De politie is de laatste tijd nogal in het nieuws. Vanwege de rassenkwestie in Amerika, vanwege koelbloedig optreden, maar helaas ook een ijskoude afslachting in Parijs.

Ook in Nederland komt de politie regelmatig in het nieuws. ‘Kritisch’ als we zijn in Nederland hebben we altijd wel wat aan te merken op deze mannen en vrouwen. Want de politie in Nederland is te soft. Maar als er een keer hard wordt opgetreden, wordt er weer beweerd dat er te veel geweld wordt toegepast. Vaak ‘bewezen’ met homevideo’s van roepende of mompelende omstanders.

De politie is je beste kameraad

De politie is in Nederland anders ingesteld dan in bijvoorbeeld Amerika of mediterrane landen waar er kordaat wordt opgetreden. Niet luisteren? Dan krijg je er van langs en mag je mee. In vroegere jaren moest de politie in Nederland je beste kameraad zijn. Liedjes van Benny Vreden bewijzen dat wel. Dat imago hebben ze nog steeds en geweld door agenten wordt hier weinig geaccepteerd. Maar tijden veranderen. Had de politie vroeger te maken met wat ‘deugnieten’, de criminaliteit is ook met z’n tijd meegegaan. Natuurlijk, aangehouden worden is niet leuk. Maar fietsen zonder licht, rijden met een mobiel in je hand of door rood scheuren is voor je medeweggebruiker ook niet leuk en voor jezelf levensgevaarlijk. En ja, we mopperen allemaal wel eens als we een bekeuring voor te hard rijden krijgen en er zijn agenten die op elke slak 10 kilo zout leggen. Maar wees nou eerlijk. De meeste agenten vangen liever echte boeven en uiteindelijk heb je het gewoon aan jezelf te danken.

Geweld-ig beroep

De meeste agenten gaan bij de politie omdat ze dat van kleins af aan al wilden. Het is hun roeping: boeven vangen. Als samenleving zouden we er blij om moeten zijn dat er mensen zijn die vol overgave proberen om ons land een stukje beter te maken. Als brave burger krijg je er gelukkig niet zo veel van mee, maar er wonen heel wat mafketels in ons land. Ik vind het dan ook absurd dat agenten, maar ook andere hulpverleners de laatste tijd belemmerd worden in hun werk. Belemmerd is dan misschien nog wel zacht uitgedrukt. Sommigen worden gewoon keihard in elkaar getrapt. En toch blijven ze elke keer weer naar hun werk gaan, want de criminaliteit moet nou eenmaal bestreden worden en hulp moet worden verleend. Goed, ik ben wat agenten betreft bevooroordeeld. Mijn eigen man is er één. Nee, niet zo’n uitgezakte bromsnor die net aan zijn fit-test haalt, maar meer zo één waarbij dat nieuwe uniform nog beter tot zijn recht komt. Al zeg ik het zelf natuurlijk…. Dat is ook gelijk de reden waarom dit stuk nu voor je staat. Ik ben namelijk boos. Kwaad. Pissed. Op zowel de politie als op onze verknipte samenleving.

Fuck de politie

Men neme een dronken persoon in een cel, een deken en een wc. Daarmee kun je ontzettend goed je cel onder water zetten. Aandacht trekken, want meneer was het er niet mee eens dat hij daar zat. Manlief had dienst die avond en liep met enkele collega’s naar de cel om meneer te verplaatsen. Dat was echter niet zijn plan. Zodra de deur openging vond meneer het nodig om manlief met zijn collega’s te belagen met een karatetrap. Nou zijn agenten wel wat gewend, maar meneer had blijkbaar meer op dan alleen drank, want was moeilijk in bedwang te houden met drie man. Uiteindelijk zijn er klappen uitgedeeld door beide partijen. Hierbij verbrijzelde manlief zijn gewricht van zijn rechterwijsvinger. Drie jaar later, een verprutste rechtszaak, een vergeten hoger beroep (!) en heel wat operaties verder, zijn we op het moment beland dat zijn vinger volgende week geamputeerd wordt. Meneer is strafrechtelijk vrijgesproken wegens klasse justitie van het OM dat blijkbaar iets beters te doen had. De politietop, die altijd beweert geweld tegen agenten niet te tolereren, blijft stil, op een bloemetje en “als we iets kunnen doen…” na. De advocaat die zich bezig houdt met de civiele procedure neemt ook lekker de tijd.

Impact

Ik ben heus wel realistisch. Ik weet dat je met een dergelijk beroep een zeker risico loopt. Dat weet mijn man ook. Maar hoe kan het dat iemand die al in hechtenis zit het in zijn domme hoofd haalt om agenten fysiek aan te vallen? En hoe kan het dat het OM, die zich hard moet maken voor geweld tegen agenten, een invaller de eerste strafzaak laat verprutsen en vervolgens het hoger beroep een dag te laat indient? En hoe kan het dat de politietop in de media roept dat zulke dingen niet getolereerd worden, maar als agenten dan vervolgens aankloppen voor hulp ze weinig respons krijgen? Ik begrijp het niet. Het frustreert me. Dit soort gebeurtenissen komen in het hele land voor en het heeft ontzettend veel impact op agenten, maar ook op hun families. Want drie ingrijpende operaties aan je rechterhand zorgen er wel voor dat je drie lange revalidatieperiodes weinig tot niets kunt doen met je gezin. Je kinderen kunnen niet met je stoeien en gaan je op een gegeven moment ontwijken, je klushuis kan niet verder worden afgemaakt waardoor je het moet laten doen en zelfs knuffelen of seks zijn lastig want een verkeerde beweging tegen die hand en hij gaat door de grond van de pijn. Maar ondanks dat vindt hij zijn werk nog steeds leuk en wil hij er nog steeds alles aan doen om de wereld een beetje beter te maken.

Respect

Wat ik wil bereiken, naast het uiten van mijn frustratie, is dat mensen wat meer respect krijgen voor agenten. Ze zijn er niet op uit om jou een oor aan te naaien, ze willen daadwerkelijk boeven vangen. Ze maken lange dagen, worden voor van alles en nog wat uitgemaakt, lopen dagelijks gevaar en zien de meest vreselijke dingen. Dat doen ze niet omdat ze dit werk moeten doen, maar omdat ze dit werk willen doen. Uitgescholden worden, bespuugd worden of in elkaar gebeukt worden is echter niet iets wat op hun functieprofiel staat. Agenten zijn er om ons land veilig te houden. Dus de volgende keer als je wordt aangehouden omdat je iets doet wat niet zo handig is, dan hoop ik dat je niet denkt ‘fuck you’ maar eerder ‘sorry’.

Jij hebt hier ook vast een mening over. Aarzel niet en reageer!

25 reacties

 1. Diana

  Ik vind dat je gelijk hebt en diepe respect voor wat je hebt geschreven. Ik wens jou, je man en gezinnetje heel veel sterkte toe.

  Beantwoorden
 2. Gerdien

  Ik zeg: Amen.
  M’n man zit ook bij de politie. En dan leer je een hele andere kant kennen van het beroep. Jammer dat mensen zo kortzichtig zijn en altijd maar op ze schelden. Ze verdienen veel meer respect. Want je zal ze maar nodig hebben als een geliefde een hartstilstand krijgt en de politie is ( zoals meestal het geval is) eerder ter plaatste. Lang leve de politie! Mooi stukje! Respect!

  Beantwoorden
 3. Michel

  ik vind het belachelijk dat er van hoger hand niemand is die in dit geval klaar stond voor deze agent.. En dat is waarschijnlijk ook de reden dat wanneer een agent helemaal verrot gescholden word en bespuugd, dat meneer agent alleen zegt (mag zeggen, of zelfs niet meer durft dan zeggen) dat ie dat niet fijn vind en dat meneer de boosdoener gewoon moet doen..
  Ik vind dat Wanneer agenten uitgescholden of bespuugd worden, de dader maar gewoon even opgepakt moet worden en maar even moet gaan nadenken wat hij gedaan heeft.. Politie laat te makkelijk over zich heen lopen.. En dat weten de zware criminelen ook.. Helaas..

  Beantwoorden
 4. Marianne

  Heel mooi verwoord en zo erg dat deze dingen gebeuren!. Ik wens je man veel beterschap toe en heb respect voor hem.
  Voor jllie gezin veel sterkte!!!.

  Beantwoorden
 5. Karin

  Respect voor andere mensen is ver te zoeken tegenwoordig. Gelukkig zijn er ook nog een hoop lieve mensen in Nederland, die halen echter zelden het nieuws.
  Ook de commentaren op nieuwssites en facebook getuigen vaak niet van enig fatsoen en respect.
  Onze normen en waarden lijken verdwenen. Diep respect voor diegenen die in deze tijden nog hulpverlener willen zijn!
  En hulde voor jou dat je dit zo goed van je af hebt geschreven!

  Beantwoorden
 6. Rob van Schaik

  Goed geschreven en (helaas) herkenbaar. Ben zelf ook zo'n diender (geweest). Heb vorig jaar wat geschreven in de krant en ik hoop dat je het goed vindt dat ik het hier 'plak':
  Politiemensen…. Ze wandelen ’s nachts in het uitgaansgebied waar uw zoon of dochter de kroeg uit wankelt. Ze halen vechtersbazen uit elkaar en houden steevast de verkeerde aan. Op zon- en feestdagen mogen ze hun uniform aantrekken. Over een veiligheidsvest. Dragen altijd een koppel met een flinke lading gereedschap en een pistool in een holster. Bij 'belangrijke' wedstrijden of indrukwekkende manifestaties komen ze opdraven. Weekend of niet. Politiemensen worden bekogeld, uitgescholden, beledigd en vernederd. Als ze noodhulp hebben warmen ze hun maaltijd op in een magnetron. Maar als er een spoedmelding komt, stoppen ze met eten en gaan weer op pad. Politiemensen staan in de regen naast het autowrak waar gewonde of soms zelfs stervende mensen in zitten. Ze mogen bekeuringen uitschrijven en een hogere macht bepaalt hoe vaak. Ze horen veelvuldig van omstanders en ‘deskundigen’ dat ze niets beters hebben te doen. Ze lezen in dagbladen en tijdschriften over hun vreselijke dwalingen en stompzinnige fouten. Politiemensen reanimeren oma en gaan naar haar kinderen om te vertellen hoe het met haar is afgelopen. Even later betrappen ze de junk, die voor de zesde keer in een kiosk inbreekt, op heterdaad. Een paar dagen later horen ze van een collega dat de rechter-commissaris besloot om de verslaafde zwerver maar weer vrij te laten voor een afkickprogramma. Politiemensen houden publiek dat uitgelaten, vijandig of agressief is, op afstand. Als ze hun dienstpistool moeten gebruiken, beslissen ze in een halve seconde over leven en dood. Politiemensen halen het lichaam van het touw dat na een zelfmoord blijft hangen aan de trap in de overloop. Ze breken de deur open van de woning waarvan de bewoner al drie weken dood en erbarmelijk stinkend op de keukenvloer ligt. En heel af en toe schatten politiemensen een situatie na een snelle interventie verkeerd in en moeten ze die halve minuut samenvatten in een proces-verbaal van drie kantjes. In een computersysteem waarvan veel politieagenten kromme tenen en grijze haren krijgen. Dat zijn nou diezelfde politiemensen die u nog heel af en toe gehaast en tijdgebonden door de straat ziet komen. Omdat hun wijkteams uitgeflexibiliseerd zijn en omdat er soms gaten in hun dienstroosters vallen. Dezelfde politiemensen, die de motivatie om politiewerk te blijven doen, af en toe maar nauwelijks kunnen vinden. Maar het toch gewoon blijven doen.
  (Rob van Schaik).

  Beantwoorden
 7. Geejee

  Sja…het wordt steeds meer "wij tegen zij" en wie dat dan zijn, hangt kennelijk af van de hoeveelheid drank of drugs in de verdachten. 25 jaar diender geweest. De laatste jaren wordt t steeds harder. In dat uniform zit een mens, een vader, een moeder, een zoon of dochter. Als je aan ons komt, heb je een probleem. Dan bijten we terug.

  Beantwoorden
 8. nathalie

  Ben er helemaal mee eens ik heb respect voor politie zonder politie is er veel criminaliteiten met politie juist iets minder oke we krijgen ook bekeuringen maar daar moeten we van leren daarom zeg ik de politie is je best kameraad

  Beantwoorden
 9. Delo

  Wat jij nu zegt, loop ik al heel lang mee rond! De woede die in mij komt opborrelen als hij weer eens met een verhaal thuis komt. Over hoe grof mensen zijn, wat voor ziektes ze naar hun hoofd gegooid krijgen..Of in vier weken tijd drie keer thuis komen met: het was wel ff spannend! 'Oh hoezo schat?' En dan vertelt manlief dat als die engeltjes niet op zijn schouders waren geweest hij tussen zes planken thuis was gekomen! En dan baal ik. Poging doodslag?? Nou meneer moet eerst afkicken van de alcohol en drugs. Dan kijken we over een X aantal maanden of we nog een straf gaan eisen. Ongelooflijk!
  BLIJF MET JE POTEN VAN DE POLITIE (hulpverleners)AF!!!!

  En inderdaad wat doet het in de prive sfeer?? Ik ontken niet, dat door de onregelmatige diensten, ons dochtertje van drie haar papa veel vaker ziet, dan kinderen die een vader hebben die van 8 tot 6 werken. Maar de sfeer is er niet altijd gezellig op! Natuurlijk kiezen ze zelf voor het beroep, maar ze kiezen er niet voor om als 'trash' behandelt te worden. Onder dat uniform zitten ook gewoon mensen met gevoel! En ja ook die hebben wel eens een slechte dag!

  Dus ja, ik sluit me volledig bij Celine aan! Goed gesproken, ook zeker nodig dat het van de prive kant wordt bekeken! Knap dat je het zo hebt beschreven!!! Echt top!

  Beantwoorden
 10. Floris

  fuck de politie ja maar respect voor wat ze hebben gedaan in Frankrijk het enige wat ik gedaan zou hebben is eerder binnen vallen was de super markt niet gebeurd

  Beantwoorden
 11. Willem

  Ik ben het helemaal eens wat er in het stuk gezegd wordt. Hulpverleners, politie die aangevallen worden door deze mensen, zijn mensen die geen respect voor zichzelf hebben en daarom niet eens weten wat respect is. Zij beseffen niet wat ze aanrichten. Ook de overheid is ook zeer onduidelijk. Neem het geval van een veroordeelde Syrië ganger met een band om. Deze band houdt de Syrië ganger in de gaten. Hij mag van de rechter de band af laten omdat hij anders niet kan sporten !!! Hoe moeten wij het nog kunnen begrijpen. Ook van de kant van de overheid wordt het rechtssysteem zelf onder druk gezet. Wees duidelijk, wees consequent. Ook hiermee is de politie en alle hulpverleners geholpen.

  Beantwoorden
 12. hilbert

  Ben het helemaal eens met je verhaal.
  Werk zelf in OV en daar maken we genoeg mee,en als het uit de hand loopt kan ik op deze mannen en vrouwen bouwen en vertrouwen.
  Als ik een prent krijg,ben ik daar zelf debet aan,maar in nood zijn ze er ook,en spreek uit ervaring.

  Ik ben blij met onze dienders die hun roeping uitvoeren om onze medemens te beschermen.

  Beantwoorden
 13. Marianne

  Ik ken dit soort berichten.
  Op heel veel vlakken in de samenleving werken ook agenten die naar men het belieft, klappen kunnen krijgen. Respect voor Boa’s bij bijv NS, maar ook bij gemeenten werken deze specifieke agenten. We willen allemaal beschermd worden door deze mannen en vrouwen, begin bij jezelf, check je eigen normen en waarden en handel daarnaar.
  Dan gaat het van binnenuit, hopelijk veranderen.

  Beantwoorden
 14. Ralph

  Keurige reactie Floris. Wel eens van interpunctie gehoord? Maar goed. Jij laat je toch niet aanspreken want het ligt nooit aan jou maar altijd aan een ander. Veel succes in het leven met die instelling.

  Mooi geschreven stukje.

  Beantwoorden
 15. Céline

  Wow allemaal! Kom ik terug van een paar dagen Spanje zonder internet en ik zie hoeveelheden dit stuk gelezen hebben en lees jullie reacties. Ontzettend bedankt en spread the word!

  Beantwoorden
 16. Karin

  Beste Celine, herkenbare casus Heb je een besluit dat het een dienstongeval betreft? Stel dan het korps aansprakelijk via een goede letselavocaat. Meer info? Stuur mij een pb’tje.

  Beantwoorden
 17. Eitilop

  Ik wens die vent van jou veel sterkte met het herstel. Zo herkenbaar dit stuk. Als je werkt is het goed maar als je in de lappenmand beland door een dienstongeval is het vaak huilen met de pet op, hoe je ondersteund word door het korps. Daarom wens ik jou en je kids ook veel sterkte met de revalidatie van je man.

  Beantwoorden
 18. Johan

  Ben het helemaal met je eens. alleen de zinsnede over de uitgezakte bromsnor vind ik enigszins denigrerend. Deze persoon heeft vaak reeds zo’n 40 dienstjaren achter de rug waarin hij altijd voor volk en vaderland heeft klaar gestaan. Heeft al heel wat reorganisaties binnen de politie en veranderingen binnen de maatschappij meegemaakt.

  Destijds werd hem voorgehouden dat hij na 40 jaar met eervol ontslag mocht gaan. Nu moet hij door tot 67 jaar. Dan is het toch niet zo gek dat de fittest niet meer zo goed gaat.

  Beantwoorden
  • peter

   De meeste executieven hoeven niet door tot 67. Wel de atp-ers die makkelijk een 49-jarig jubileum halen…..

   Beantwoorden
 19. Céline

  Je voelt je toch niet aangesproken Johan?? Ik maak gebruik van het beeld dat de meeste mensen in NL helaas hebben van onze agenten. 😉

  Beantwoorden
 20. Karen

  ik ben 14 jaar agent geweest op straat. Ik ben er uitgegaan toen onze dochter naar school ging. Met de intentie om na een paar jaar weer terug de straat op te gaan. Ik ben nu 5 jaar verder. Ik ben enorm aan het twijfelen. Het werk is geweldig, maar ik heb eigenlijk geen zin meer in alle shit die er bij komt kijken. Voor mij een moeilijk dilemma. Volg ik mijn hart of mijn verstand…….

  Beantwoorden
 21. Caroline

  Begrijp wat je zegt en respect dat je het zo voor je man opneemt …. Maar er zijn wel degelijk politiemannen/vrouwen die volgens mij vroeger erg gepest zijn of op een andere manier een trauma hebben en daardoor zich wel heel erg verheven voelen boven de vermeende boeven … Want je bent pas schuldig als de rechter het besloten heeft toch?… Heb al veel dingen meegemaakt en gezien en gehoord … En daardoor kan ik wel indenken dat sommige soms zeggen fuck de politie !…. Ook al is het weer niet bedoeld voor de goeien! Maarja zoals ze een donker iemand in een dure auto ook eerder zullen aanhouden omdat het een verdachte omstandigheid is … Of een jongen die staat te chillen met wat vrienden met een vrouwen fiets met daarbij een voorzitje voor een klein kind erop …. Of een ruzie zien en dan alleen 1 van de daders oppakken terwijl de ander is begonnen maar die als een haas is weggerend …. En dan zeggen dat je eerst een aanklacht moet indienen en waarom de jongen is gewoon bekend bij de politie dus het adres weten ze ook …. En dan heb ik het nog niet over het feit dat sommige let wel sommige geen id

  Beantwoorden
 22. xian

  het kan zijn maar wat je vergeet te zeggen is dat de training van agenten anders moet gaan worden want agenten handelen te snel zonder de situatie te weten en krijgen daar door klappen en dan worden ze boos krijg jij er van lang voor de fout die de agent maakt dus agenten gaan te snel denken dat ze boven de wet staan dat is het jammere er aan want ik heb ook agenten gezien die inderdaad in het verhaal van jou thuis horen maar er zijn veel meer agenten met een ander intentie rond lopen en de politie de slecht naam geven dat ze nu hebben

  de selectie van agenten moet vele malen strenger worden met betrekking to wie ze aan nemen ze kunnen hierbij leren van de militairen van Amerika die worden niet allen getest op kracht maar ook op wie ze zijn ,fisiek en mentaal en op hun manier van denken en daar gaat de politie de fout mee in ze kunnen als ze willen hun status weer recht trekken maar dat is een proces waar tijd in gaat zitten

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.