Een zwangerschap is niet voor iedereen een roze wolk. Hoewel het fantastisch is dat er nieuw leven in je groeit, kan het ook een periode zijn waarin veel onzekerheden en angsten de kop op kunnen steken. Als je dan ook nog ondernemer of zzp’er bent, ben je – zeker zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering – extra kwetsbaar voor vooral de financiële gevolgen.

Een kind krijgen is één van de mooiste cadeaus van moeder natuur, maar het kan ook erg overweldigend en spannend zijn. Je toekomst verandert in één klap bij het zien van die twee streepjes op de zwangerschapstest. Vervolgens verandert je lichaam, je lifestyle – zero alcohol beleid – én je zit vól met hormonen. Als je dacht dat je hormonaal was tijdens een menstruatie…geloof me, dat kan véél erger. En dan ben je ook nog eigen baas.

Kwetsbaar

Postbus 51 had het ooit al bij het juiste eind: Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, maar een zwangere meid hopelijk ook. In veel gevallen is er ook nog zoiets als een partner, die waarschijnlijk ook de vader is van de baby die jullie samen hebben gemaakt. Alleen voor die partner verandert er eigenlijk pas écht iets als de baby ook daadwerkelijk is geboren. Je bent als vrouw niet alleen medisch kwetsbaar, ook financieel loop je nu eenmaal meer risico’s als zzp’er dan iemand in loondienst.

Risico’s afdekken

Shoppen voor de babykamer en bijbehorende garderobe is niet alleen nuttig, maar ook heel leuk. Vergeet alleen niet om ook de minder ‘blije’ zaken te regelen, zoals het inschatten van je risico’s en die waar mogelijk af te dekken. Hoewel de meeste baby’s gezond ter wereld komen, is dat geen gegeven. Bovendien kan je baby kerngezond zijn, maar lig je zelf misschien wel in de kreukels. Op dat moment is het toch fijn als je als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten om op terug te vallen. Want voor een zzp’er geldt doorgaans: geen werk, geen geld. En die baby kost me toch een paar knaken!

Vetpot

Ook onze overheid ziet in dat vrouwelijke zzp’ers hun kraamverlof hard nodig hebben. Het krijgen van een baby is niet niks en de een staat meteen lachend naast haar bed, waar de ander nog weken ligt na te puffen. Daarom krijgen zij in die maanden tegenwoordig een zwangerschapsuitkering. Dat is geen vetpot, namelijk maximaal het minimumloon en dus niet het eigen uurtarief. Bijvoorbeeld bij Centraal Beheer Zakelijk ben je niet alleen verzekerd bij ziekte tijdens je zwangerschap, je krijgt ook een zwangerschapsuitkering en heb jij de tijd om te herstellen, te wennen aan de nieuwe situatie en te genieten van je kindje.

Avontuur

Door te kiezen voor een bestaan als zzp’er ben je waarschijnlijk al wat avontuurlijker ingesteld en hoort een beetje risico nu eenmaal bij het leven. Helemaal prima. Het kan alleen geen kwaad om je in specifieke gevallen – zoals een zwangerschap – toch even extra te verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken. Ben jij zwanger en zzp’er? Hoe ga jij om of ben je omgegaan met alle risico’s die een zwangerschap met zich meedraagt?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.