In september besloot ik mezelf een uitdaging te stellen; een maand lang geen vlees. Inmiddels heb ik weer vlees gegeten, maar lees hier hoe het me is bevallen.

Afschuwelijke beelden van slecht behandelde dieren in megastallen, steeds meer vegetarische producten in supermarkten en de optie om een Netflix-avondje te doen met een film zoals Cowspiracy: vegetariër zijn is allang niet meer alleen weggelegd voor milieubewuste hippies. Ik eet al langer maar ongeveer drie keer per week vlees – eigenlijk alleen als ik met anderen eet – waardoor ik al ruimschoots aan de definitie van een flexitariër voldoe, maar in september besloot ik mezelf uit te dagen. Ik wilde die drie dagen een maand lang terugbrengen naar nul dagen. Want waarom niet? Je verliest niks door jezelf eens uit te dagen goed te zijn voor de wereld én je eigen lichaam.

Reacties uit mijn omgeving

Niet iedereen was het daarmee eens. Er werd in het begin nogal wat tegengestribbeld. Wat als onze laatste familiebarbecue een feit was geweest? Want als ik een maand vegetariër was, werden dat er vast twaalf en dat zette de teller in onze familie op drie vegetariërs/veganisten van de tien personen. Daar valt een hoop tegenin te brengen, maar ik hou het hierbij: de afgelopen jaren hebben wij als familie heel goed bewezen dat je, ook als je geen vlees eet, heel goed kunt barbecueën. Hoera voor gegrilde groente. Bovendien, het is herfst, kijk naar buiten, barbecueën zit er voorlopig toch niet meer in.

Ook mijn vriend zag het al gebeuren dat ook hij nu elke keer dat we samen aten geen vlees mocht eten. Dat is natuurlijk erg vervelend als je welgeteld een of twee keer per week samen eet. Maar toen het eenmaal september was, bleek dat allemaal heel erg mee te vallen en kon er best apart gehakt voor in de wraps gebakken worden.

Hoe het ging

Hoe hip het ook is om vegetarisch te eten en hoeveel het ook wordt gestimuleerd, veel mensen zitten nog steeds in een vast stramien waarbij een stuk vlees op het bord gewoon niet mag ontbreken. Als zich ook maar een zo’n persoon in mijn omgeving bevond, begon ik me al opgelaten te voelen en had ik het gevoel dat ik me moest verontschuldigen. Maar waarom eigenlijk? Het is toch mijn goed recht geen vlees te willen eten? Ook al stop ik er na een maand ook weer mee en ben ik dus geen ‘echte’ vegetariër.

Eten met anderen

Ik denk dat mensen niet doorhebben hoe vervelend het is als ze zeggen dat ze niet willen koken als ze vegetarisch moeten koken (ook al houdt dat vaak alleen maar in dat er een extra pan op het gasfornuis gezet moet worden). Die mensen vinden het blijkbaar te ingewikkeld om te bedenken wat er dán op tafel gezet moet worden, want als er geen vlees is, moet er tenminste iets zijn wat daar op lijkt. Maar dat vraag ik helemaal niet en ik verbied niemand anders om vlees te eten.

Gelukkig heb ik dit maar een enkele keer meegemaakt, maar het is zeker iets om op te letten. Ga niet moeilijk doen als iemand geen vlees eet, dat gaat er echt niet voor zorgen dat een vegetariër zegt: ‘o weet je wat, dan laat ik mijn principes voor deze ene keer varen.’

Uitdaging

Ik heb deze maand geen vlees gegeten omdat ik aan mezelf wilde bewijzen dat ik het kon, niet omdat ik de wereld wil veranderen of omdat ik denk dat het veel gezonder is (in elk geval niet als je enorme hoeveelheden kaas en chocola blijft eten). Het is leuk om op zoek te gaan naar goede vegetarische restaurants, vegetarische recepten uit te proberen die je normaal links zou laten liggen en te weten dat je een uitdaging zet voor jezelf (puur uit overwegingen die volledig om jezelf draaien) die ook nog eens goed is voor het milieu.

Waarom niet full time vegetarisch?

Omdat ik teveel van spareribs en broodjes kroket houd (ja, dit waren de dingen waar ik de laatste week van september zin in kreeg). Ik zou niet altijd vegetarisch kunnen eten, altijd in elk restaurant maar uit ongeveer 30 procent van de kaart kunnen kiezen en nooit meer een hotdog van 50 cent bij de IKEA kunnen halen (hoe belachelijk is het eigenlijk dat dat bestaat?). Ik heb heel veel ontzag voor de mensen die het wel kunnen en na deze maand is dat alleen maar vergroot!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.