Eten we vandaag pannenkoeken of pizza’s? Wat zal ik aandoen naar die belangrijke meeting? Het leven zit vol keuzes! Heb jij ook wel eens last van keuzestress? Zo ga je daar mee om.

Tegenwoordig word je zo overspoeld met informatie dat keuzestress een dagelijks fenomeen lijkt te worden. Er is gewoon teveel te kiezen! Je kunt uren in de supermarkt staan en slechts één schap gezien hebben. Of in de parfumerie driftig langs alle lipstickjes ijsberen, omdat je niet meer weet welke je moet nemen. Naast 400 verschillende kleurnuances zijn er namelijk ook nog eens oneindig veel verschillende merken. Ha, zie er daar maar eens één van uit te kiezen in vijf minuten!

Kies jij maar

Heb je wel eens gewinkeld op Oxford Street in Londen? De aanblik van die overweldigende rij winkels is fantastisch, een waar shopping walhalla! Dat moment van euforie vergaat echter als je tien winkels gehad hebt. Elke kledingwinkel is namelijk zes verdiepingen hoog en zover je kunt kijken staan kledingrekken en tafels vol met rokjes, broeken, shirts, truien, vesten, tassen, schoenen….Je hersenen draaien overuren om elk kledingstuk te beoordelen. Is de kleur goed, past het bij iets dat ik in de kast heb hangen, staat het model me wel? Na drie uur winkelen ben je toch helemaal kapot?! Dan snap ik best dat er mensen zijn die soms zeggen: kies jij maar, het maakt mij niks uit. Dat doen ze niet omdat het ze niks uitmaakt, maar omdat ze het gewoon even niet meer weten. Echt, geloof me!

Met de handen in het haar

Zo stond ik laatst letterlijk met mijn handen in het haar in de supermarkt om avondeten uit te zoeken. Het was 18.00 uur, ik kwam uit mijn werk en had honger. Ik moet toegeven, ik heb wel eens betere ideeën gehad. Altijd als je er totaal niet op zit te wachten slaat de keuzestress toe. Waar heb ik zin in? Ga ik voor een pasta bolognese of aardappeltjes met gebakken zalm en spinazie? Of zal ik toch snel een pizzaatje in de oven gooien? Terwijl ik in een interne discussie was beland bedacht ik me opeens: ik heb nog sla in mijn koelkast liggen! Oké het wordt dus het een maaltijdsalade, maar wat doen we erin? Tegen de tijd dat ik thuis aankwam met alle ingrediënten was de ergste honger al voorbij. Dit was echt een leermomentje: eerder bedenken wat je gaat eten!

Hoe ga je er mee om?

Soms is het ook wel eens fijn om niks te plannen, maar wat als de twijfel toch toeslaat? En je er niet op zit te wachten? Maak korte metten met keuzestress! Ik deel graag mijn tips met jou:

1. Accepteer het, keuzestress overkomt iedereen

Wanneer je voor een belangrijke keuze staat kun je soms uren discussiëren en piekeren, maar wat bereik je hier nu mee? Accepteer dat je het antwoord nu even niet hebt en besluit er later op terug te komen. Praat hier gerust met anderen over, maar pas wel op voor goedbedoelde adviezen. Dan beland je namelijk meteen weer in die vicieuze cirkel.

2. Denk na over wat jij belangrijk vindt

Stel dat je een carrièreswitch wilt maken, maar je nog steeds twijfelt of je die nieuwe job wel moet aannemen. Vraag jezelf dan eens af wat voor jou belangrijk is. Vind je bijvoorbeeld salaris belangrijk? Of een informele werkomgeving? Als je een doel voor ogen hebt kun je makkelijker beoordelen of die nieuwe job iets voor je is. En eigenlijk kun je dit op alles toepassen wat je maar kunt bedenken. Handig toch?!

3. Maak lijstjes

Als ik mijn keuzes wil beperken maak ik lijstjes. Bijvoorbeeld een lijst met wat ik die week allemaal ga eten, zo sta ik voorbereid in de supermarkt. Of zet ik alle to-do’s op een rij voor mijn vrije zaterdag. Omdat ik anders het liefst honderd dingen tegelijk wil doen en uiteindelijk niets gedaan krijg. Je kent het wel!

4. Ga iets anders doen

Kom je ergens niet uit? Ga dan even een rondje wandelen, zet een kop thee of als je op je werk zit: pak een andere klus op. Wanneer je ergens anders je aandacht op focust komt het antwoord vaak vanzelf. En zo niet, dan ben je in ieder geval die frustratie kwijt. Wat heb je er nou aan om uren op dezelfde vraag te blijven hangen? Helemaal niks!

5. Gooi een munt op

Als niks helpt en je het echt niet meer weet dan kun je altijd nog tossen. De meest ouderwetse manier van beslissingen nemen, maar vrij effectief als je je eraan overgeeft. Niet piekeren, maar gooien! Onthoud wel even aan welke beslissing je kop en munt hebt gehangen, anders ben je eigenlijk weer terug bij af.

Vroeger dacht ik dat ik de enige was met keuzestress, maar jij hebt er vast ook wel eens mee te maken gehad. Zo ja, hoe ging/ga jij daar mee om?

één antwoord

 1. Merlijn

  Het oplossen van keuzestress (ook wel decision paralysis) is eigenlijk makkelijk te doen, als je maar duidelijke regels en voorwaarden voor jezelf stelt. Het draait erom om zo snel mogelijk de hoeveelheid keuzemogelijkheden drastisch te verminderen naar maximaal 3 (eigenlijk al teveel, maar toch).

  In het voorbeeld van het avondeten kun je het bijvoorbeeld zo doen:

  – Bepaal voordat je gaat winkelen op welke dag je wat voor gerecht eet.
  Bijvoorbeeld, maandag: rijst, dinsdag: pasta, woensdag: aardappels, donderdag: restjes etc. Op het moment dat je vandaag de supermarkt in was gegaan, had je een hoop al kunnen overslaan.

  – Stel een budget in voor jezelf.
  Elke avondmaaltijd mag niet meer kosten als bijvoorbeeld 3 euro pp. Zo vallen dure opties als maaltijdsalades of uitgebreide kooksessies al af.

  – Bepaal hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan koken.
  Bijvoorbeeld niet meer als een halfuur van voorbereiding tot opdienen.

  Als je deze dingen al beslist voordat je daadwerkelijk de supermarkt ingaat, heb op dat moment een stuk minder om je druk over te maken en lost het probleem zich voor je op. Op een woensdag wist je dat je aardappelen ging eten, dat je in een halfuur lui op de bank wil zitten en dat je geen dure maaltijd wil maken => krieltes + wokgroentje + sausje + toetje = klaar!

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.