Tel jij onder werktijd weleens de uren op de klok.. vanaf het moment dat je binnenkwam? Nee? Lucky bastard! Of toch wel herkenbaar en trek jij op vrijdag met een lang gezicht de deur achter je dicht in de hoop nooit meer terug te hoeven komen? Waarom gebeurt dit? Wat is jouw excuus?

Met enige regelmaat vraag ik me af of ik wel genoeg voldoening haal uit mijn werk. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van mijn werk, maar toch twijfel ik. Niet zeuren zou je denken. Hoeveel mensen kunnen nou zeggen dat ze houden van hun werk? Zou ik ondanks dat toch op zoek moeten gaan naar mijn droombaan?

Lekker met z’n allen twijfelen

Samen met mij is er nog een hele zee aan mensen die zich dit weleens afvraagt. Dat ik hier niet alleen in ben, is een geruststellende gedachte. Maar feit blijft dat velen van ons week in, week uit blijven zitten op die comfortabele maar weinig enthousiasmerende werkplek. Want ja, blijven zitten waar je zit is wel ontzettend veilig. Keuzes maken is ontzettend moeilijk. Daardoor niet het maximale uit jezelf halen is ontzettend zonde. Tijd om te stoppen met excuses bedenken!

Switchen van baan? Gewoon doen!

Laten we één ding voorop stellen: excuses bedenken, doen we allemaal. Daar is in principe niks raars aan, maar excuses verzin je zelf en jij bent dan ook de enige die deze blokkades weg kan nemen. Excuses klinken vaak heel logisch, vooral als je ze zelf verzint. Terugkijkend slaan ze vaak nergens op, maar op het moment zelf is het de ultieme waarheid.

5 excuses die je weerhouden van je droombaan

1. Mijn tijd komt nog

Er is een kans dat je huidige baan je op het lijf geschreven is. Misschien ligt er zelfs een promotie of flinke bonus op je te wachten ergens in de toekomst. Toch kan het zomaar zijn dat je door kantoorpolitiek of andere zaken die buiten je bereik liggen, wordt genegeerd en over het hoofd wordt gezien. Dat is natuurlijk erg jammer van al je toewijding. Er is immers niets dat een mens meer motiveert dan positieve feedback.

Besluit je toch te blijven zitten waar je zit en wil je toch het gevoel krijgen dat je je ontwikkelt? Dan is misschien een cursus via Massive Open Online Course (MOOC) iets voor jou. Dit is studeren zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn in het klaslokaal en bovenal meestal gratis en voor niks. Coursera.org is mijn favoriet.

Het kan zijn dat je tot de pijnlijke conclusie komt dat jouw baan toch niet helemaal jouw ding is. En dat je dus gewoon zuigt in je werk. Dan is het sowieso een goed idee om een nieuwe carrière-richting te kiezen. Want een baan bij een andere werkgever zal je niet plotseling excellent maken in je huidige werk. Er zijn tegenwoordig legio beroepskeuzetesten en loopbaancoaches die je een zetje in de juiste richting kunnen geven. Zelfs hele beroepstakken proberen je te helpen in deze zoektocht. Neem bijvoorbeeld het UMC Utrecht, zij bedachten een heuse carrière-overstapservice. Een website met praktische informatie die mensen helpt bij het overstappen naar een baan in de gezondheidszorg.

2. Ik heb het nu te druk, maar dat wordt vast snel minder

Het ‘te druk hebben’ is een kwestie van prioriteiten stellen. Vind je het belangrijk om een andere koers te varen, dan moet je daar simpelweg tijd voor vrijmaken. Een andere baan landt nu eenmaal niet vanzelf op je bureau.

Het ‘te druk hebben’ kan trouwens ook een reden zijn om met je huidige werkgever een open gesprek te hebben – als een flinke stap in de goede verlichting.. uh.. richting. Misschien hoef je niet van baan te veranderen, maar is het goed om in je huidige baan meer ruimte voor jezelf te creëren.

3. Ik kan waarschijnlijk toch geen betere baan vinden

Als je dat echt gelooft, dan zit het er waarschijnlijk ook niet in. Natuurlijk kun je wel iets beters krijgen! Een baan waarin jij niet wordt uitgedaagd, haalt niet het beste in je naar boven en is dus niet de beste baan voor jou. Aan de andere kant is het nou ook weer niet zo dat als je er wél in gelooft, je ook meteen een nieuwe baan vindt.

Maar erin geloven is wel het begin. Erin geloven geeft je een frisse, positieve instelling waardoor je beter in staat bent om in mogelijkheden te denken en niet in beperkingen. Het maakt je weerbaarder bij de zoveelste afwijzingsbrief. Op naar de volgende. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

4. Ik moet er teveel voor opgeven

Wat moet je ervoor opgeven? Een beetje salaris misschien? Who cares! Bij verandering zul je altijd iets in moeten leveren. Oké, het inleveren van een beetje salaris zal in het geval van een dikke hypotheek en een obsessie voor het maandelijkse verversen van je kledingkast het verschil kunnen maken tussen wel of niet failliet. Niet te vergeten dat een eigen wagen voor de deur en het opvoeden van een kind een dure hobby is. Laat staan drie kinderen, waar doe je het van?

Maar vaak blijkt dat je met wat puzzelwerk een heel eind komt. Kijk om je heen waar je op kunt besparen.

Boek je vakantie bijvoorbeeld op airbnb.com. Naar de bioscoop? Nee joh neem een Netflix account, voor maar 7,99 per maand kun je heel wat series en films kijken. Koop kaartjes voor de helft van de prijs via de Last Minute Ticketshop. Vergeet niet te ‘hamsteren’ tijdens de hamsterweken en die ene winterjas kan echt nog wel een jaartje mee. Maak het jezelf mogelijk om te kunnen bewegen, zodat je niet gevangen zit in je vaste baan, door je vaste lasten.

5. Het kost me teveel energie om opzoek te gaan naar een nieuwe baan

Trok jij zojuist met een lang gezicht de deur achter je dicht? Een baan die niet bij je past dat kost pas veel energie. Meer dan je denkt. Dingen doen die je leuk vindt daar krijg je energie van (om nog meer dingen te doen die je leuk vindt). Wil je na thuiskomst uitgeteld op de bank neerploffen of juist met een bak verse energie die nieuwe hobby oppakken?

Het is even doorbijten, maar als je eenmaal de plek hebt gevonden waar je wel dagelijks blij van wordt, dan heb je gewoon weer tijd en energie over.

Vertel mij eens. Heb jij ook een excuus?

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.