Ooit het gevoel dat je rond rent in rondjes, maar niets gedaan krijgt? Dat je nog een miljoen dingen te doen hebt? Je hoofd zit overvol. En wat doe je? Niets! Maar dat kan anders.

Ik kan werkelijk urenlang doorbrengen op Facebook en Pinterest. Of de hele avond naar slechte series en films kijken. Simpelweg omdat ik niet goed weet waar ik moet beginnen. Dus dan maar even verstand op nul. Het brengt me alleen nergens. Achteraf voel ik me nutteloos omdat er niets uit mijn handen is gekomen. Terwijl ik het me nog zo had voorgenomen.

Soms kost het moeite om jezelf op gang te krijgen of te houden. Een paar tips om je productiviteit op te voeren:

Organiseer jezelf

Zorg voor een opgeruimd en overzichtelijk werkoppervlak. Mocht je een moment van inspiratie en energie hebben, dan wil je ook direct aan de slag kunnen. En niet een uur zoeken naar een schaar of die rekening die je eindelijk wilde betalen.

Uit die tv, mail en social media. Ja, ook op de achtergrond

Met name als je bezig bent iets te creëren, teksten te lezen of daadwerkelijk een plan te schrijven. Geef jezelf de ruimte hiervoor. Laat je hersenen zich concentreren op hun taak. Zelfs als je denkt dat je niet naar de tv kijkt, wordt de ruimte alsnog gevuld met geluid en flikkerende lichten. En elke keer dat er een mail binnenkomt, ben je toch geneigd te kijken van wie en wat het is. Dus check je mail alleen op gezette tijden. Wat mij verder helpt is relaxte en rustige muziek op de achtergrond (uh nee, geen meezingmuziek).

Werk met een kleine, eenvoudige takenlijst

Ik heb een hele lange, waar ik alles op schrijf wat me maar te binnen schiet. En ik maak een korte per dag. Met een stuk of drie activiteiten die ik kies uit de lange lijst. Een lijst die realistisch is. Zo kun je beter focus aanbrengen. Beter een aantal dingen goed doen, dan veel dingen half. Sinds een tijd start ik met de activiteit waar ik het meest tegenop zie. Je zult ervaren dat het eigenlijk best mee viel. Je hebt nog de hele dag over en meer energie om de rest ook af te werken. Wat een heerlijk gevoel om ze alle drie doorgestreept te zien. Je gaat eerder met een voldaan gevoel naar huis dan wanneer je je nog steeds blind staart op die lange lijst met die lullige drie doorgestreepte activiteiten.

Slaap

Voor de hand liggend, maar vermoeide hersenen zijn trage hersenen. Als je moe bent, is de verleiding groot urenlang op de bank te hangen. Te kijken naar… niets eigenlijk. Doe het niet! Niet weer althans. Dwing jezelf letterlijk dat ding uit te zetten en eens vroeg naar bed te gaan. Of gun jezelf een uur en zet een timer. Als je uitgerust en alert wakker wordt en zin hebt in de dag, vraag je jezelf af waarom je dit niet eerder hebt gedaan.

Laat het los

Dan heb je een avond niets gedaan. So what? Geniet alsof je leven ervan af hangt. Morgen is er weer een dag. Je voelt je waarschijnlijk al verantwoordelijk voor alles en iedereen. Maar weet je, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Dus laat af en toe de boel de boel en voel dat jij jij bent!

Wat zijn jouw tips om productiever te werken?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.