Ik vertelde een intelligente collega dat ik mensen met een hoog IQ benijd. Hij zei: “maar wanneer ben je slim?” Dat kan ook met een hoog EQ. Of beter nog, met een hoog PI!

Mijn collega is de enige man in ons team. Een intelligente, ietwat teruggetrokken man. Geen idee waar hij zich allemaal mee bezig houdt. Maar dat hij een hoog IQ heeft, dat is wel duidelijk. Toen we na een brainstormworkshop in de kroeg belandden, vertelde ik hem dat ik intelligente mannen bijzonder aantrekkelijk vind. Dat ik sowieso mensen die ‘ slim’ zijn bewonder. Mensen die bijvoorbeeld duidelijk expert zijn in hun vakgebied, alles over een stad kunnen vertellen tijdens een wandeling of gewoon alle antwoorden zo uit hun mouw schudden.

Hij vroeg mij: ” Maar is dat de definitie van slim voor jou? Dat je moeiteloos tienen haalde tijdens wiskunde? Wat nu als je in staat bent goed met anderen te communiceren en om kunt gaan met verschillende situaties? Dus als je over een hoog EQ beschikt? Met die eigenschappen zou je wellicht nog wel meer kunnen bereiken dan met een hoog IQ”. Daar had hij een punt.

IQ en EQ? Que?

Natuurlijk, met een hoog IQ (intelligentie quotiënt) kun je ver komen. Mensen met een hoog IQ hebben het vermogen te redeneren, abstract te denken, problemen op te lossen en kennis te verwerven. Maar dat garandeert niet per definitie succes. Ten eerste moet je er wel wat mee doen, doorzetten en gemotiveerd zijn. Ten tweede is het wel handig als je je kennis en kunde goed over kunt brengen. En daar komen sociale en emotionele capaciteiten bij kijken. Die geven de mate van je EQ (emotionele intelligentie) weer. Dus hoe je omgaat met zowel jouw eigen emoties als die van anderen. Hoe je reageert op bepaalde situaties en hoe empathisch je bent.

PI is de next big thing

Toen las ik een artikel in Psychologie Magazine over PI (persoonlijke intelligentie). Dat gaat nog een stap verder dan EQ. John Mayer (Amerikaanse hoogleraar psychologie en ontwikkelaar van het EQ model) vond dat het EQ model tekortschoot om iemands sociale intelligentie te kunnen voorspellen. Dus ging hij op zoek naar een nieuw model. Eén om je eigen persoonlijkheid en die van anderen in te schatten. Mensen met een hoog persoonlijke intelligentie zijn relatief zorgvuldig en plezierig in de omgang. Ze staan vaker open voor nieuwe ervaringen en zijn oprecht geïnteresseerd in anderen.

Slim door mensen- en zelfkennis

Er stond ook een korte PI test in. Et voilà, ik scoorde bovenmatig gemiddeld op persoonlijke intelligentie. Een pak van mijn hart. Ik begrijp dus niet alleen haarfijn hoe anderen in elkaar zitten, ik beschik ook over wezenlijke zelfkennis. Hé, een mooie kans voor mij. Want laat ik het nu net leuk vinden creatieve en pragmatische plannen te maken. De juiste mensen samen te brengen om het project succesvol af te ronden. Het drong tot me door dat ik me misschien niet zo blind moet staren op het alles moeten weten. Maar dat ik slim gebruik moet maken van mijn pragmatische, empathische en communicatieve vaardigheden. Dat komt wel goed.

Mijn coach zei eens tegen mij: “Mensen weten vaak weetjes om interessant gevonden te worden. Vraag je door, dan prik je zo door ze heen. Dus denk niet te snel dat anderen slimmer zijn dan jij. Zolang jij in staat bent dicht bij jezelf en beheerst te blijven, anderen te observeren en zodanig te benaderen dat zij zich prettig voelen, ben jij veel slimmer!”

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.