Je hoort tegenwoordig veel over het fenomeen ‘ghosten’. En dan heb ik het niet over diefstal van de identiteit van een overleden persoon. Charlize Theron deed het ook. Maar wat is het? Dat zal ik je even uitleggen.

Stel: na weken om elkaar heen gedraaid te hebben vraagt hij je eindelijk mee uit…YES! Jullie daten een paar keer en de tijd vliegt voorbij. Alles lijkt vanzelf te gaan. Ongemakkelijke momenten? Daar hebben jullie geen last van! Maar juich niet te vroeg. Opeens stuurt hij geen leuke appjes meer, belt niet meer en lijkt volledig van de aardbodem verdwenen te zijn. Je wordt straal genegeerd, oftewel je wordt geghost.

Online daten maakt ghosten makkelijker

Alle moderne technieken en het vluchtige online daten, zoals Tinder, werkt ghosten in de hand. Vroeger moest je iemand persoonlijk bezoeken om contact te hebben en dan is ghosten toch wat lastiger. Hoewel je natuurlijk ook gewoon niet open kan doen als iemand aanbelt. Een match op Tinder is gemakkelijk te verwijderen zonder begeleidend bericht. Delete, houdoe en bedankt! Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik het ook wel eens gedaan heb.

The ghosted and the ghostee

Ik ben zowel de ghosted (genegeerde partij) als de ghostee (negerende partij) geweest. Soms hoef je echter niks te zeggen en voel je elkaar precies aan. Zo ging ik wat drinken met een jongen waar ik al over twijfelde. Het was oké, maar niemand brak spontaan in zingen uit en er was geen vuurwerk. We namen afscheid met drie zoenen en zeiden niks over een tweede date. We wisten namelijk allebei dat die er niet ging komen. Het andere uiterste is een jongen die me maar bleef stalken. Heb ik zendtijd? Hij trok zich duidelijk niks aan van mijn afwijzing en ook het ghosten deed hem niks. De aanhouder wint zeggen ze altijd. Gefeliciteerd, je bent de winnaar en hebt de silent treatment gewonnen! En goed nieuws, je bent slechts een paar punten verwijderd van de telefoonblokkade.

Charlize Theron doet het ook

Maar celebs doen dat niet toch? Nou echt wel! Na een relatie van anderhalf jaar schijnt Charlize Theron haar verloving met Sean Penn verbroken te hebben door hem te ghosten. Oftewel niet meer te reageren op zijn berichten en telefoontjes. Toen de twee nog verliefd waren werden ze veel samen gespot, vaak knuffelend en hand in hand. Maar als je vaak zonder je partner gespot wordt, dan gaat de geruchtenmolen natuurlijk draaien. Het gezegde ‘waar rook is, is vuur’, klopt als een bus, want een maand geleden kwam naar buiten dat ze daadwerkelijk uit elkaar zijn. Hoe dat gegaan is blijft natuurlijk de vraag.

Ben jij wel eens geghost? Of heb je zelf wel eens iemand geghost?

4 reacties

 1. Xaviera Ringeling

  Echt nog nóóit van gehoord. Maar ook al 10 jaar in een relatie, dus niet zo in the know als het om dating gaat. Zo leer je elke dag wat nieuws he. Ghosten…cool 😀

  Beantwoorden
 2. Daan

  Ooit eens een nacht gestrand geweest met een telefoon zonder batterij, dag later bleek dat mijn date dit als ghosting had opgevat. Maar ook actief wel gedaan en ondervonden. Het is soms ook vermoeiend als je continu berichtjes ontvangt, hoe lief ook, soms heb je even wat anders aan je hoofd en niet altijd zin. Iedereen verwacht tegenwoordig ook binnen een paar seconden antwoord, helemaal als ze kunnen zien dat je het bericht al wel gelezen hebt..

  Beantwoorden
  • Irene Boersma

   Ja dat is irritant he! Ik zeg altijd: als je meteen antwoord wil, bel me dan gewoon even 🙂 Hoe is het afgelopen met je date dan? Was het nog te redden?

   Beantwoorden
   • Daan

    was nog te redden, maar uitgelopen op niets 🙂
    Ik doe het ook met recruiters, die mailen en bellen wekelijks en ik negeer ze iedere keer, sommige houden het al een paar maanden vol..

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.