Komende zomer ga ik weer naar een van mijn favoriete landen: Kroatië. Om mijn voorpret met jullie te delen, zet ik een paar van mijn favoriete plekjes op een rij.

Laat ik eens beginnen met Trogir, dit stadje ligt zo’n 25 km vanaf de stad Split. In deze plaats, stiekem eigenlijk een eilandje, vind je een van de best bewaarde binnensteden van het land. Zelf noem ik dit het St. Tropez van Kroatië; ‘s zomers ligt de haven aan de boulevard vol met dure jachten en zeilboten trogir-e1348069856156waarnaar je kunt kijken onder het genot van een drankje op een van de vele terrasjes.

De stad bestaat voornamelijk uit gebouwen van witte stenen die, mede door de nauwe schaduwrijke steegjes, voor verkoeling zorgen. Het barst er van de stadsmonumenten (niet voor niets werd de stad opgenomen op de werelderfgoedlijst Unesco). Qua winkelen zul je genoegen moeten nemen met een paar plaatselijke boetiekjes, want grote ketens vind je op dit eiland niet. Maar dat heeft natuurlijk ook wel weer wat.

Steek ook even over naar buureiland Okrug Gornji; dit ziet er op het eerste gezicht een beetje dor en mistroostig uit maar als je verder kijkt, vind je een fijn strandje met allerlei strandtentjes waar je met een goedkope cocktail (want ja, Kroatië is nu eenmaal best goedkoop) van de zonsondergang kunt genieten. Als je in Kroatië gaat zwemmen moet je trouwens wel heel fashionable (not) waterschoentjes aan; het barst er van de zee-egels.

Doen in Trogir!

konoba_01 dugaMocht je inderdaad het eilandje Okrug Gornji bezoeken, ga dan op zoek naar Konoba Duga. Dit is een restaurantje waarbij je uitkijkt over de zee. Het is overdekt met klimop en daardoor een hartstikke idyllisch plekje om even te relaxen. Onder het restaurant ligt een strandje waar je kunt zonnen en zwemmen. Smelt op de Tripadvisor-pagina weg bij mooie plaatjes van vakantiegangers die dit plekje al hebben gevonden. En nogmaals: denk aan je waterschoentjes!

Watervallen Krka

De twee bekendste natuurparken van Kroatië zijn Krka (vraag me niet hoe je het uitspreekt, ik zeg maar krikka) en de Plitvice-meren. Allebei hartstikke mooi, maar naar Krka blijf ik terug gaan. De Krka is een rivier die over een aantal indrukwekkende watervallen stroomt. Deze kun je bekijken vanaf voetpakrkaden die zijn aangelegd langs de rivier en door stukken van het omringende bos. Langs het pad staan kraampjes waar je Dalmatische lekkernijen kunt kopen. Er zijn plaatsen waar je de rivier in kunt en mag zwemmen, al vind ik dat persoonlijk niet zo’n succes want alles zit vol wier. De vallei waar de rivier door stroomt, is te bereiken met een pendelbus vanaf de parkeerplaats bovenaf. Ik moest wel even slikken toen deze bus op een eenrichtingsweggetje naast een klif een tegenligger tegenkwam. Maar goed, na zulke halsbrekende toeren heb je dan ook wat.

Een tip: onder in de vallei is het wat koeler dan boven. Aangezien je boven best een tijd moet wachten op de pendelbus is het verstandig om veel water bij te hebben. Je staat daar in de volle zon en het kan daar echt afschuwelijk heet worden, dus wees voorbereid.

Doen in Krka!

Boek een boottocht. Deze brengt je langs allerlei baaitjes, eilandjes en kloosters die met het voetpad niet te bereiken zijn. Op een van de eilandjes mag je een uurtje pauzeren, daar zit een taverne met typische Dalmatische ham en kaas. Er stroomt een beekje met ijskoud water waar je lekker kunt afkoelen. Mocht je van plan zijn een boottocht te boeken, neem dan wel een jas mee; er staat een flinke wind.

hamkaaskroatie  krka2

Zadar

zadar cityToen ik jaren geleden met mijn familie op een van de Kornati-eilanden kampeerde, was ik als verveelde tiener maar wat blij om deze stad te bezoeken. Naast dat er veel moois te zien is, kun je er ook goed shoppen. Echt een aanrader als je natuurwandelingen maken en cultuur snuiven even wilt afwisselen met iets anders. Roman_forum_zadar_croatiaNaast grote ketens zoals Mango, Swarovski, Bershka en de winkels in winkelcentrum Supernova, zijn er verspreid over de stad ook veel boetiekjes te vinden. Als je klaar bent met shoppen, kun je ook nog gaan kijken naar hoogtepunten zoals het St. Anastasiakathedraal (gebouwd in de 13e eeuw, waar een heuse sarcofaag te vinden is) en de resten van een Romeinse stad vlak achter dat kathedraal.

Doen in Zadar!

Bezoek je Zadar in de zomer? Dan heb je waarschijnlijk geluk, want in juli (dit jaar 1 – 8 juli) vindt er op een eiland bij Zadar (Tisno) het jaarlijkse Garden Festival plaats. Een electric festival aan het kristalblauwe water van de Adriatische zee met artiesten als Bonobo, Johnny Nash en Paranoid London. Op het festivalterrein zijn appartementen en campingplaatsen beschikbaar. Natuurlijk moet je wel kaartjes boeken van te voren.

garden-festival-310x207

Leuk… maar hoe kom ik er?

Wij kiezen ervoor om met de auto en gepimpte caravan naar Kroatië te rijden, maar ik snap dat dat niet voor iedereen een optie is. Het is namelijk (vanaf Utrecht) een ruime 1600 km rijden en daar doe je goed twee dagen over. Overnachten doe je dan het beste in Oostenrijk (zoek camping Eben in Pongau!).

Veel mensen nemen het vliegtuig; je kunt kiezen voor een vlucht naar Split als je het zuiden gaat bezoeken en anders de hoofdstad Zagreb. Naast campings vind je in Kroatië ook veel appartementen die je kunt huren, vaak spotgoedkoop. Let wel: er wordt nog betaald met de Kuna, dus je moet wel constant omrekenen (1 kuna = €0,13).

Als je zonder auto gaat, is het wel een goed idee om een plaats uit te zoeken waar veel te doen is. Er is goed openbaar vervoer in Kroatië maar niet alle plaatsen worden even goed bereikt. Vaak zijn er vanuit campings of grotere plaatsen ook busreizen georganiseerd naar bezienswaardigheden, daar kom je ook al een eind mee en ze zijn niet duur.

Naast de drie plaatsen die ik noemde, zijn er natuurlijk talloze andere plaatsen die mooi zijn. Kroatië moet je gewoon een keer doen, een must voor iedereen die ook maar een beetje van vakantie houdt!

Leuke linkjes

ACSI Campings – Om een goede camping uit te zoeken, raad ik je aan deze site te bezoeken. Je kunt je voorkeuren selecteren (zwembad, kinderen, aan zee etc.) en je weet tenminste dat je op een goede camping terecht komt. Vooral het sanitair kan in Kroatië nogal een puntje van kritiek zijn.

Caravanity – Kamperen in stijl doe je met een gepimpte caravan. Op deze site vind je allerlei caravans die ooit oud, saai en lelijk waren, maar er met een likje verf en nieuwe kussentjes weer als nieuw uitzien. Mijn vriend en ik hebben er ook zo een, deze staat naast Caravanity ook op mijn blog.

Airbnb Kroatië –  Liever niet kamperen? Kijk eens op Airbnb voor een leuk appartement. Kroatië is, net als bijvoorbeeld Griekenland, echt een land van de appartementen, en op deze site krijg je ze ook voor een prikje. Wel even opletten; er is onderscheid tussen een ruimte delen of een gehele woning voor jezelf, dat scheelt ook weer in de prijs.

Partystranden – Wel in voor een feestje? Hier vind je de beste partystranden in Kroatië. Ook het Okrug-strandje staat er tussen.

Puur Kroatië – Deze site is een aanrader voor reizigers die liever de rust opzoeken. Puur Kroatië biedt reizen aan die gericht zijn op sfeer, authenticiteit en cultuur. Weg van alle drukte en toerisme en echt genieten.

8 reacties

 1. Carina

  Wat leuk! Ik ga dit jaar voor het eerst naar Kroatië met mijn lief en wij vliegen op Split, gaan dan met ov en kamperen. Krka en Zadar staan in ieder geval op de planning. Leuk om te lezen dat jij daar goede herinneringen aan hebt! Je blog komt op het juiste moment want heb alleen nog maar de tickets heen en terug. Kan nog wel wat voorbereiding gebruiken 🙂

  Beantwoorden
 2. Fleur

  Leuk, wij hebben dit jaar voor de 2e keer bij Puur Kroatië geboekt, zij bieden als enige leuke kleine adresjes aan weg van het massatoerisme. Onze vakantie vorig jaar met hen was zo gaaf!!! In Trogir verbleven we in het oude centrum een schattig oud stone house appartement en bij het nationaal park Krka verbleven we in een agrotoerisme, we hebben dit keer bewust niet geboekt via Airbnb of Wimdu,omdat we van dit reisbureau zoveel insiders tips kregen, ik geloof van de eigenaar Wendy die Kroatisch is of zoiets of daar al lang komt, zij deelt alles met haar klanten, bij boeking krijg je hier ook super handig reisboek wat in de winkel 20 euro kost. Leuke vonden we ook logeren bij de Kroaten thuis, dat was echt te gek. Wil je een anders dan anders vakantie iets bijzonders, inderdaad ik zou zeggen bel de meiden van Puur Kroatië, zij staan altijd voor je klaar.

  Beantwoorden
 3. Wendy

  Hoi Sharon, wat heb je een leuke blog geschreven over Kroatië! Ik werd getipt door een klant. Dank ook dat je mijn trots, mijn bedrijf hier hebt genoemd, Kijk ook eens op onze facebookpagina, ik zet hier ook altijd de laatste nieuwtjes op, mijn belevenissen in Kroatië en nog veel meer, zo heb ik laatst ook een bericht gepost over alle leuke festivals die er in Kroatië zijn. Misschien tot ziens in Kroatië, er zijn nog vele honderden prachtige pareltjes hier te vinden.

  Beantwoorden
 4. Erwin Klaasse

  Trogir is ongelooflijk druk en de geur is ook naar… Er is slechts 1 weg naar het eilandje Okrug Gornji en die gaat langs/door Trogir. Die weg staat gewoon altijd vol in het hoogseizoen. Of je moet voor 9.30 uur komen. Van het eilandje afkomen kost daarna minimaal 1 uur. Een alternatief is er niet.
  Zelf had ik een verblijf op Okrug Donji, dat is hetzelfde eilandje, maar dan een stukje meer naar het Westen. Dat was relatief rustig en als je contact maakt met de plaatselijke bewoners (die daar ook vakantie vieren) kan je zo regelen dat je ergens met een bootje (mee) kan varen. De baaitjes zijn er nog ongerept. Daar is het zeker de moeite om eens een bezoekje te doen aan Maslinica (eilandje iets Zuidelijker) en de ‘blue lagoon’ bij Krknjasi. Daar waan je je echt in andere wereld.
  Ik vond Split vele malen mooier dan Zadar. Wat er over Krka is geschreven is helemaal waar. Echt prachtig! En ook hiervoor geldt dat het zinvol kan zijn om vroeg in de ochtend te komen. Daarna is het bijna niet meer te doen om over de houten planken te lopen…
  Iets ten Noorden van Zadar ligt (schier)eiland Pag. Wellicht dat dit ook een aanbeveling verdient!

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.