Gevoelens. Ze zijn er altijd en overal. En soms wil je ze gewoon kwijt. Weg ermee! Schreeuwen, schoppen, slaan. Of opschrijven. Je gevoelens opschrijven helpt je om te gaan met die gevoelens. Misschien ben je al aan het dichten. Of wil je het eens proberen. Hopelijk helpen deze tips je (verder) op weg.

Ga schrijven

Je gaat zitten om een gedicht te schrijven. Soms komen de woorden meteen, maar je bent er niet blij mee. Of de woorden komen niet. Nada. Noteer dan in elk geval wat in je opkomt. Hoe slecht het ook is. Dan heb je in elk geval een begin. Je kunt altijd nog weggooien wat je geschreven hebt. Of bewaar het. Wie weet, wil je later nog eens terugkijken naar je eerdere gedachten.

Rijmen is voor Sinterklaas

Bij gedichten denk je misschien aan rijmvorm. Maar de meeste gedichten rijmen juist helemaal niet. Het gaat om het gevoel. En om ritme in de tekst. Zet het rijmwoordenboek terug in de kast en vind je eigen ritme. Vind uit waar voor jouw zinnen stoppen en waar ze weer doorgaan. Of schrijf gewoon aan één stuk door. Het maakt niet uit. Zolang het gedicht weergeeft wat jij ermee wilt zeggen.

Kill your darlings

Het klinkt al poëtisch Kill your darlings. Vermoord je geliefden. Een mooie Engelse uitdrukking voor het Nederlandse ‘Schrijven is schrappen’. Soms schrijf je een zin waar je heel blij mee bent. Probeer die zinnen waar je stiekem een beetje aan gehecht bent eens te schrappen. Hou niet vast aan een zin, want je gedicht werkt misschien wel veel beter zonder dat ene geliefde zinnetje (of woordgrapje).

Bedenk je eigen woorden

Op veel gevoelens kun je een etiketje plakken. Liefde, gebroken hart, dood… Laat het gedicht over jouw gevoelens gaan, maar benoem het gevoel niet. Bedenk je eigen woorden voor wat jij voelt. Als je schrijft over wat jij voelt, dan voelt de lezer het ook.

Roep een beeld op

Bij jouw gevoelens heb je misschien een beeld in je hoofd. Heb je dat niet probeer je dan een beeld voor te stellen. Een donkere wolkenlucht, een troosteloze woestijn, een ijsvlakte. Als je gaat schrijven, roep je dit beeld vanzelf op met je woorden. Je kunt je beeld ook bij je tekst plaatsen. Kijk welke spanning dat oplevert.

Raar? Welnee

Raar: dat bestaat niet. Raar is puur de perceptie van anderen. Het zegt niks over jouw gedicht of over jou. Dus doe gewoon jouw ding. Jij bepaalt de regels. Negeer gerust de regels van onze taal. Verzin nieuwe woorden. Maak zinnen die niet kloppen. Lang leve de dichterlijke vrijheid!

Van lezen leer je schrijven

Van veel lezen ga je beter schrijven. Van gedichten lezen, ga je ook beter dichten. Je leert van elke zin die je schrijft. Jij bepaalt natuurlijk zelf welke dichter jou aanspreekt. Daarom noemen we geen namen. Hier is wel een overzicht van de moderne dichters uit ons eigen land.

Beter goed gejat….

Is er een dichter die jou aanspreekt? Probeer zijn of haar stijl eens te gebruiken. Lees goed en gebruik de manier van schrijven, het ritme, de woordkeus. Niet letterlijk kopiëren, maar gebruik het in jouw manier van schrijven. Maakt niet uit of het lukt of niet. Het is een goede oefening.

Hou je van muziek?

Kun jij je gevoelens ook goed kwijt in muziek? Probeer dan eens een songtekst te schrijven. Eigenlijk is dat een beetje hetzelfde als een gedicht maar dan op muziek. Zoek naar ritme in de woorden en vertaal dat ook door naar de muziek. Of andersom.

Ben je al aan het dichten of aan ga je nu starten? Zet iets waar je trots op bent in de reacties. Dat kan ook anoniem trouwens.

Afbeelding met dank aan: Miha Lorel

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.