Rihanna zong het al. “Shine bright like a diamond“. Ook op tv hoor ik het regelmatig: “wat staat zij te shinen”, een verbastering van het woord “shine” wat straal of glans betekent.

Een paar jaar geleden hoorden we bij tv programma’s als de Voice of Holland nog ”we gaan knallen” als iemand een spetterend optreden wilde gaan geven. Maar vrijdagavond hoorde ik Trijntje Oosterhuis toch echt zeggen tegen één van haar muzikale talenten; “wat sta jij te shinen”. Een woord dat eigenlijk niet bestaat in het Nederlands, maar waar iedereen de betekenis wel van snapt. Jij moet er stáán, stralend en glanzend zoals alleen jij dat kan!

Het echte leven

Maar ja, nu het echte leven. Hoe blijf ik “shinen” op een doordeweekse dag, als het druk is op mijn werk, de hond naar de dierenarts moet, mijn kind een puberbui heeft en mijn gezondheid rammelt? Ik straal en glans van geen kanten, ben bleek, chagrijnig en moe. Niet alleen ik ben niet altijd mijn strálende zelf.  Kijk maar eens om je heen als je in de bus zit. De meeste passagiers lijken niet echt te bruisen van geluk. Doen we iets verkeerds met z’n allen? Plannen we ons leven niet goed? Of is het een illusie om altijd de beste versie van jezelf te kunnen zijn en elke dag te stralen als een diamant?

Je beste versie

In de huidige tijd lijkt het wel belangrijk om altijd de beste versie van jezelf te laten zien. Kijk maar op Facebook. Iedereen heeft het leuk, post de mooiste foto’s en de vrolijkste berichten Alles is mogelijk in dit leven en voor je eigen geluk lijk je zelf verantwoordelijk. Op het moment dat jij niet happy bent of niet straalt, doe je zelf dus iets niet goed. En anders is er altijd nog de juiste kleding, make up, of zijn er fillers of botox die er voor zorgen dat je er in ieder geval uitziet als de beste versie van jezelf. Het lijkt belangrijk om er goed, succesvol en stralend uit te zien. Of je jezelf van binnen ook zo voelt, wordt meestal niet gevraagd. Zelfs de kandidaten die optreden bij de Voice of Holland zullen, hoewel ze aan de buitenkant staan te “shinen”, van binnen misschien wel strak staan van de spanning voor hun optreden. Moeten we dan juist onze kwetsbare kanten laten zien? Nee natuurlijk niet. Je mag best wat voor jezelf houden en jezelf een beetje op pimpen is altijd leuk! Maar om elke dag te streven naar de beste versie van jezelf lijkt mij uitermate vermoeiend en stressvol.

Ups en downs

Het leven bestaat uit ups en downs, hoogtepunten en dieptepunten en alles wat daar tussen zit. Leuke momenten, verdrietige momenten, saaie of bruisende momenten. Geluk bestaat ook uit kleine momenten waarin je tevreden of blij bent, opgaat in wat je doet of heerlijk in een flow zit. Als jij je gelukkig voelt, doet wat bij je past, tevreden bent of dankbaar, dan straal je. Niet de hele dag door, maar wel met regelmaat. Je kunt geluksmomenten wel leren waarderen of zien. Zelf kijk ik wel eens op de site van  Nancy Peeters, waar je elke week een gelukstip kunt ontvangen. Een leuk en mindful hulpmiddel om je positiviteit en dankbaarheid te vergroten en je daardoor misschien te helpen stralen.

Maakbaarheid

Is het leven maakbaar en is het voor jou belangrijk om iedere dag te stralen? Of doe je net als ik? Dat wil zeggen;  ik doe mijn bést in het leven, met alle positieve en negatieve aspecten die daarbij horen. Ik probeer mijn eigenheid te accepteren, ook als die niet elke dag stralend tot uiting komt. Wel probeer ik de verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven en de geluksmomenten op te merken en te waarderen. Soms voel ik me alleen maar een waakvlammetje, soms vlam ik als een behaaglijk open haardvuurtje en af en toe straal ik als een diamant. Hoe is dat voor jou? Haal jij elke dag het beste uit jezelf en straal je? Graag hoor ik hoe jij met jouw “licht” omgaat en welke tips jij hebt!

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.