Politiek is alleen voor oude mannen die het eindeloos met elkaar oneens zijn. Het is synoniem aan wollige taal en corduroy broeken. “Niet waar!” roepen Yassmine en Maaike. Deze ambitieuze jonge politica vertellen hoe zij hun mannetje staan in de politiek.

“Ik snap wel waar dat beeld vandaan komt,” zegt Maaike van den Herik (26), “Op televisie zie je veel oudere mannen in de politiek. Voor mij was dat juist een reden om politiek actief te worden. Ik wilde dat beeld doorbreken.” Yassmine el Ksaihi (28) merkt dat steeds meer jongeren de politiek induiken: “Zeker in Amsterdam zie ik veel zeer actieve jongeren in de politiek. De ouderen houden ze in de gaten, er is een goede samenwerking tussen ouderen en jongeren.”

HoofddoekjeYassmine el Ksaihi

Toch was het voor Yassmine (kandidaat D66 Gemeenteraad Amsterdam) niet makkelijk haar plek in de politiek te vinden. “D66 is een vrij ‘witte’ partij. Ik pas niet helemaal in het stereotype partijprofiel: ik ben jong, vrouw, allochtoon en dan kom ik ook nog eens met mijn hoofddoekje. In het begin heb ik wel even mijn woordje moeten doen. Er kwamen vragen over mijn afwegingen op ethische kwesties, hoe ik over bepaalde zaken dacht. Zo drink ik bijvoorbeeld geen alcohol, maar ben niet van plan te strijden voor een alcoholverbod. Ieder heeft daar zijn keus in. Keuzevrijheid, daar strijd ik voor, dat vind ik superbelangrijk!”

Waar zijn de vrouwen?

Maaike (kandidaat PvdA Bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost) herinnert zich hMaaike van den Herikaar eerste partijbijeenkomst nog goed. “Er waren alleen maar oude mannen. Dan is het best een stap om als vrouw politiek actief te worden. Het is belangrijk dat je een weg binnen de politiek zoekt waar je als vrouw je kracht kunt neerzetten. We hebben zoveel te bieden!” Later, bij een landelijk Partijcongres, verbaasde Maaike zich opnieuw over de passieve rol van vrouwen in de politiek. In een noodkreet vroeg zij zich dan ook letterlijk af waar de vrouwen waren.

Niet klagen maar zelf doen!

Ondertussen timmerde Yassmine al aardig aan de weg. Ze was nog maar 24 toen ze voorzitter werd van de Poldermoskee in Amsterdam. Daarmee was zij niet alleen de jongste voorzitter aller tijden, maar ook de eerste vrouw in die functie. Het motiveerde haar om de stap naar de politiek te zetten. Ook haar werk in de vrouwenopvang en met jongeren uit probleemgezinnen maakten politieke ambities in haar los. “Zowel in mijn voorzitterschap als in mijn werk liep ik vaak tegen regels aan, waardoor ik mijn werk niet goed kon doen. Die regels zijn door ambtenaren met goede bedoelingen bedacht, maar zijn vaak meer een obstakel. Ik merkte dat politiek en praktijk botsten. Ik bedacht mij dat ik daar wel over kon klagen, maar kan er ook iets aan veranderen door zelf politiek actief te worden.”

Bijdragen als politica

Maaike bevestigt dit. “Als je wilt dat een buurt goed functioneert, kun je in de politiek zorgen voor ondersteuning. Dan zorg je dat mensen die vrijwilligerswerk doen daar ook de ruimte voor krijgen. Zo kun je als politica op veel verschillende manieren een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat is mijn belangrijkste motivatie.”

Vrouwen met lef

Ambitie, doorzettingsvermogen en lef, dat hebben Maaike en Yassmine voor 100%. Zij roepen andere vrouwen op om ook actief hun stem te laten horen in de politiek. Dat is ook hard nodig, dames, want de cijfers liegen er niet om. Vandaag de dag is onze Tweede Kamer slechts voor een derde door vrouwen bezet. Dus: heb je politieke ambities en twijfel je nog om de stap te zetten? Ga ervoor!

 

photo credit header: BeInspiredDesigns via photopin cc

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.