De sneaker heeft een van de grootste fashion statements gemaakt in de afgelopen 50 jaar. De sneaker was bedoeld om te dragen bij het sporten maar dit is allang niet meer zo.

Om maar een voorbeeld te noemen, de All Stars van Chuck Taylor. Ze zijn ontworpen als basketbalschoen, maar als je ziet hoe de All Star nu gedragen wordt, dan kun je je daar moeilijk iets bij voorstellen.

Urban street culture

Met de opkomst van de hiphopcultuur in de jaren ’80 werden de sneakers een vast onderdeel van de standaardoutfit. Iedereen kent de Adidas, 3 stripes, superstar sneaker die de rapgroep Run DMC droeg. Hoe meer deze cultuur zich uitbreidde, hoe meer de invloed ook te zien was in de Urban street culture. 

blog1Niet vreemd dus dat de sneaker ook zijn intrede heeft gedaan in de wereld van de couturewereld. Dior, Chanel, Lanvin en Yves Saint Laurent zijn maar een paar namen van modehuizen die de sneaker in een couturejasje hebben gestoken. Aan deze high-end sneaker zit natuurlijk wel een flink prijskaartje. Daar heeft het Nederlandse merk Filling Pieces wel een antwoord op. Opgezet door de Amsterdamse Guillaume Philibert met het idee om een sneaker te ontwerpen die ook formeel gedragen kan worden. Inmiddels is het wereldwijd een van de bekendste Dutch sneakers en wordt de schoen gedragen door internationale sterren als P.Diddy, Doutzen Kroes en Sunnery James.

De ultieme sneakerfreak

Loop je door de bekende winkelstraten van Amsterdam, dan vind je sneakerwinkel na sneakerwinkel. Zijn dit dan ook echt de zaken om je exclusieve sneakers te kopen? Ikzelf zoek de exclusieve pareltjes vooral via social media en met name via Instagram. Zo kun je eigenlijk al vrij snel te weten komen waar je je exclusieve sneakers moet halen. In Amsterdam weet ik mijn weg naar Patta, Acht en Baskèt wel te vinden. Een van de winkels die ik nog moet gaan ontdekken is No Boys Allowed, de sneakerstore speciaal voor vrouwen.

20150329DSC01843_1498501009Wereldwijd zijn er nog meer exclusieve sneakerstores te vinden die inhaken op deze groeiende markt. Er worden zelfs enorme sneakerevents georganiseerd zoals Crepe City in London. In Nederland gebeurt ook genoeg. Check deze events maar: Approved Sneakers Market en Sneakerness. Ik ben in ieder geval eind mei weer te vinden bij Sneakerness, op zoek naar een paar exclusieve pareltjes….sorry bankrekening!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.