Heb je inmiddels je diploma bij het lokale golfslagbad gehaald? Of je nu op feest/surf vakantie gaat of tot doel hebt de grootste golven ter wereld te gaan berijden, er zijn een aantal basics die iedere startende surfer moet weten.

Al mijn hele leven houd ik ervan om naar golven te kijken. Mijn fascinatie voor golven begon in Frankrijk toen ik een tienermeisje was die een enorme crush had op de gave surfers daar. Mijn toewijding aan golven vloeide voort uit dit feit en daarom was ik vaak on shore waves aan het kijken. Terwijl ik een perfecte tan creëerde en de jonge superhelden bewonderde, ontwikkelde ik mijn missie om golven te willen begrijpen. Het kennen en begrijpen van golven is de sleutel tot het worden van een goede surfer.

Stap aan Board 

Surfen is zo gemakkelijk nog niet en daarom doet ook niet iedereen het. Maar het surfen van die eerste golf geeft zo’n kick, dat is de inspanning meer dan waard! Duidelijke voordelen terzijde (denk: bikini’s en gebruinde torso’s), surfen is dé work-out, ook al ben je nog een beginner. Gedurende het paddelen en opstaan verbrand je meer calorieën dan bij menig andere sport. Ook de ontwikkeling van je balans en coördinatie zullen zich snel ontwikkelen.

Surftips voor de beginner

Klaar om te beginnen? Lees dan eerst deze tips eens door.

Uitrusting. Voordat je een fortuin spendeert in de surf shop, onthoud dat je niet altijd de nieuwste uitrusting nodig hebt om te beginnen met surfen. Vrijwel overal kun je een plank en outfit huren. Blijf je surfen en wil je je eigen plank? Laat je dan eerst goed adviseren over welke plank bij je past, ze zijn namelijk in alle soorten en maten verkrijgbaar.

Relax. Verwacht niet dat je gelijk op je plank staat en de mooiste golven surft. De meeste lessen starten op het strand, waar je eerst een stoot theorie krijgt te verwerken. Heb je eenmaal de basics te pakken, dan zul je al snel resultaat boeken.

Kracht. Surfen vraagt om een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen. Opdrukken, squats en burpees zijn goede oefeningen om je voor te bereiden op die eerste golf.

Opwarmen. Of het nu je eerste surfdag is of als je het al een tijdje doet, vergeet niet een warming-up te doen. Een 5 minuten durende jog op het strand is al voldoende. Vergeet ook niet te stretchen na je surfsessie.

Juiste timing. Leer de golven lezen. Het is een hele kunst om op het juiste moment op je plank te springen en de golf mee te pakken. Je instructeur en Google kunnen hier uitkomst bieden.

Veiligheid voorop. We weten inmiddels dat de film Jaws op fictie berust, maar dat betekent niet dat surfen risicovrij is. Gevaarlijke weercondities, rotsen en stromingen kunnen je surfsessie behoorlijk dwars zitten. En iedere surfer moet ook een goede zwemmer zijn, de A en B zwemdiploma zijn toch wel vereist.

Respect. Surfetiquette is een dingetje. Er bestaan in de surfwereld veel ongeschreven regels die je uiteindelijk zult leren. De belangrijkste? Geef elkaar de ruimte en surf niet in een ander zijn vaarwater.

Keep cool. Het moeilijkste voor de beginnende surfer is het timen van de golf. Raak niet gefrustreerd, surfen vergt nou eenmaal wat oefening. Zet door, blijf positief, en vergeet vooral niet te genieten!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.