Erger jij je ook altijd zo aan die (ketting)mails die beginnen met rijen en rijen e-mail adressen van vreemden? Als het BCC veld weer gebruikt wordt, verdwijnt de irritatie!

Een stukje historie

Vroeger werkte je met papier. Er waren nog geen kopieermachines. Als je dus een kopie wilde maken dan moest je  nog een velletje met daartussen carbonpapier eronder leggen, en vervolgens op het bovenste papier schrijven. De kopie drukte dan door via het carbon op het papier eronder. Dat noemden ze Carbon Copy. Wilde je stiekempjes nog een kopie hebben waarvan de oorspronkelijke ontvanger van het bovenste papiertje niet wist dat die bestond, dan legde je nog een carbonpapier onder het tweede papiertje met een te beschrijven papiertje eronder. Dan moest je wel doordrukken maar had je een gewone kopie en een zogeheten Blind Carbon Copy. Zo was het oorspronkelijke proces. De ontvanger wist meestal niet van die tweede kopie en had ook geen last van een hele rits aan geadresseerden.

Hoe werkt dat in electronic-mail?

Deze praktijk is in de huidige e-mail terug te vinden. Niet alleen heb je de ontvanger en de kopie (cc), ook vind je in elk e-mailbericht de mogelijkheid voor een bcc . Deze kopie is niet bekend bij de ontvanger of bij de cc. Toen e-mail  net bekend werd, was dit een bekend gegeven. Wilde je niet dat de ontvanger de kopieën zag, of de andere e-mail adressen wist, dan gebruikte je dat veld. Dit werd niet gezien als geniepig. Het was een manier om elkaars privacy te respecteren. In het bedrijfsleven wordt CC ook te vaak gebruikt. Daar was het oorspronkelijk een gewoonte om elkaar op de hoogte te houden. Ook hier heeft de uitzendcultuur de overhand gekregen.  Let hier ook er op dat iedere geadresseerde baat heeft bij het mailtje. Gelukkig zijn het hier geen onbekenden, maar toch: belast elkaar niet met e-mail alleen maar om je in te dekken.

Privémail: waarom verspreid je mijn e-mail adres?

In de huidige tijd van e-mail is de etiquette voor juiste adressering vrijwel verdwenen. Tot mijn grote ergernis en verbazing zie ik de afgelopen jaren steeds vaker mijn e-mail adres in een hele rij van onbekende e-mailadressen verschijnen. Ik ben er niet van gediend dat de hele wereld mijn e-mailadres ziet, maar ik ben niet de enige. Ik wil ook niet iedere keer lastig gevallen worden met de hele brij aan reacties die hierop volgt. Hierbij gebruikt iedereen de Reply All knop, niet omdat de berichten zelf zo vreselijk interessant zijn. Na de zoveelste “ik ook!” of “helemaal eens” reactie ben ik er wel klaar mee. Jammer genoeg zijn de mensen die dit soort overlast veroorzaken vaak niet in staat om feedback hierop te waarderen. Iedere keer als ik voorzichtig probeer aan te geven dat je voor dat soort 10+ berichten beter het BCC veld kan gebruiken, krijg ik een reactie variërend van geïrriteerd tot aanvallend. Op Internet zijn er meer posts te vinden over dit onderwerp, bijv. LifeHack of CC gebruik en misbruik of SchoonePC.

Spam Walhalla

Nog afgezien van mijn eigen interpretatie, is deze manier van e-mailen een grote inspiratie voor alle Spam berichtenmakers. Dit is een handige manier om e-mailadressen te verzamelen zodat ze gebruikt kunnen worden voor Spam, phishing en andere nare praktijken, gewoon door te kopiëren. Help hier dus zelf ook niet aan mee: gebruik niet je (hele) adresboek in je e-mails, zodat bijna iedereen erbij kan. Ja, ook niet geadresseerden kunnen er dan bij. Je denkt dat het in een e-mailbericht veilig is, maar de praktijk blijkt anders te werken.

Oproep: stel de BCC weer in ere!

Ik pleit er hier dan ook voor om het BCC veld in ere te herstellen, naast het voordenkwerk of men behoefte heeft aan zo’n (ketting)mail. Heb je echt een “vreselijk leuk” kattenplaatje, videootje of dit-moet-de-hele-wereld-weten verhaaltje… laat het dan vooral aan iedereen weten. Maar: gebruik hier dan ook een BCC veld voor! Op deze manier voorkom je irritatie bij de ontvangers, mailtjes die voor meer dan de helft bestaan uit geadresseerden, en perk je het walhalla voor Spam berichten enigszins in. En ben je zelf toch slachtoffer, stop dan het e-mail geweld door zelf niet de e-mailadressen in de mail of het To / CC veld te laten staan. Stuur verantwoord door.

Erger jij je ook aan al die mailtjes-naar-iedereen? Laat het dan weten in de reacties.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.