Voor deze blog liep ik tegen een writer’s block aan. Totaal gebrek aan inspiratie. Hulde, want het werd meteen het onderwerp van deze blog: tips om hiermee om te gaan!

Einde van de maand: de deadline voor mijn blog op Urban Chicks nadert met rasse schreden. Waar ik normaal gesproken met een flinke dosis ‘schrijversvreugde’ achter de computer kruip, voelde ik nu geen vreugde, maar louter stress. Hoe dichterbij de deadline, hoe heftiger de vlekken in mijn nek, het gerammel van de delete-knop op mijn toetsenbord en hoe feller de reacties op m’n eigen gezucht. Totaal inspiratieloos. Enige juiste conclusie: ik lijd aan een writer’s block. Om die te tackelen, geef ik je mijn vijf gouden tips om met zo’n blokkade om te gaan.

Writer’s block (lees: gebrek aan inspiratie)

Misschien ben jij helemaal geen schrijver. Word je al beroerd van het idee alleen al dat je een blog zou moeten schrijven. Wat heb je dan aan de tips hieronder? Misschien wel meer dan je denkt. Want waar ik ‘writer’s block’ schrijf, kun je ook gebrek aan inspiratieneerzetten. Dan worden mijn tips ineens breder inzetbaar en herken je jezelf (hopelijk) een stuk beter.

1. Accepteer en laat los!

Ik ben niet goed in loslaten. En ook niet zo heel goed in accepteren dat ik kennelijk ergens lijk te falen. Noem het competitief, noem het neurotisch: het is wat het is. That’s me. En om het meteen maar wat af te zwakken: ik heb al veel bijgeleerd in de afgelopen jaren (in positieve zin).

Een writer’s block kun je natuurlijk, als je denkt zoals ik (soms nog) denk, beschouwen als een vorm van slecht presteren. Of, erger nog, níet presteren. Maar is dat wel zo? Op de dag dat ik mijn writer’s block concludeerde, had ik een afspraak gehad bij een klant voor het schrijven van een brochuretekst. ‘Toch knap, hoor, dat je die teksten zo kunt schrijven,’ zei ze. Waarop ik antwoordde dat schrijven een vak apart is en dat het een creatief proces is wat tijd nodig heeft.

Zie daar het antwoord op het idee dat je niet presteert bij gebrek aan inspiratie. Onzin! Op commando een leuk stukje tikken bestaat niet; daar geloof ik niet in. Een tekst moet rijpen, borrelen in het brein, voordat het op papier terecht komt. En dat geldt niet alleen voor zakelijk schrijven, maar ook voor meer persoonlijk werk.

Point taken en accepted. Ik laat het los.

2. Don’t blame yourself!

Nog zo’n dingetje wat je niet moet doen: jezelf verwijten maken dat je niet de afgelopen weken volop bloginspiratie hebt opgeslagen. Waar dan ook: in je smartphone, op old school papier of door notities op je computer. Dat wordt namelijk vaak als tip nummer 1 gegeven om een writer’s block (of gebrek aan inspiratie) te voorkomen: sla alles op wat je ziet (buiten, binnen, anywhere) en wat je inspireert of wat je grappig/opmerkelijk vindt. En dan niet alleen in je geheugen, nee, letterlijk.

Ik heb dat een tijdje gedaan, maar uiteindelijk is die goede gewoonte geen blijvertje gebleken. Misschien slim om dat toch weer op te pakken. ’t Helpt echt.

Maar goed, niet gedaan dus dit keer. Het is wat het is en verwijten maken heeft geen zin. Beter om in oplossingen te denken nu!

3. Ga eropuit!

hardlopenDat helpt mij echt áltijd: de boel de boel laten en eropuit gaan. Ik ben weleens eerder van mijn, toen nog vaste baan, weggegaan. Op mijn to-do list stond op nummer 1 tot en met 5: teksten schrijven. En dat lukte maar niet. Nadat ik tip 1 en 2 van hierboven had afgewerkt, was het tijd voor 3. Eenmaal in het bos met de hardloopschoenen aan kwamen de zinnen los. ’s Avonds om 20.30 uur stond alles op papier.

De paden op en de lanen in. Doe het: ga hardlopen, wandelen, fietsen, koffie drinken in de stad. Maakt niet uit, maar weg van je bureau. Met een diepe hap frisse lucht (of twee of misschien wel drie) komt er weer ruimte in je hoofd. Kijk om je heen, luister naar alles wat je maar horen kunt. Je gedachten dwarrelen vanzelf weg en de wind neemt nieuwe inspiratie mee.

4. Lees, lees en lees

En kom je dan thuis van je buitenactiviteit, maar je voelt nog steeds geen zinnen borrelen? Ga dan lezen, heel veel lezen. Je boek of tijdschrift dat al lang op je ligt te wachten bijvoorbeeld, of (misschien wel beter) blogs van anderen. Wie weet bespreken zij wel onderwerpen waar je graag op wilt aanhaken. Onderwerpen die je niet 1-2-3 zelf zou verzinnen, maar die wel bij je passen.

Surf naar je favoriete blogs en scroll door de content. Dat dat een leuke serie over één onderwerp kan opleveren, bewees mede-Urban Chick Pauline Siebers met haar blog ‘Heb jij de tijd van je leven?’

Zo ben je actueel, laat je zien dat je betrokken bent bij andere bloggers, dat je hun werk waardeert (je haakt er immers op aan) en schijn je jouw licht op het onderwerp. Een beetje ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’, maar dan op een positieve manier.

5. Maak van een nadeel je voordeel

En dan de laatste, maar zeker niet de minst belangrijke. Omdenken, je writer’s block vanuit een ander perspectief bekijken. Wat leer jij ervan en wat wil je daarvan meegeven aan anderen? Kun je het misschien ook positief gebruiken? Jawel! Dat kan. In mijn geval door mijn gouden vijf tips van ‘omgaan met’ te delen. John Cruijff zei het al: ‘Ieder nadeel hep z’n voordeel.’ Ik kan het alleen maar onderstrepen.

Vertel eens: hoe ga jij met gebrek aan inspiratie om? Extra tips zijn altijd welkom!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.