Het begrip ‘tijd’ en het bijbehorende time management lijkt nu belangrijker dan ooit. Lijkt, want in vroegere tijden was tijd ook een heikel ding, maar hadden we andere manieren om die tijd in te vullen.

Waarom hebben we nu dan zo weinig tijd voor ons gevoel? Omdat we in de loop der tijd zoveel dingen sneller gemaakt hebben (auto’s, vliegtuigen, online communicatie) zodat we meer tijd over zouden hebben. Vervolgens hebben we echter nóg meer keuzes gecreëerd (24/7 werkdagen, digitale media, reizen naar de maan) om die extra tijd weer mee te vullen.

Tijd is hot

In mijn zelf gecreëerde vrije tijd (want vrije tijd heb je niet, daar kies je voor) lees ik graag andermans blogs. Zo viel mij op dat er hier op Urban Chicks momenteel veel aandacht besteed wordt aan het optimaal indelen van je tijd. Lees bijvoorbeeld maar eens over de Helweek, of de vijf tips om het rustiger aan te doen, de tip om tijd vrij te maken voor meditatie of de tijd in je leven om kinderen te nemen. Tijd is iets wat ons op allerlei manieren bezig houdt en dat is in deze tijd ook niet zo gek. Wij hebben in één dag meer keuzes te maken dan onze voorouders 100 jaar geleden in één jaar hoefden te maken. En dan zijn die dagelijkse keuzes vaak nog ingewikkelder dan de keuzes van 100 jaar geleden ook. Waar haal je de tijd vandaan om alles te doen en te hebben wat je wilt doen en hebben?

Hoe ervaar jij tijd?

In al die eerder genoemde blogs staan veel praktische tips om je tijd slim in te delen. Daarom stel ik de vraag: hoe ervaar jij tijd? Wetenschappelijk gezien wordt tijd als vierde dimensie beschouwd. Ik kan daar een heel wetenschappelijk verhaal over houden, maar ik vind deze uitleg van Germen het meest duidelijk:

“Veel mensen staan er niet bij stil, dat we niet in een drie- maar in een vierdimensionale wereld leven. Een wereld met drie ruimtedimensies en een tijddimensie. Stel dat je afspreekt met iemand, dan moet je niet alleen de lengte en breedte (kantoorgebouw X op plaats Y) maar ook de hoogte (derde verdieping) en het tijdstip (13.30) afleggen. Als ook maar één van deze vier coördinaten afwijkt, dan missen jullie elkaar.”

Relatief

Sta je er wel eens bij stil dat de bovenstaande vorm van tijd iets is wat wij mensen bedacht hebben, en je je er dus sociaal aan moet houden, maar dat je op andere momenten anders met tijd omgaat? Een voorbeeld: wanneer je graag naar huis wilt, maar 10 minuten in de file staat of op de bus moet wachten dan voelen die 10 minuten waarschijnlijk meer als een uur. Maar wanneer je naar een concert van je favoriete band of artiest gaat, voelt het na afloop alsof dat hele concert maar 10 minuten duurde (wat alleen in uitzonderlijke gevallen ook echt zo is). Tijd is op sommige momenten dus relatief.

Twee soorten tijd

Buiten de praktische tips om, waarmee je je tijd slim kunt indelen om iets te bereiken, zie ik tijd als een fenomeen dat aan vele keuzes vooraf gaat. Je kunt de 24 uur van een dag namelijk besteden aan de dingen die je ‘moet’ doen – het dagelijkse leven – of besluiten om die dag in bed te blijven liggen met de dekens over je hoofd. Het is jouw leven, jouw keuze, jouw tijd. De Grieken hebben tijd dan ook in twee begrippen verdeeld: Chronos en Kairos. Chronos staat voor de chronologische tijd, zoals de kloktijd die we allemaal naleven. Kairos staat daarentegen voor “de gelegenheid, het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen”. Met andere woorden: “Timing is everything”.

365 dagen kiezen

Tijd is voor mij niet iets om te besteden aan het zoveelste project waar ik eigenlijk geen zin in heb. Ervan uitgaande dat ik gewoon weer een jaar te leven heb, wat ga ik in die 365 dagen dan doen? Waar kies ik voor? En vooral: waar kies ik NIET voor? 10 minuten in een file staan of op een bus wachten zijn ook 10 minuten van mijn leven. Ik besteed die tijd liever aan het luisteren naar fijne muziek of naar de vallende regen op het dak van het bushokje dan aan gefrustreerd zijn over die file of vertraagde bus.

Dus, wat doe jij met de tijd van je leven?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.