Ze schrijft vanaf haar tiende en ontdekte onlangs dat ze héél spannend kan schrijven. Christianne Ridderbeekx doet mee aan de schrijfwedstrijd ‘Jouw Verhaal’. “Al win ik niet, het levert me in elk geval bekendheid op.”

Toen in het najaar van 2013 de wedstrijd met als thema Lef werd uitgeschreven, ontving de jury maar liefst 1200 inzendingen. Daaruit koos de jury 40 finalisten, onder wie Christianne. De schrijfster is nu druk met stemmen verzamelen, want die tellen – naast het oordeel van de jury, dat uiteindelijk doorslaggevend is – mee. De tien verhalen met de meeste stemmen verschijnen in een bundel (oplage 300.000 stuks) die in het Kruidvat bij Nivea-producten worden verspreid.
“Ik heb er nu bijna duizend”, vertelt Christianne. “Ik sta niet bovenaan met stemmen, maar gelukkig is de mening van de jury doorslaggevend. Logisch eigenlijk, want het gaat om kwaliteit van je verhaal, niet om dat van je netwerk.” Stemmen kan tot 21 februari.

Pakkend verhaal

Christianne hoorde tijdens een trainingsdag, die alle 40 finalisten volgden, van de jury dat het met haar verhaal wel goed zat. “Er is een pakkend begin, het pakt je bij de strot en laat je niet meer los. Er is een duidelijke opbouw, een begin, midden en eind. En ik heb een goede schrijfstijl.
Ik twijfelde nog even over één stuk in het verhaal: bij de hoofdpersoon komt een trauma uit het verleden boven en ze krijgt een flashback. Was dat wel geloofwaardig, liep het wel lekker? Maar tijdens de trainingsdag zei jurylid Femmetje de Wind me dat dat juist een van de betere stukken was.”

Volgers sprokkelen

Die boost doet haar goed, want Christianne volgde ‘Schoevers’ en geen schrijfopleiding. Toch schrijft ze al heel lang. Ze kroop op haar tiende achter de oude Commodore van haar vader als deze even opstond. “Ik heb er hard voor gewerkt te komen waar ik nu ben. Begonnen bij de schoolkrant en nu heb ik mijn eigen blog en een citatenpagina op Facebook.”
Ze heeft op deze Facebookpagina meer dan 1600 volgers die ze via social media bij elkaar sprokkelt. “Social media maken je zichtbaar. Ik lift mee met bekende Nederlanders door ze mijn blog te sturen en te volgen.” Met succes, want Christianne’s blog werd al gedeeld door zanger Frans Bauer en voetballer Giovanni van Bronckhorst. “Ik haal van social media ook vaak onderwerpen. Na de zelfmoord van een studente door pesten, heb ik over mijn eigen pestervaring geblogd. Goeie tip voor de lezer: kijk op bijvoorbeeld Twitter waarover wordt gepraat, wees authentiek en voeg je eigen verhaal toe.”

Klaar om te publiceren

“Ik wil publiceren en ben klaar voor een boek. Op mijn veertiende schreef ik ook een manuscript waarvan de hoofdredacteur van de schoolkrant direct zei dat ik het moest insturen, maar toen wilde ik dat niet. Nu wel. Dus toen een collega me op deze wedstrijd wees, heb ik die kans gepakt. Ik heb me opgesloten, twee uur lang om een begin te maken en wilde niet gestoord worden.”

Schrijven als passie

“Ik schrijf elke dag. Het is geen hobby, het is een passie. Overdag werk ik, ’s avonds schrijf ik, zodra mijn dochtertje op bed ligt. Ik heb door het secretaressewerk een hoge typesnelheid, 540 aanslagen per minuut, en kan dus lekker doorwerken.
De kunst is de techniek los te laten. Dat is voor veel schrijvers een struikelblok. Je moet je fantasie laten stromen. Niet bang zijn om in je gevoel te gaan zitten. Anders blokkeert je creativiteit. Ik had wel een begin en een midden voor mijn verhaal, maar geen einde. Dat is er al schrijvende vanzelf gekomen.”

Feedback

Schrijven en publiceren is geen punt voor Christianne. In de schijnwerpers staan wel. “Zodra er een camera op me is gericht, word ik nerveus. Van Angela Groothuizen kregen we tijdens de masterclass een presentatietraining. Al doende leert men, vakmensen zijn ook nog steeds nerveus als ze moeten optreden.”
Veel feedback kregen de finalisten ook. Velen schreven waargebeurde verhalen. Juist aan die verhalen bleek het lastig sleutelen. “Mensen bleken zonder gêne hun levensverhaal te hebben opgeschreven. Maar het is lastiger de realiteit los te laten, dan aan een fictief verhaal iets te veranderen”, zegt Christianne.

Chicklit

Ook al wint ze niet, meedoen aan de schrijfwedstrijd is volgens haar niet tevergeefs. “Je krijgt als relatief onbekend schrijver in elk geval bekendheid als je in de finale komt. En ik ben erachter gekomen dat spannend schrijven me ook wel ligt. Eerder schreef ik grappig of in een soort ‘chicklit’ stijl. Door het thema Lef moest ik spannend gaan schrijven. Ik kan dat en het bevalt me. Als ik deze wedstrijd win en een boek mag schrijven, wordt dat ook vast en zeker een spannend boek.”

Ook benieuwd of Christianne wint? Volg haar dan op Twitter!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.