Steeds meer grote labels en modehuizen are getting the message: duurzame mode is gewoon übermodisch. Terecht. En wij, wij willen ook heus wel, maar weten soms niet hoe of waar. Daarom hier iets met kaf en koren en tien tips.

1. Het prijskaartje

Duurzame kleding is duur, het woord zegt het al. Toch? Nee dus, dat hoeft helemaal niet. Bovendien hangt ook aan dat niet-duurzame shirtje van vijf euri een heel duur prijskaartje. Als je voor goedkope kleding met je leven betaalt bijvoorbeeld, zoals de ruim 1200 werknemers die omkwamen in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh die in brand vloog vorig jaar. Dat heeft bij veel merken wel iets in gang gezet, maar het kan nog beter. Aan de andere kant is dure mode ook niet per se duurzaam. Lees daarom de labels in je kleding. Waar komt je kleding vandaan, waarvan is het gemaakt? En lees je in in wat dat betekent – en nog veel meer – op bijvoorbeeld ecouterre.

2. Wat heb je echt nodig?

Meestal minder dan je eigenlijk zou willen hebben. Je hoeft niet élke collectie van H&M in je kast te hebben hangen. Wil je toch regelmatig iets nieuws? Koop tweedehands, leen, leer naaien, organiseer of ga naar een kledingruilavond bij je in de buurt (ff googelen!). Of ga even langs bij de binnenkort te openen Kledingbibliotheek. En lees meteen even dit artikel van Ilonka Leenheer voor nog meer tips.

3. Laat je stem horen

Letterlijk en figuurlijk. Vraag bij kledingmerken naar hun duurzaamheidsbeleid. Of teken petities op Schonekleren. Echt, als iedereen het doet, zal er uiteindelijk iets veranderen. Collectieve verontwaardiging helpt.

4. Recycling

Dat klinkt niet heel fashionable. Maar dat is het juist wel. Van oude spijkerboeken nieuwe maken, of er kleedjes of sweaters van weven. Miss Green heeft bijvoorbeeld een gebreide trui van reepjes oude spijkerbroek. Maar ook Mud Jeans heeft een mooi recycleconcept: lease a jeans. Net als de Kledingbibliotheek bij puntje 2.

5. Keurmerk

Er zijn zoveel verschillende keurmerken voor fair fashion, eco, bio of duurzaam, kun jij er nog wijs uit? Wel met deze handige lijst van Mileucentraal. Weet je meteen het verschil tussen biologisch, GOTS en fair trade. Download ook even de app, dan heb je de lijst tijdens het shoppen altijd bij de hand.

6. Materialen

Dat er veel mis is met gewone katoen en dat bont echt niet meer kan, dat weten we wel. Maar wat dacht je van wol, zijde en angora? Hm, niet zo gek om even te lezen. Nooit geweten trouwens dat ook polyester een no-go is…

7. Fast Fashion

Elke maand een nieuwe collectie produceren en daarmee consumenten lokken om steeds maar meer te kopen. Dan kun je (een deel van) die collectie wel groen produceren, maar hoe duurzaam is dat eigenlijk? Linsey Dubbeld schreef er een interessant artikel over.

8. Waar o waar?

Goed, nu weet je precies wat je wel en niet moet kopen. Maar waar koop je dat? Met behulp van de apps van Talkingdress en Good & Green Guides kun je zien waar duurzame fashion in jouw buurt verkocht wordt. Of kijk even op Made By en Fairwear voor lijstjes met ‘goede’ merken. Daarnaast kun je via Goedewaar en Rankabrand checken hoe verantwoord honderden mainstream mode-, sportkleding- en schoenenmerken zijn. Met de app van Rankabrand kun je merken die het nog niet helemaal begrepen hebben zelfs een digitale schop onder de kont geven.

9. Schone wasjes

Oké, dan heb je een kast vol (nou ja, niet té vol dus) duurzame kleding. Dan kun je die net zo goed verantwoord onderhouden. Dat betekent een volle machine en niet in de wasdroger. Zeker niet als de zon schijnt en er een briesje staat, want dan hang je het lekker retro aan de waslijn. Nog goedkoper ook en je kleren slijten minder snel. Doe dan wel eerst even de hilarische spoedcursus Secrets to Hanging the Wash Correctly. Heb je een kledingstuk zonder vlekken maar met een klein geurtje? Hang het tijdens het douchen in de badkamer of stop het een nachtje in de vriezer. Scheelt weer een wasbeurt. En probeer eens de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel – werkt ook voor de vaatwasser trouwens.

10. Meer mode, voor morgen

Als je nog meer wil doen, zien en weten, kun je naar Fair Fashion Lab: een expo waar kunstenaars en ontwerpers als Tinkebell en Monique van Heist hun zoektocht naar duurzame mode in beeld brengen. Mode voor morgen is een gratis e-magazine met nog veel meer fijne tips. Voor het geval ik iets vergeten ben.

Heb jij nog ideeën? Ik hoor ze graag!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.