De een begint er na 7 jaar nog niet aan en de ander heeft binnen 6 maanden de verhuisdozen al ingepakt. Wanneer ben je er nou klaar voor om te gaan samenwonen?

Ik had 14 maanden verkering toen ik samen met vriendlief het huurcontract ondertekende. Hij wilde graag voor zijn 25ste het huis uit en ik was mezelf helemaal verloren in het romantisch samen op de bank hangen. We vonden een heel leuk appartement in Rotterdam met, als je flink uit het raam hangt, uitzicht op de Erasmusbrug. Na veel schelden, mopperen en ritjes naar een Zweedse winkel waren we er klaar voor om ons in de wereld van het samenwonen te storten.

Wat je moet weten voordat je gaat samenwonen

Toen het eenmaal zover was, kwam ik toch achter een aantal dingen die ik liever van tevoren had geweten. Niet dat ik er anders niet aan was begonnen, maar het zou wel fijn geweest zijn voor de mentale voorbereiding. Daarom schrijf ik dit speciaal voor jou, zodat jij als toekomstige samenwoner weet wat je eventueel te wachten staat. Uiteraard maken we er geen feministisch feestje van, dus er komt ook een UrbanGuy aan het woord.

Samenwonen en seks hebben geen gelukkig huwelijk

Ik val maar meteen met de deur in huis. Samenwonen is slecht voor de seks. Geen idee waarom, maar uit een steekproef onder mijn vrienden kan ik je bijna garanderen dat de frequentie afneemt. Misschien dat het komt omdat je het nu elk moment van de dag kan doen. Het kan ook veroorzaakt worden doordat je elkaar al even kent en het verliefde gevoel plaats begint te maken voor houden van. Maar goed, je bent er nu van op de hoogte. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je relatie in een sleur zit als je tijdens het samenwonen niet meer 7 dagen per week in de lampen hangt.

Het cliché is waar – je irriteert je het apezuur

Wekelijks stofzuigen, schoenen netjes in de gang, dopje weer op de tandpasta doen en de theedoek aan het haakje hangen. Voor jou de gewoonste zaak van de wereld, voor je vent het meest absurde wat er is. Hij wil zijn schoenen gewoon zittend uitdoen en in de gang staat geen stoel. Dan is het toch logisch dat hij ze in de woonkamer laat slingeren? En waarom de theedoek aan het haakje hangen als je hem ook gewoon op het aanrecht kan laten liggen? Dingen waar jij je ongetwijfeld dood aan gaat irriteren en die hem niet eens opvallen.

De tip van de dag is zo simpel maar tegelijkertijd ook weer ongelooflijk moeilijk: praat erover! Hij weet niet dat je het strontvervelend vindt als jij er niet over communiceert. Misschien moet je het 60 keer zeggen, maar het is het allemaal waard. Uiteindelijk doet hij zelf de sokken in de was en zet hij geheel uit eigen beweging zijn kopje in de vaatwasser.

Mannen hebben ook een mening!

Uiteraard schets ik geen eerlijk beeld als ik de mannen niet aan het woord zou laten. Daarom heb ik een van mijn vrienden, die sinds anderhalf jaar samenwoont, om zijn mening gevraagd. Het grappige is dat hij eigenlijk tegen dezelfde dingen aanloopt als mijn vriendinnen. Alleen waar zij beweren dat mannen nooit wat doen, zegt hij juist dat hij nooit wat goeds kan doen! Of het nu over de boodschappen, het afwassen of de wc schoonmaken gaat, volgens hem weten vrouwen alles beter.

Daarnaast blijkt ook dat mannen en vrouwen wat betreft het avondeten niet op een lijn zitten. Voordat samenwonende stellen aan de eettafel plaatsnemen, worden er eerst zware discussies gevoerd over wat er op het menu staat. Voorstellen van die vriend worden regelrecht de prullenbak in gekegeld en uiteindelijk eet hij gewoon waar zijn vriendin trek in heeft.

Samenwonen op Mars en Venus

Afrondend kunnen we dus wel stellen dat het grotendeels gewoon een Mannen van Mars en Vrouwen van Venus ding is. Wanneer je er dan echt klaar voor bent? Dat weet alleen jij.

Als je nu met afgrijzen naar je scherm zit te staren, weet je in ieder geval dat jouw samenwoon-tijd nog niet is gekomen. Maar klopt jouw hartje al sneller bij de gedachten dat je straks elke ochtend wakker wordt naast je vriend, dan weet je dat het zover is. De beslissing alleen op basis van je verliefdheid nemen, is wellicht niet verstandig. Maar als je hart zegt dat het goed is, moet je er voor gaan!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.