Dertig jaar lang had ik een overtuiging. Sandalen zijn lelijk en het dragen van sokken in genoemd schoeisel is voorbehouden aan slecht geklede mannen. Maar ineens is het mode. En zowaar: afgrijzen verandert naar prijzen…

Olievlek

Een modetrend is een fascinerend verschijnsel. Hoe ze zich als een olievlek verspreidt in het straatbeeld. Hoe ze zich meester maakt van een massa en het denkbeeld manipuleert: wat eerst lelijk was, is ‘the next big thing’, degene die (nog) niet meedoet achterlatend als iemand die de trein heeft gemist.

Ik heb een overtuiging

Jarenlang leek ik het allemaal van een afstandje gade te slaan. Oh zeker, ik maakte me heus schuldig aan het oppikken van de nodige trend hier en daar. Maar waar ik van overtuigd was dat lelijk was – de sandaal bijvoorbeeld, en helemaal in combinatie met sok – daar bleef ik mooi bij. Birkenstocks? Mode? Nee, ze komen er bij mij niet in. Niet.

Maar Phoebe begon

Sandalen zijn nu echter een megatrend. Sinds Phoebe Philo van modehuis Céline oncharmante slippers op de catwalk toonde, gaat het van kwaad tot erger. Birkenstocks zijn (weer) hip, Teva’s zijn verheven tot fashionable schoeisel en zelfs de badslippers van Adidas en Nike zijn trending topic. Als kers op de taart zijn er ook al modemeisjes die hun sandalen of slippers dragen met, jawel, de gevreesde sok.

mode sandalen BirkenstocksMode trend Birkenstocks

Afknapper…

Hoe dan! Het fascineert mij mateloos hoe dit ineens mode kan worden. Hebben we dan niet jarenlang onze vaders uitgelachen om hun dolkomische sok-in-sandaal? Stond dit niet decennia lang bovenaan de lijst grootste afknappers?

…wordt aankoop. Bijna.

En in het bijzonder fascineert mij mijn eigen acceptatie: na jarenlang lang stug weerstand te hebben geboden, stond ik vorige week ineens in een schoenenzaak. Heuse Birkenstocks te passen! Toen ik later daadwerkelijk bereid was mijn principes overboord te gooien en ze aan te schaffen, was het paar weg. Gered. Maar toch: de bereidheid tot koop over te gaan was er. Blijkbaar.

Fashionvictim?

#socksnslides Adidas OriginalsEn het wordt nog erger. Inmiddels kan ik ook al sympathie opbrengen voor de badslipper/sok combinatie. Gecombineerd met een minimalistisch jurkje, zie ik het zelfs voor me… Dertig jaar (ik ga er voor het gemak vanuit dat ik een aangeboren aversie tegen sandalen had) overtuiging mensen, ineens down the drain! Ben ik dan toch echt zo beïnvloedbaar? En – sta me bij – gaat dit ook gebeuren met, om nog maar iets te noemen, Crocs?!

Ik ben heel benieuwd, is er een trend die jou je overtuiging overboord deed gooien?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.