Het is weer tekenseizoen!! Twee jaar geleden kreeg mijn dochtertje van 8 de ziekte van Lyme door de beet van een teek. Het duurde enkele weken voor we dit ontdekten en de behandeling startten, daarom deel ik ons verhaal graag met jou. Want een gewaarschuwde chick telt voor twee, nietwaar?

 

tick-teek.jpg

Teken

Hoewel men er ondertussen achter is dat de ziekte van Lyme ook op andere manieren kan worden overgedragen, is een tekenbeet de meest voorkomende manier. Teken voelen zich goed in bosrijke plaatsen. Ze houden heel erg van rododendron, bijvoorbeeld. Wanneer je een boswandeling hebt gemaakt, controleer je goed je lichaam en dat van je kinderen op teken. Een teek ziet eruit als een klein zwart bolletje op je huid. Ze voelen zich het beste in warme vochtige holtes. Je checkt dus vooral goed achter je oren, in je knieholtes en in je kruis, maar ze kunnen overal zitten.

Hoe verwijder je een teek?

Je leest er zoveel over, ik weet het. Op Facebook circuleerde een tijdje dat je ze eerst moet verdoven (niet waar). Daarna dat je ze niet met een draaiende beweging mag verwijderen, omdat ze dan ‘overgeven’ en je meer kans op besmetting hebt (ook niet waar).

Wat is belangrijk? De teek moet zo snel mogelijk en volledig verwijderd worden. Heb je dus geen speciale tekentang bij de hand? Gebruik dan een pincet, zo doen wij het meestal. Niet aarzelen is de boodschap! Het doet helemaal geen pijn, je voelt het alleen een beetje trekken.

Zet je pincet rond het zwarte bolletje en trek in één korte en snelle beweging de teek eruit. Blijft er nog iets achter? Gebruik de pincet dan om dit ook te verwijderen. Ontsmet nadien zowel je huid als je pincet.

Na de beet

Noteer in je agenda wanneer en vooral ook waar exact je een teek uit de huid verwijderde. Men zegt, dat op dit moment 10% van de teken besmet is met de Lyme-bacterie en de kans is dus reëel dat je ooit een besmetting oploopt. Maar geen paniek! Als je er op tijd bij bent, is er echt niks om bang voor te zijn. Je moet alleen weten waar je op moet letten, en daar wringt het schoentje.

Het typische beeld is het volgende: in de dagen/weken na de beet vormt zich een rode cirkel rond de plaats waar je de teek verwijderde. Wanneer je dit opmerkt, ga je uiteraard onmiddellijk naar de dokter en die zal je na een bloedafname een antibioticakuur voorschrijven. Klaar.

Helaas is het niet altijd zo duidelijk. In de hoop dat ik iemand ermee kan helpen, deel ik graag ons Lyme verhaal met je.

Ziekteverloop bij Lyme, zonder rode cirkel

Bij mijn dochter had ik al vaker teken verwijderd, wij wonen in het groen. Zo had ik eind juni 2016 nog een  minuscuul teekje uit haar wang geplukt. Het was zo klein dat er bijna een vergrootglas voor nodig was en ik maakte me er absoluut geen zorgen over. Je leest namelijk overal dat enkel volwassen teken een besmetting met Lyme kunnen veroorzaken. En dat je niet besmet kan worden als je ze binnen 24 uur verwijdert…

De symptomen

  • Een week na die laatste kleine teek kreeg mijn dochter een stijve nek. We maakten ons niet ongerust, want ze ging paardrijden en dus zou het daar wel van komen.
  • Een paar dagen later sprongen de tranen in haar ogen toen ik haar lange haren wilde borstelen. Haar hoofd deed zo’n pijn!! Had ze hoofdpijn dan? Nee, het was haar hoofdhuid die ontzettend gevoelig was. Ik begon me zorgen te maken.
  • Nog een paar dagen later begon ze koorts te krijgen. Ze werd ziek en wilde niet eten. Op naar de huisarts dan maar! Mijn angst ging richting meningitis, vanwege de pijnlijke nek.

Na een onderzoek van bijna een half uur kon de arts ons gerust stellen: het was zeker geen meningitis. Ze had waarschijnlijk een zomergriepje en de pijnlijke nek was inderdaad vanwege het paardrijden. Opgelucht gingen we weer naar huis.

  • Na een weekje was de koorts weer weg, ze voelde zich beter.
  • Ongeveer vier weken nadat ik dat minuscule teekje had verwijderd uit haar wang, verscheen er’s morgens een lichtrode streep (geen cirkel!) op haar gezicht. Alsof ze ‘s nachts op iets had gelegen met haar wang. In de loop van de dag verdween die weer. Zo ging dat een paar dagen lang door.

Nu heb ik een ontzettend flinke dochter en achteraf gezien vermoed ik dat ze zich heel sterk hield in die periode, maar zich eigenlijk hondsberoerd voelde. Ze was stiller en bleker dan gewoonlijk. Ze was ook afgevallen, want ze at niet goed en ik maakte me zorgen om haar. Mijn intuïtie begon me iets in te fluisteren, hoewel ze niet echt ziek was. Het waren kleine dingen, zo rook ze bijvoorbeeld anders. Ze rook naar ziekte, ik kan het niet anders uitleggen. Ik vroeg me af of het misschien toch Lyme zou kunnen zijn en besloot om opnieuw naar de dokter te gaan, maar deze keer naar een andere.

Twee dagen later werd het vermoeden bevestigd, de kleine meid was besmet met Lyme. Ik weet nog hoe de paniek door mijn lijf schoot, je hoort en leest zoveel… De dokter stelde me gerust en zei me dat ze met een antibioticakuur weer zou opknappen.

Het resultaat

Het heeft uiteindelijk meerdere maanden geduurd voor ze weer helemaal de oude was. De antibiotica kuur duurde drie weken, maar het duurde veel langer voor haar energie weer op peil kwam.

Vandaag, twee jaar later, is dit alles helemaal vergeten, maar af en toe denk ik nog wel eens terug aan die periode. Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik denk aan het machteloze gevoel van toen. Het gevoel dat je hebt als je wéét dat er iets ernstig mis is, maar je weet niet wat. Dat hoop ik nooit meer mee te maken, toch zeker niet met mijn kinderen. Had ik maar geweten wat ik nu weet.

Belangrijk om te onthouden

Achteraf gezien ben ik blij dat ik nu weet hoe het kan gaan met het ziektebeeld van Lyme. We waren er tenslotte op tijd bij en het zal ons niet meer overkomen de symptomen voor een griepje te nemen. Want vergis je niet: je kan altijd opnieuw besmet raken, je bouwt geen anti-stoffen op tegen Lyme.

Mijn raad? Als je in een bosrijke omgeving woont, check jezelf en je kinderen dan dagelijks. Ga je op uitstap? Checken! Wacht niet op de juiste tang maar verwijder de teek asap. Denk niet: het is een klein teekje, dus het kan geen kwaad. Denk ook niet: ik heb het binnen 24 uur verwijderd, dus het kan geen kwaad. Het mini-teekje zat op de wang van mijn dochter, geloof me: het heeft daar niet lang gezeten! En toch…

Geen rode cirkel, maar toch grieperige symptomen in de zomer? Laat je testen! Wie weet heb je de teek nooit gezien.

Als je er op tijd bij bent, komt het echt wel goed. Het zijn onbehandelde besmettingen die voor grote problemen zorgen op lange termijn.

Heb je nog vragen voor me? Ik beantwoord ze met plezier. Delen mag!

X Lazy Bird

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.