Huishoudelijke klusjes en apparaten. Vrijwel niemand wil daar meer over weten en lezen. Hierop blijkt inmiddels één uitzondering te zijn: de stoomreiniger.

Hoe ik daarbij kom? Binnen 10 minuten na publicatie van dit blog kreeg ik al van iemand de vraag: en… hoe bevalt-ie? Nadat dezelfde vraag – of van soortgelijke strekking – een paar keer werd herhaald, wist ik wat mij te doen stond: een vervolgblog schrijven. Waarvan akte.

Schoonmaakperikelen

Nu moet ik eerst iets bekennen. De aankoop van de stroomreiniger was een semi-impuls aankoop. Op de dag van aankoop was onze pup ongeveer 3 weken in huis. Reden om toch iets vaker de vloer te reinigen. Hoewel de hoeveelheid extra zand en modder mij meevalt. Wij hebben een stenen vloer in de keuken en dan is, naast stofzuigen, af en toe dweilen toch wel prettig. Oh jee… nu vermoei ik je toch met schoonmaakperikelen.

Ineens bedacht ik mij dat een stoomreiniger misschien wel handig kon zijn. Daar bleef het bij… dacht ik. De volgende ochtend zag ik –al zappend – ineens een reclame voor een stoomreiniger op televisie. Tja… daarna was ik verkocht en stapte op mijn elektrische fiets. De rest van het verhaal is geschiedenis.

Gebruiksaanwijzing lezen?

Nu raadpleeg ik de laatste jaren voor een dergelijke aankoop meestal eerst even Google. Ik zoek op wat de plus- en minpunten zijn van een model, waar ik op moet letten. Bij deze aankoop deed ik dat niet. Wel had ik een vraag voor de verkoopster, maar zij kon alleen vragen beantwoorden waarvan het antwoord op de verpakking stond. Hoelang het duurt voordat de stoomreiniger op stoom is? Dat wist ze niet. Dus zei ik haar dat ik thuis eerst Google wilde raadplegen, voor de verpakking te openen. Beetje omgekeerde volgorde dus, maar het werkte prima.

Via Google ging er een wereld voor mij open: er waren vele merken en modellen. Meer dan ik ooit had kunnen bedenken. Ik dacht dat ‘de Shark’ een model was, maar het blijkt ‘een Shark’ te zijn, een merk dus. Daarnaast zijn er ook stoomreinigers van onder andere Karcher, Philips, Black en Decker, enzovoort.

Fluitje van een cent

Nadat ik een poosje naar de verpakking had zitten staren en Google mij begon te vervelen, besloot ik de verpakking open te maken. Het in elkaar zetten was een fluitje van een cent. De uiteindelijke primeur van het gebruik van de stoomreiniger heb ik aan onze huishoudelijke hulp overgelaten. Ze was er echt lyrisch over! Wat mij vooral beviel: het ging veel sneller dan met een gewone dweil of zwabber en de vloer is snel droog. Eigenlijk droogt deze waar je bij staat. Wel moet je de vloer, voordat je deze stoomt, nog steeds eerst een keer goed stofzuigen. Uiteindelijk heb ik de stoomreiniger ook even getest (alleen de hal, was toch zwaarder dan ik hoopte). Het lijkt een beetje op stofzuigen, maar dan met stoom. Als je dus een hekel hebt aan stofzuigen en niet aan dweilen, dan zou ik ‘m niet aanschaffen.

Je hebt alleen leidingwater nodig, ook voor het reinigen van de oven of ramen. De aanschaf van de stoomreiniger is even een investering. Maar doordat je geen tig soorten schoonmaakmiddelen meer nodig hebt en het reinigen minder tijd kost, heb je de aanschafkosten er redelijk snel uit. De oven schoonmaken lijkt mij een beetje een gedoe met een stoomreiniger. Het apparaat oogt wat groot in zo’n kleine ruimte. Het raam dat al weken riep om schoongemaakt te worden, was in no-time perfect schoon.

Bij de stoomreiniger zaten twee hoezen. De ene gebruiken we boven, de andere beneden. De schoonmaakmop blijft nog even in de kast. Waarschijnlijk zal onze hulp de vloeren 1 x per kwartaal toch reinigen met een schoonmaakmiddel, voor een extra bescherm- en glanslaag.

Review van een niet-perfecte huisvrouw

Na de publicatie van het blog weet ik in ieder geval van 2 mensen dat zij ook een Shark kochten. Helaas had ik geen verkooppercentage afgesproken met de leverancier. Eén van de mensen die het apparaat aanschafte, was Annemarie Gerbrandy, eindredactrice van het vorige blog. Om een zo compleet mogelijke review in dit blog te beschrijven, besloot ik Annemarie te vragen hoe haar ervaringen zijn. Ga natuurlijk niet over een nacht ijs…

Na het lezen van het blog over de stoomreiniger kon ik het apparaat niet meer uit mijn hoofd krijgen. Ik ben niet de perfecte huisvrouw en ik heb een goede huishoudelijk hulp, maar als ik iets ga schoonmaken, dan moet het snel en goed. Ik googelde wat op het merk en las de reviews. Die waren bijna allemaal lovend. Eén ding werd mij duidelijk: met deze stoomcleaner is het dweilen van je vloeren een fluitje van een cent.

Dweilen met een glimlach

Ik stapte niet op de fiets om het ding te gaan kopen, maar deed dat via internet. Een dag later werd het pakketje door een pakketdienst voor de deur afgeleverd. Vervolgens vroeg ik mijn zoon de stoomreiniger in elkaar te zetten. Dweilen moet ik toch echt zelf doen! Na eerst het huis helemaal te hebben stof gezogen, ging ik met het apparaat aan de slag. Water in het reservoir gieten, stekker in het stopcontact, de knop op ‘HI’ zetten en dweilen maar. Ik moet zeggen: het ging als een speer. Wat nog veel fijner was: de vloer was in mum van tijd droog! Geen gesleep met emmers en dweilen, geen nawerk met grote handdoeken. Perfect!

Maar: wordt de vloer wel net zo schoon als ik met een warm sopje en een dweil ben gewend? Ik durf het niet te zeggen. Ook zie ik strepen op de vloer. Dat vind ik niet erg, daar was in de reviews voor gewaarschuwd. De stoomcleaner belooft dat stoom 99,9 procent van de bacteriën doodt; daar geloof ik niet in. Als ik zie hoe snel de microvezel stoomhoes vuil is, zal dat alleen aan het begin van de dweilbeurt het geval zijn.

Wat doen we met de stoomhoes?

Daar ligt ook gelijk het grootste minpunt van het apparaat: de microvezel stoomhoes. Een dweil kun je tussendoor nog eens uitspoelen, desnoods in een schoon sopje. Met de stoomreiniger maak je alle vloeren met die ene microvezel hoes schoon. Ten minste: ik wel. Dat begint goed in een niet al te vieze woonkamer, maar als de keuken klaar is, moet je niet denken dat de bijkeukenvloer nog met een frisse hoes wordt aangepakt.

Bovendien moet je de hoes na afloop minstens drie keer wassen in een vloeibaar wasmiddel, zonder wasverzachter, aldus de gebruiksaanwijzing. Dat betekent in de praktijk dat hij bijna elke 60 graden-was in de wasmachine gaat (op 40 graden krijg ik het textiel niet schoon). En dan nòg is de hoes voor mijn gevoel niet helemaal schoon. Ik hoef mijn dweil van een grondig Duits merk in huishoudelijke artikelen maar één keer op 60 graden te wassen, voor een citroentjesfris resultaat.

Conclusie: een aanrader!

De Shark stoomreiniger is fijn voor niet al te vieze vloeroppervlakten, die je snel wilt reinigen. Voor als er visite komt of voor als je gewoon even geen zin hebt in gesleep met emmer, sop en dweil. Voor het echte werk zou ik voor de ouderwetse dweilbeurt kiezen. Toch blijf ik de stoomreiniger gebruiken. Gemak dient de mens en – eerlijk is eerlijk – het apparaat heeft geen moeite om met laarzen meegelifte deeltjes koeienvlaai van de vloer te stomen. Ik denk dat de stoomreiniger ideaal is voor elk huishouden, met desnoods de ouderwetse manier voor een keertje tussendoor.

Wat denk je: ben jij nu ook gevallen voor een stoomreiniger?

Yvonne Schoolderman & Annemarie Gerbrandy

één antwoord

  1. Nadja
    Nadja

    Oeh, klinkt mij als muziek in de oren! Ik ben niet ‘s werelds beste huisvrouw en dweilen is wel zo’n beetje het ergste wat ik kan bedenken. Verschrikkelijk dat natte gedoe. Ik ga me ook maar eens verdiepen in de wereld van de stoomreinigers denk ik 😉

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.