Ik – en jij misschien ook wel – ben me steeds meer bewust van de (negatieve) impact van de kledingindustrie. Mijn liefde voor mode resulteerde in een overvolle kledingkast. Toch had ik nooit iets om aan te trekken. Dacht ik. Herkenbaar?

Hoe bewuster ik me werd van de gevolgen die de kledingindustrie op het milieu heeft en de arbeidsomstandigheden van de fabrieksmedewerkers, hoe meer ik besefte dat dit anders moest. Mijn koopgedrag moest veranderen! Nu, een hele tijd later, kom ik nauwelijks in de fast fashion ketens. Is mijn kledingkast nog steeds goed gevuld en heb ik altijd iets om aan te trekken. Hoe kreeg ik dat voor elkaar?

Dankbaar voor elk kledingstuk

Dit klinkt misschien een beetje zweverig. Hoe meer ik waardeer wat ik al heb, hoe minder behoefte ik heb om te shoppen. Ik héb namelijk al genoeg. Een bomvolle kast zonder iets hebben om aan te trekken, kan natuurlijk helemaal niet! Dankbaarheid is iets wat je kunt trainen. Start bijvoorbeeld elke avond met het opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dat hoeft niet per sé over kleding te gaan. Je kunt het veel breder trekken. En zo groot en klein maken als je zelf wilt. Variërend van een meeting op je werk die goed ging, eten dat je in de koelkast hebt liggen tot je looks.

Heb ik het écht nodig?

Kopen om het kopen of een kledingstuk dat in de winkel eigenlijk al niet zo lekker zat, maar wat toch aangeschaft werd voor dat ene feestje om daarna voorgoed in mijn kast te belanden, zal me niet snel meer gebeuren. Ik koop nu namelijk alleen iets als ik het echt nodig heb. Daardoor geniet ik er ook meer van. Een paar nieuwe schoenen vind ik veel leuker als de oude helemaal versleten zijn. Uitzonderingen daar gelaten 😉 Voordat je iets aanschaft, kun je jezelf de vraag stellen of je die broek echt nodig hebt. Een truc die ook werkt, is om er eerst een nachtje over te slapen. Wil je de broek de volgende dag nog steeds zo graag? Koop ‘m dan.

Ik kies voor duurzaam

Een kledingkast waar ik blij van word, bevat kledingstukken die gemaakt zijn door mensen die eerlijk betaald en behandeld zijn. Fair fashion is booming en er zijn steeds meer eerlijke of groene kledingmerken. Typ deze zoekwoorden in Google in, doe eventueel zelf een beetje onderzoek en voilà je hebt er zo een hoop gevonden.

De allerduurzaamste tip die ik heb, is simpelweg dragen wat je al hebt

Een tweede leven

Je hoeft natuurlijk niet per sé bij eerlijke kledingmerken kleding te kopen om een duurzame garderobe te creëren. Er zijn nog meer opties! Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil met vriendinnen die dezelfde maat hebben als jij. Struin kringlopen, marktplaats of united wardrobe af. Bovendien kun je je eigen kleding een tweede leven geven door nieuwe combinaties te maken met de kleding die je al hebt of door kleding te upcyclen. Zo kun je een hele nieuwe look creëren en blijkt die ene miskoop toch geen miskoop meer te zijn.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.