Een topbaan, dat leek je functie toen je solliciteerde. Toch kom je van een koude kermis thuis, want je baas (m/v) blijkt een eikel/loser/slechte leidinggevende. Hoe kun je snel spotten of je nieuwe baas competent is? Vijf tips.

1. Spitten in je privéleven

Sommige vragen over je privéleven (partner, kinderen, hobby’s) zijn misschien relevant en het kan best zijn dat je nieuwe baas werkelijk interesse toont in jou als persoon. Maar je uithoren over wat je in je vrije tijd doet of en passant vragen of je al kinderen hebt, kan ook een manier zijn om te zien of werk wel je prioriteit is. Of om stiekem te checken of hij je binnenkort kwijt is aan zwangerschapsverlof. Het is een dunne scheidslijn, dus gebruik je intuïtie in deze. En op vragen over kinderen hoef je sowieso geen antwoord te geven.

2. No phubbing, please

Phubben – je telefoon of mail checken terwijl je met iemand in gesprek bent – is not done. Privé niet, maar ook niet op het werk. Zelfs niet als er een deadline is. Tijdens een sollicitatie mag je verwachten dat de ander tijd en aandacht heeft voor jou en, hoe druk het ook is, zijn telefoon even weglegt. Als dat nu al niet gebeurt, zal deze persoon straks ook geen tijd voor je vrijmaken.

3. Ik, jij, wij

Let op de persoonlijke voornaamwoorden die je nieuwe werkgever in het gesprek gebruikt. Zegt hij steeds ‘je’ wanneer het om problemen gaat? Bijvoorbeeld: ‘Je zult met lastige klanten moeten werken’, dan is diegene waarschijnlijk geen echte mentor en zal je het inderdaad zelf moeten oplossen. Alarmbellen moeten gaan rinkelen wanneer hij juist het woord ‘ik’ gebruikt als het om de successen van het team gaat. Blijkbaar eist hij graag alle credits voor zichzelf op.

4. Straight to the point

Let op pauzes en vage, algemene of ontwijkende antwoorden, bijvoorbeeld als je informeert naar de reden van vertrek van de persoon wiens plaats je inneemt. Is het antwoord iets als ‘hij of zij paste niet in het team’, dan betekent dat misschien dat je werkgever niet echt investeert in een langetermijnrelatie met zijn werknemers. Vraag dus ook hoe lang mensen er gemiddeld werken (dat zegt iets over hoe graag ze er zijn) en wat de mogelijkheden zijn voor carrière- en zelfontwikkeling.

5. Vraag terug

Informeer zelf ook naar het track record van je manager. Zit hij er al lang, in welke functie(s), wat deed hij hiervoor, wat vindt hij belangrijk? Probeer een beeld te vormen van de managementstijl van deze persoon en te kijken of die bij je past.

Meer lezen over slechte bazen? Bekijk de zeven eigenschappen van een slechte baas op Listicle.

Bron: LinkedIn

één antwoord

  1. Sigrid

    Er wordt steeds gerefereerd naar ‘hij’ als ‘baas’. Ten eerste, een hond heeft een baas. Ten tweede; een werkgever of leidinggevende kan net zo goed een vrouw zijn. Het feit dat er niet wat neutraler met dit feit wordt omgesprongen in dit artikel, zegt veel over waar we nu (nog steeds) staan. Ik had persoonlijk graag gezien dat er naast het woord ‘eikel’ ook het woord ‘trut’ of ‘bitch’ in de tekst was voorgekomen.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.