Heb je momenteel geen idee waar je mee bezig bent? Of vind je je werk maar saai en kom je moeizaam je bed uit? Geef je carrière dan een boost! Misschien is het tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. Een baan die bij je past met werk dat je ook echt leuk vindt. Hierbij alvast een klein duwtje in de juiste richting.

Bedenk wat je leuk vindt

baan-vindenHet belangrijkste punt: wat vind je nu echt leuk? Ga er even goed voor zitten en maak voor jezelf een lijstje met alle voordelen en nadelen van je huidige baan. Schrijf onder de voordelen ook je hobby’s en interesses. Zo krijg je een totaalplaatje van activiteiten en vakgebieden waar je naar op zoek bent.

Vind je het lastig om hier over na te denken? Of weet je niet zo goed waar je nu goed in bent? Ga dan op zoek naar een loopbaanbegeleider. Deze loopbaanbegeleider kan je goed helpen. Daarnaast kan een beroepskeuzetest (bij een professionele instelling) je een hele goede duw in de juiste richting geven.

Ga op zoek naar een nieuwe baan

op-zoek-naar-een-nieuwe-baanZodra je alles helder op papier hebt kun je op zoek gaan naar die ene, leuke baan. Maar waar begin je? Er zijn veel verzamelsites waar je ontzettend veel vacatures op kunt vinden. Zoek op internet naar ‘vacatures’ en de grootste banensites staan bovenaan. Het nadeel is dat er nogal veel mensen reageren op deze vacatures, wat je kansen beperkt. Maar, niet getreurd, ook daar zijn trucjes voor! Vergeet niet je in te schrijven op deze vacaturesites.

Bewerk je CV

Voordat je daadwerkelijk gaat solliciteren is het belangrijk om eerst je CV bij te werken en op te leuken. Is dit up-to-date met je laatste werkervaring? Niemand kijkt namelijk naar dat bijbaantje in een restaurant van 10 jaar geleden, dus schrappen. Vergeet ook niet om relevante informatie te vermelden op je CV zoals een cursus, talenkennis en vrijwilligerswerk.

Laat daarnaast je creatieve mind los op je CV. Je CV moet namelijk gaan opvallen tussen al die andere CV’s. Op internet vind je ook veel creatieve ideeën om je CV een boost te geven. En last but not least, tegenwoordig wordt het zeer gewaardeerd om je LinkedIn-profiel te vermelden. Het is dan ook verstandig om je LinkedIn-profiel goed up-to-date te houden met je toegevoegde skills en werkervaring. Nog geen profiel? Maak dit dan snel aan.

Bewerk je social media

social-mediaSocial media zijn vandaag de dag een groot onderdeel tijdens een sollicitatieprocedure. De kans is zeer groot dat de hr-medewerker je eerst even scant op het internet. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je foto’s van een avondje stappen door je potentiële baas bekeken worden. Scherm daarom alles goed af op de social media.

Maak een videosollicitatie

Wil je echt opvallen tussen alle tientallen tot honderden sollicitatiebrieven? Maak dan een korte video van je sollicitatie. Zorg dat je er representatief uitziet en leg in de video kort je motivatie uit. Zo maak je een korte elevator pitch voor jezelf, ben je creatief en het bedrijf ziet direct wie je bent.

Ga netwerken

netwerkenIn de strijd om een nieuwe baan is het zeer handig om je professionele netwerk uit te breiden. Plaatselijk zijn er verschillende netwerkborrels waar je aan deel kunt nemen. Zo ontmoet je diverse mensen en bedrijven en deze connecties kunnen erg handig zijn.

Een andere optie naast netwerkborrels is vrijwilligerswerk. Hiermee zet je je niet alleen in voor het goede doel maar je ontmoet ook nieuwe mensen die verschillende, interessante achtergronden hebben. Bij dit vrijwilligerswerk moet je wel denken aan professionele organisaties met een functie op niveau. Denk bijvoorbeeld aan coördinerende functies of marketingfuncties binnen non-profitorganisaties.

Netwerken doe je ook in je vrije tijd! Vergeet niet dat je ook op feesten en partijen kunt netwerken. Op feesten ontmoet je vaak zelfstandige ondernemers of eigenaren van bedrijven, die je misschien wel ergens kunnen voorstellen of die op zoek naar personeel.

Volg een cursus

Het is ook belangrijk om jezelf te blijven ontplooien. Wil je misschien een heel andere richting op? Omscholen kan op iedere leeftijd. Er zijn diverse organisaties die zowel thuiscursussen als cursussen in groepsverband aanbieden. Of kies voor een specialistische korte opleiding zoals coach, stylist, marketingmedewerker of weddingplanner.

Heb jij een carrièreswitch gemaakt? En/of heb je nog een aantal fantastische carrièreadviezen? Deel het met ons!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.