2015 loert om de hoek en 2014 mag bijna zijn spullen pakken. Tijd om goede voornemens te maken? Ik dacht het niet.

Het einde van het jaar zorgt bij veel mensen voor stress. Feestdagen (lees: we moeten gezellig doen), korte dagen (lees: ik kan mijn bed niet uitkomen, maar er moet nog zoveel gebeuren) en eindejaarsschoonmaak (lees: niet bij mij…). En altijd  weer die vraag: Wat zijn jouw goede voornemens?

Beperkte houdbaarheid

Goede voornemens. Ik heb niet zo veel met goede voornemens. Als je goede voornemens hebt, heb je het ergens niet goed gedaan in jouw ogen. En om de een of andere reden kunnen mensen zich nooit aan hun voornemens houden. Ze hebben een beperkte houdbaarheid. Waarom zou je dan goede voornemens maken? Het zit ook al in het woord. Je neemt jezelf iets voor. Je wilt het doen, maar je doet het nog niet. Gevalletje van uitstel komt afstel zeg maar.

Dat wil niet zeggen dat ik mezelf nooit iets voorneem. Sterker nog, ik doe het dagelijks. Maar ik ken mezelf ook een beetje. Negen van de tien voornemens gaan net zo snel als ze gekomen zijn. Vanaf maandag wil ik 21 dagen geen suiker eten, morgen wil ik op de fiets naar mijn werk, in het weekend wil ik uitslapen… Het zijn slechts enkele voorbeelden van mijn voornemens, maar het komt er nooit van. En ik ben niet de enige. In januari 2014 heeft 81 procent van Nederland goede voornemens gemaakt, laat onderzoek van ING zien. Ze gaan voornamelijk over afvallen, meer sporten en stoppen met roken. Toch jammer dat het onderzoek van 2013 uitwees dat 90 tot 95 procent van alle voornemens na een week alweer in de prullenbak ligt.

Wat wil ik eigenlijk?

En toch blijft de vraag me fascineren. Misschien moet ik ook goede voornemens maken. Want wat wil ik eigenlijk voor mezelf in 2015? Wat heb ik in 2014 gedaan dat beter kan? Of anders? Eerlijk gezegd was 2014 voor mij een geweldig jaar. Ons (klus-)huis is bijna af, onze hond is eindelijk uit de puberteit, dochterlief doet het goed op school en durft ein-de-lijk met haar hoofd onder water. Ik heb tussen de bedrijven door nog een geweldige zoon op de wereld gezet en mocht vijf maanden met knettermooi weer thuis voor mijn kindjes zorgen. Goed, ik heb nog wel een wensenlijstje. Ik wil een toko openen, maar dat kan pas als ik alle restschuld van ons oude huis heb afbetaald en de kindjes groter zijn. Ik wil weer een verre reis maken met de kids, maar we zijn pas geweest dus eerst even een jaartje sparen. En ik wil ons huis afmaken, maar het kluspotje moet eerst worden aangevuld. Zijn dat dan mijn goede voornemens? Nee, dat zijn mijn wensen (of moet ik zeggen doelen?) voor de lange termijn.

Just do it

Ik snap het wel. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Dus waarom geen nieuwe plannen? Ik heb altijd geleerd: als je iets echt wilt, dan moet je er voor gaan. Geen twijfel, geen uitstel. Just do it. Alleen dan bereik je iets. En zo denk ik dus ook over het nieuwe jaar. Ik wil mezelf niets voornemen. Ik wil mezelf doelen stellen. Niet te moeilijk, gewoon haalbaar en wel realistisch. Iedereen kan het. Jij dus ook. Bedenk wat je echt graag wilt bereiken in de nabije toekomst. Bedenk vervolgens hoe je dit zou kunnen bereiken. Dat is je nieuwe doel. Zo simpel werkt het.

Wist je dat dit beter werkt dan goede voornemens? Als je voornemens maakt, zeg je namelijk alleen dat je iets wilt. Bij het stellen van een doel zeg je dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Door het zo uit te spreken of op te schrijven raak je meer gemotiveerd. Je hersens worden zo geactiveerd dat ze je lichaam er toe aanzetten om het ook daadwerkelijk te doen. Dat is ook meteen de reden waarom je wel realistisch moet blijven, het echt moet willen en waarom je in kleine stapjes moet denken. Rijk worden kan dus heus wel, alleen niet van nul naar een miljoen euro in een dag.

Dus bij deze mijn “mooie doelen-lijstje” voor 2015:

  • Ik ga de Rotterdam marathon lopen (ik sta al ingeschreven en nu moet ik wel)
  • Ik ga tickets boeken naar Amerika voor 2016 (zodra het vakantiegeld binnen is)
  • Ik ga onze slaapkamer opnieuw inrichten EN de trap eindelijk verven (de pot met verf staat er al)
  • Ik ga minimaal twee keer per week sporten (ik zal wel moeten, zie doel 1)

Happy end

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manieren om een nieuw jaar in te luiden. Stel jezelf doelen, droom grote dromen. Was 2014 een rotjaar? Mooi! Dan kan 2015 alleen maar beter worden. Was het geweldig? Top! Hou dat vol. Doe wat je moet doen en doe het ook echt.
 Alvast een hele fijne jaarwisseling en leef je uit in 2015!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.