Je moet er niet aan denken, maar het kan zomaar gebeuren dat iemand van je familie, uit je vriendenkring of een kennis in het ziekenhuis belandt en daar een tijdje moet blijven.

Wat neem je mee als je op zieken(huis)bezoek gaat?

Natuurlijk ga je regelmatig op bezoek om die persoon te zien en te steunen. Misschien zelfs wel om afscheid te nemen omdat hij of zij terminaal is. Het is al moeilijk genoeg en je wilt er niet bij hoeven na te denken wat je meeneemt. Maar met lege handen aankomen voelt niet goed en een bloemetje of snoep kopen in de kiosk is erg onpersoonlijk. Bovendien staan er al veel bloemen op de kamer en kan de zieke het “lekkers” misschien niet eens eten. Wat nu?

Iets persoonlijks

Ik heb een lijstje gemaakt met suggesties. Uit ervaring weet ik dat het echt heel fijn is om iets persoonlijks te krijgen als je langdurig in een ziekenhuis verblijft. Er zijn ook dingen die heel aardig bedoeld zijn, maar waar je niet zo veel aan hebt. Soms heb je bijvoorbeeld de kracht niet om een zwaar boek vast te houden of is dat tijdschrift veel te onhandig. Of ben je erg blij met een heerlijke tube handcrème maar kan je de sterke geur niet goed verdragen. Patiënten die in een ziekenhuis verblijven krijgen medicijnen of behandelingen. Hierdoor kan je smaak en vooral je reukvermogen flink van slag zijn met als gevolg dat je snel misselijk wordt. Allerlei zaken dus die handig zijn om mee rekening te houden.

Tien suggesties voor liefdevolle en persoonlijke cadeaus:

  1. Handcrème, lippenbalsem of een bodylotion. Je huid is kurkdroog als je in een ziekenhuis verblijft. Koop wel geurloze varianten en “sensitive” versies.
  2. Boeken in handzame en lichtgewicht uitgaven of tijdschriften in klein formaat.
  3. Beter: een abonnement op Storytel. Het is vaak lastig om te lezen als je een narcose hebt gehad. De letters dansen dan over het papier en je kunt je moeilijk concentreren. Storytel is ideaal om dan toch een beetje afleiding te krijgen.
  4. Een héle grote zak gemengde drop of een zelfgemaakte cake die je namens de zieke (in overleg) op de personeelskamer van de verpleging van de afdeling kan zetten. Dit wordt altijd enorm gewaardeerd door het verplegend personeel en geeft de zieke een fijn gevoel.
  5. Indien het ziekenhuis een kapsalon heeft; een bon zodat ze daar eens even lekker heen kan of wellicht is er de mogelijkheid dat de kapper aan bed langskomt. In sommige ziekenhuizen bestaat ook de mogelijkheid een manicure, pedicure of zelfs massage aan bed te krijgen. Informeer hiernaar bij het ziekenhuis zelf.
  6. Allerlei verschillende doosjes frisse tictac, pepermuntjes of zuurtjes. Zieken hebben vaak een vervelende smaak in hun mond door medicijnen en behandelingen.
  7. Een hele stapel leuke (wijde) t-shirts van een goedkope winkel. Voor een zieke is het erg fijn om vaker schone kleding aan te doen en wijde t-shirts zijn altijd handig.
  8. Een leuk of heel chique notitieboekje, pen of bulletjournal.
  9. Mensen die langdurig in een ziekenhuis verblijven krijgen vaak last van vervreemding van hun eigen omgeving. Maak een serie foto’s van het dagelijkse leven: een mooie plant in de achtertuin, de hond die het gazon omspit op zoek naar zijn botje, dochter die trots een verbrande appeltaart serveert of vader die in slaap is gevallen op de bank en met zijn mond open ligt te snurken. Hoe ‘gewoner’, hoe fijner. Je kan die serie uitprinten of op een memorystick zetten voor zijn of haar laptop. Er zal ongetwijfeld een traan komen, maar de zieke zal je ook heel dankbaar zijn.

10. Mastergift

Mocht je iemand in je omgeving kennen die handig is met de naaimachine, laat dan een paar mooie shirts (ver)maken zodat je de mouwen er makkelijk af kunt halen door middel van klitteband. Zo’n shirt is erg makkelijk voor als de patiënt aan een infuus en/of andere slangen ligt en het fijn vindt er toch een beetje gekleed uit te zien.

Liefde en aandacht

Natuurlijk is het voor een patiënt het belangrijkste dat JIJ op bezoek komt en je er even voor hem of haar bent. Maar het is ook fijn om een persoonlijk cadeau mee te nemen voor een zieke die alle steun en liefde kan gebruiken in moeilijke of onzekere tijden.

Heb jij nog meer goede ideeën en tips? Laat deze gerust onderstaand achter bij reacties.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.