Jongeren die dit lezen gaan wellicht spontaan zweten, trillen, en kunnen niet meer helder denken. En nee dat heeft niets te maken met het student zijn. Het heeft te maken met keuzestress, met name veroorzaakt door internet en de hoeveelheid aan informatie die deze voor je opent.

Nederlandse jongeren moeten te veel keuzes maken

Vroeger had je de krant, en ging je naar open dagen van scholen uit je buurt. Je hoorde vanuit je familie en kennissenkring over banen en studierichtingen. Dat bleef veilig en de hoeveelheid informatie die je te verwerken kreeg, bleef beperkt en daarmee ook behapbaar. De laatste maanden zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar het effect van internet op het stress niveau van de jeugd. Volgens Philippe Delespaul, hoogleraar Innovaties in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit in Maastricht, raken veel jongeren gestrest door de hoeveelheid keuzes die zij moeten maken. “Jongeren zijn op zoek naar een studie of werk. Iedereen heeft een bepaalde kwetsbaarheid voor psychiatrische problemen. Stress verergert dat. Als er meer keuzes te maken zijn, komen psychische problemen eerder tot uiting.” Het aantal jongeren tot 18 jaar dat psychische hulp kreeg, is sinds 2009 is gemiddeld met maar liefst 8,5% gestegen.

Amerikaans onderzoek wijst uit dat teveel internet tot stress leidt

Een recente studie aan de Kent State University wijst uit dat jongeren die dagelijks veel tijd via hun telefoon online besteden, meer stress hebben.  Uiteindelijk zijn zij dan ook ongelukkiger en scoren ook slechter op school. Uiteraard zit er wel een verschil in de mate van gebruik. Zo zijn er de zogeheten ‘ grootverbruikers’, zij kunnen geen moment zonder hun telefoon en internet en controleren deze dan ook bijna iedere minuut. Je kent ze wel, de studenten die je in de bus tegenkomt met hun neus in hun mobiel. Of de fietsende puber die een berichtje typt en je dan bijna ondersteboven trapt.

Tijd voor weer een stapje terug?

Op basis van de onderzoeken maar ook op basis van mijn eigen ervaringen met jeugd en internet,  vind ik het ook logisch dat jongeren er op enig moment voor kiezen om hun Facebook account te verwijderen (dat zou de dalende Facebook jongeren kunnen verklaren).  Misschien uit zelfbescherming maar misschien ook om een vorm van keuzestress te voorkomen.

In Nederland speelt de crisis ook een duidelijke factor in het ontstaan van keuzestress. Denk maar eens aan de talrijke banensites, maar ook de diversiteit aan banen en functies. Waar te beginnen en hoe te kiezen? En hoe weet ik dan of ik later wel een baan heb in de branche die ik gekozen heb? Gelet op mijn ouders en hun generatie biedt het weinig hoop dat er over vier jaar veel banen bij komen.

De ‘catch’  zit ‘m in dit geval ook in het feit dat de overheid geen oplossingen biedt op het gebied van banen creatie voor de nieuwe generatie, of op het gebied van internet, maar wel kort op de geestelijke gezondheidszorg. Beetje dweilen met de kraan open lijkt me.

Hoe voel jij je wanneer je een tijdje geen ‘zoomer’ hebt gevoeld in je broekzak? Breekt het zweet je uit wanneer je je telefoon thuis op tafel hebt laten liggen? En mis je dan nog liever de trein dan dat je de hele dag zonder zou moeten?

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.