Na 24 jaar roken (niet doorvertellen dat het er echt zoveel waren) vond ik het wel mooi geweest. Want hoewel ik enorm mijn best heb gedaan het te ontkennen, is roken toch echt een “doodsversneller”.

En daarom vond ik mijzelf terug in de reuze ongezellige kamer van de antirookconsulent van mijn huisarts. De antirookmevrouw zelf bleek wel gezellig en ook heel leuk te zijn: ze babbelde er op los en ze zorgde ervoor dat ik me nu eens niet een rokende loser voelde, maar juist #winning #yolo #good #power. Na 5 kwartier stond ik weer buiten: uitermate gemotiveerd om te stoppen en vooral om haar niet teleur te stellen.

Niets helpt

Omdat ik ’t na 23, 22, 21, 16 en 10 jaar ook mooi had gevonden met dat roken, besloten we gezamenlijk (maar ik had overal ja tegen gezegd, zo leuk vond ik haar) om het ditmaal met zwaar geschut in de vorm van Zyban te proberen. Pleisters, nicotinezuigtabletten, nicotinekauwgom, de Allen Carr cursus en een met vertrek dreigend ex-vriendje; ze bleken allemaal hopeloos in hun pogingen mij van het roken te krijgen. Roken is, in elk geval voor mij, een nogal hardnekkige verslaving.

Ongelukkig, maar ik rook niet

Zyban is een heftig goedje met een grappige historie. Zyban is een antidepressivum, dat veel werd voorgeschreven aan veteranen uit de Eerste Golfoorlog. Ze werden er niet vrolijker van, maar gingen er wel minder van roken. Zyban bleek een slechte depressie killer te zijn, maar een uitermate goede platlegger van de receptoren die voor de rookdrang zorgen.

Het spul was niet helemaal zonder risico zei de antirookmevrouw, ze liet iets vallen over “Zyban”, “somberheid”, “misschien beter moeten luisteren” en “zelfmoordpoging”. Maar, meestal ging het hartstikke goed, verzekerde ze me.

Rookpatronen

Zyban helpt je dus bij het onderdrukken van je drang om te roken. Als je die drang niet meer hebt, kun je bewust omgaan met je verslavingsgedrag; alle rookpatronen in je leven zien en omgooien. Ik blijk er nogal wat te hebben. Blij? Roken! Verdrietig? Roken! Verveeld? Roken! Schrijven? Roken-roken-roken! Gezellig? ROKEN! Opstaan, roken, koffie, roken, krant, roken, autorijden, roken, pauze, roken, moeilijk gesprek, roken, lachen, roken, dansen, roken, sporten, roken. Mijn leven? Eén groot rookfestijn.

Het werkt! Het werkt!

Goed. Ik startte met de Zyban en na 3 weken begon het te werken en wilde ik inderdaad niet meer roken: het was smerig. Nee echt, smé-rig. Als in: OH MY GOD, gatverdamme ik-moet-nu-mijn-tanden-poetsen-smerig! En dus stak ik geen sigaret meer op.

En na een week stak ik nog steeds geen sigaret op.

En na twee weken ook niet.

En na drie weken wel: toen moest ik overgeven.

Inmiddels ben ik een maand gestopt (ja nee echt), met roken en ook met Zyban. Want ik wilde niet meer roken, maar ook niet meer leven. Gedachten over de nutteloosheid van het leven, huilen bij oversentimentele verhaaltjes op Facebook en niet kunnen slapen van “hyperigheid“, deden me hier toe besluiten. Zyban is écht behoorlijk heftig spul. De antirookmevrouw vond het prima: zolang ik maar niet weer ging roken.

Nu echt gestopt?

Ik rook nog immer niet, maar dat heeft niets met de Zyban te maken. Dit gestopt zijn gaat op basis van denk -en doekracht. Ik noem het geen wilskracht, want wil ik roken? Ja natuurlijk. Ik ben een roker. Ga ik roken? Nee. Zal ik voor altijd gestopt zijn en nooit meer roken? Geen idee, voor nu denk ik: elke dag niet gerookt is er één. Ik vind het super lastig, gezien al mijn rookpatronen, alsof ik opnieuw moet leren leven zónder mijn beste vriend. Want ook dat is stoppen met roken: rouwen. Afscheid nemen van een levensstijl. Mezelf blijven vertellen dat mijn lichaam nu wel blij met me is, ik er mooier op word, rijker ook trouwens, en het volslagen nutteloze van roken benadrukken helpt ook.

De antirookmevrouw heb ik niet meer gesproken, maar dat hoeft ook niet: ik kan dit alleen. En met een beetje hulp van jullie. Dus vertel! Wat zijn jullie beste antirooktips?

7 reacties

 1. Irene

  Zo herkenbaar! Ik ben gestopt met Champix. Nagenoeg hetzelfde spul als Zyban. In de bijsluiter spraken ze ove zelfmoordneidingen. Nou, haal daar het woordje “zelf” maar af. Ik heb in gedachten nog nooit zoveel mensen aan een bloederig mes geregen. Toen mijn lontje nagenoeg op was heb ik mijn ‘rookmevrouw’ opgebeld. Of ze er de ernst van inzag weet ik niet. Haar enige reactie op de vraag of het verstandiger was om te stoppen, was dat het toch zo zonde zou zijn als ik weer ging roken. En hoppa, daar ding mijn machete weer… Ik ben acuut gestop met de Champix, maar roken heb ik ook, inmiddels al ruim twee jaar, niet meer gedaan. Het werkt! Echt! En gelukkig; no friends, familymembers or acquaintances were harmed during the process…

  Beantwoorden
  • Martine

   🙂 hahaha ik moet heel lachen om jouw relaas: bij jou moest de omgeving het dus ontgelden. Bijzonder hè, dat zo’n pilletje dat effect kan hebben op je. Hé, maar, sowieso: SUPER dat je gestopt bent. Al twee jaar! Kudos!

   Beantwoorden
 2. Evelien

  Hej Martine,

  Kreeg jij Zyban nou via de huisarts? Ik had dus geen zin in zo’n antirookconsult van de huisarts en ben nu ook 4 maanden gestopt door middel van Champix wat ik gekocht had via http://www.champixkopen.com… Kreeg keurig netjes het originele medicijn in 3 dagen op de deurmat, wel met een consult met een online arts dus het was niet illigaal!

  Denk dat het inderdaad op wilskracht gaat uiteindelijk maar dit medicijn gaf me wel het steuntje in de rug!

  Leuk artikel verder… 🙂

  Beantwoorden
  • Martine

   Hé Evelien, medestoppert! Wat goed van je! Werkte Champix goed? Geen nare bijverschijnselen? De antirookmevrouw is inderdaad via de huisarts, blijkbaar is daar vraag naar.

   Beantwoorden
   • Evelien

    Hej Martine,

    Beviel goed ja! Heb geen echte bijverschijnselen gehad eigenlijk! 🙂

    Hahah ja blijkbaar wel dan hihi

 3. Carin Biegnolé

  Phoe. Heel herkenbaar. Roken is je maatje die altijd met je mee gaat. Vooral op eindeloos lang durende borrels en recepties. Binnen loop ik verloren rond te zoeken en buiten sta ik binnen no time gezellig aan de praat of alleen te genieten. Iemand tips? Mocht ik toch echt voor mijn 50ste willen stoppen en niet als een gele uitgeknepen citroen eindigen heb ik nu hulp nodig!

  Beantwoorden
  • Martine

   Hé Carin. Ik weet hoe het is. Roken is je vriendje en je smeermiddel. Ik kan een heel verhaal à la Alan Carr ophangen, maar dat doe ik niet. Wat ik je wel aanraad, is om naar je huisarts te gaan, als je wilt stoppen. Huisarts kan helpen. Of huisarts heeft een antirookman/vrouw die kan helpen. Je wilt echt echt echt niet eindigen als gele uitgeknepen citroen. Met belachelijk veel rimpels. En stinkadem. En een financieel tekort.

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.