. En jij? Jij wilt vast weten hoe het allemaal gaat, tijdens het plaatsen maar ook daarna. Stel al je vragen tot je echt alles weet. Tony en Irma vinden dat heel belangrijk. Ze praten nog wel eens met meiden die even snel een tattoo of piercing namen. Dat kan goed gaan maar het kan ook wel eens fout lopen. Je laat bijvoorbeeld even snel je Tragus schieten (dat is wat anders dan piercen) en het staafje is te kort. Dan kan het gaan zweren en dat doet wel echt pijn! Of je gaat naar een thuis-tatoeëerder, dat is veel goedkoper. Jammer, je tattoo is niet mooi geworden. De kleuren vervagen of de lijntjes zijn niet strak gezet. Dat is echt niet leuk!

Spijt! Hoe kom ik er af?

Help, ik heb spijt! Wat moet ik doen? Een piercing kun je verwijderen, weg is weg. Zonde van je centen. Jammer als het moet omdat je piercing zweert of uitgroeit. Dat kan dus ook nog, vertelt Irma. Tony krijgt dagelijks huilende meiden (en jongens) aan de balie die spijt hebben van hun tattoo. Meestal is de tattoo slecht gezet of staat de naam van je – nu dus – ex-vriendje op je arm. ‘Maar dan kan ik toch gewoon die tattoo laten weglaseren?’ Ja dat kan inderdaad, maar niet in 1x. Meestal moet je toch een paar keer terug voor een laserbehandeling. Prijzig en zeker niet pijnloos. En garanties heb je ook niet. De tattoo blijft meestal een beetje zichtbaar, wel vaag maar weg is zeker niet 100% weg. Coveren (bedekken dus) met een nieuwe tattoo is ook een idee. Ideaal is het allemaal niet en het kost je heel veel geld. Zonde van je zak- of vakantiegeld en al helemaal jammer als je opgescheept zit met een lelijk plaatje op je lijf als je in je bikini op het strand ligt!

Miley Cyrus als je 60 bent?

Tattoos en piercings zijn heel gaaf en stoer (als je er van houdt natuurlijk). En wij zeggen zeker doen als je het heel zeker weet! We willen natuurlijk niet klinken als een zeurende moeder maar we vinden het heel belangrijk dat je je realiseert dat je een tatoeage de rest van je leven bij je draagt. Misschien dat die ene tekst van Miley Cyrus op dit moment heel veel voor je betekent, maar is dat nog zo als je 60 bent? Hell yeah, je kunt daar zelfs over een maand al een heel ander gevoel bij hebben! Informeer, stel vragen, zoek plaatjes, maak een lookbook en ga naar de allerbeste tattoo-artiest die je maar kunt vinden. Tony en Irma: ‘Denk heel goed na. Wat een ander doet hoef jij niet per se ook te doen!’ Als je al deze stappen hebt gezet en je hebt uiteindelijk die felbegeerde tekening vereeuwigd, dan weet ik bijna zeker dat je heel blij en trots blijft op jouw tattoo!

Wil jij een tattoo of een piercing?

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.