We gaan de stap zetten. We zetten ons appartement te koop, en we gaan we op zoek naar een ‘echt’ huis. Maar gaan we voor een oude woning met geweldige details of voor een open nieuwbouw huis?

Mooi vs praktisch

Ik hou van mooie dingen. Bij het zoeken naar huizen valt mijn oog dan ook altijd op bijzondere huizen met trapjes en glas in lood ramen. Al die hoekjes, nisjes en verdiepingen, ik vind ze geweldig! Het woord praktisch komt dan niet echt aan bod. Ik bedoel: overal is wel een oplossing voor te vinden, toch? Meteen krijg ik dan terug geslingerd van mijn wederhelft, dat al die aanpassingen ook geld gaan kosten en dat je altijd wel iets te klussen hebt in een oud huis. Hmm, oké dat is wel waar. Maar door de hoge plafonds krijg ik het gevoel dat ik nóg beter kan ademen en een huis met sfeer is ook belangrijk!

Of toch?

Maar aan de andere kant, ik ben ook wel een paar hele gave nieuwe huizen tegengekomen. Vooral de industriële elementen zoals een gietvloer, een vide in de woonkamer en de hoge ramen spreken me aan. En een huis met veel ruimte en licht is ook wel heel erg fijn!

Er is niet veel discussie mogelijk over wat nou praktischer is, over het algemeen ben je minder snel leidingen aan het vervangen in een nieuw huis dan in een huis van voor de oorlog. Maar het is best moeilijk om een grote, open, vierkante ruimte in te richten. Het moet wel een thuis worden, niet een veredelde fabriekshal. De ruimtes zijn vaak recht en strak, geen grappig nisje te bekennen. Waarschijnlijk wel makkelijker met schoonmaken!

Gevoel versus verstand

Goed, het is dus een gevecht tussen gevoel en verstand. Het liefst zou ik een oud huis vinden met alle originele details, dat al volledig gemoderniseerd is. Dubbele beglazing, vloerverwarming, glad gestucte muren met, als het even kan, een mooie ingebouwde open haard. Helaas zijn dat soort huizen schaars, en meestal binnen een week al verkocht.

Moeten we ons dan wagen aan een ‘opknappertje’? Willen we dat? Of gaan we voor de verstandige keuze en gaan we op zoek naar een fijn nieuwbouw huis dat we, voor zover mogelijk, kunnen aanpassen aan onze smaak? En maak je die beslissing op gevoel, mijn eerste keuze, of toch op verstand?

Waar heb jij voor gekozen? Ben je blij met je keuze of had je toch liever je gevoel of verstand gevolgd?
Ik ben benieuwd, al het advies is welkom!

6 reacties

 1. Gabriella van Rosmalen
  Gabriella van Rosmalen

  Wij wonen nu in een nieuwbouw appartement en gaan straks naar een huis van net na de oorlog.

  De voordelen van het appartement vond ik dat het perfect geïsoleerd is! Jammer in de zomer (temperaturen die lijken op dat van een Zweedse sauna), maar in de winter werd ik er dolgelukkig van. Nadeel is dat de muren nog lang nawerken en wij door heel het huis scheuren in de verf hebben.

  De voor- en nadelen van het oude huis weet ik nog niet (krijgen volgende week de sleutel). Voordat we er kunnen wonen moet er wel wat gedaan worden, maar niet super veel. Die keuze hebben we vooral met ons verstand gemaakt omdat we: a. niet kunnen en willen klussen en b. niet extreem veel geld kwijt wilden zijn.

  Succes met jouw keuze! 🙂

  Beantwoorden
  • Nadja
   Nadja

   Wij wonen nu ook in een appartement, geen nieuwbouw, en inderdaad het is er nooit koud! Heerlijk.
   Heb je bewust gekozen voor een huis van net na de oorlog omdat je niet veel wilt klussen? Ik heb namelijk het idee dat je juist meer te klussen hebt in een ouder huis.. Jullie ook heel veel succes in jullie nieuwe huis straks!

   Beantwoorden
 2. Xaviera Ringeling

  Ik heb mijn ouderlijk huis gekocht – van mijn ouders. Zij wonen alweer even op Aruba, maar hadden het huis waar ik nu in woon aangehouden voor ons (mij en mijn zusje). Mijn zusje wilde het niet hebben. Ik wel. Het is een huis uit 1890 met veel van de originele elementen nog intact. I love it. We hebben flink verbouwd toen we het kochten, maar nu is het grootste deel van het huis prima en valt het onderhoud best mee (moet nog 1 kamer opgeknapt worden). Zelf houd ik niet van nieuwbouw. Ik heb mijn keuze op gevoel en minder op verstand gemaakt. Al denk ik dat dit huis ook een prima koop was, qua verstand 🙂

  Beantwoorden
  • Nadja
   Nadja

   Geweldig zo’n oud huis, al die mooie details!
   Ik denk ook zeker dat het geen slechte koop is, veel mensen worden verliefd op zulke huizen.
   Pff ik ben benieuwd waar we eindigen!

   Beantwoorden
 3. michelle

  Leuk je artikel! Ik hoop dat wij binnenkort ook voor de keuze mogen komen te staan. Ik heb er dus geen ervaring mee dus ik lees graag mee. Zoals ik er nu in sta denk ik dat ik toch voor een nieuw huis ga. Wij zijn niet zulke klussers dus het huis zou redelijk af moeten zijn. Ik zou ervoor kiezen om met oude bouwmaterialen zoals oude deuren het huis een oudere look te geven. Maar ja dat zeg ik nu 😉

  Beantwoorden
  • Nadja
   Nadja

   Hoi Michelle,
   Ja ik snap wat je bedoeld! Wij zijn ook niet echt klussers haha.
   Het is zo lastig! Je kunt met mooie materialen natuurlijk veel sfeer aanbrengen in een nieuwbouwhuis.
   Ik twijfel nog even verder 😉

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.