Wanneer je kijkt naar mijn vorige twee blogs hier op UrbanChicks valt er een lijn in mijn schrijven te bespeuren. Van meditatie ben ik (via frustratie) naar creatie gegaan, om nu het onderwerp van intuïtie op te pakken. Makes sense, toch?

Zo terugkijkend lijkt het ook een mooie redactionele planning. Ware het niet dat ik er niks aan gepland heb. Volgens mijn rationele denken heb ik die artikelen puur geschreven omdat de betreffende onderwerpen mij op dat moment het meest bezighielden. Maar geef toe, als je er nu naar kijkt, klinkt een intuïtief schrijven ook niet gek.

Wat is intuïtie eigenlijk?

Over de basisdefinitie van intuïtie zijn alle bronnen en experts het wel eens: het komt neer op een “innerlijk weten, het totaal aan capaciteiten van de mens naast het rationele” (bron: CLI). De verdere uitleg loopt nogal uiteen en is, in mijn ogen, een wirwar van wetenschappelijke en theologische verklaringen. Op Wikipedia staat onder andere een psychologische verklaring over aangeleerde intuïtie, waarbij je – na veel oefenen – op de automatische piloot kunt autorijden of schaken bijvoorbeeld. Maar op diezelfde pagina staat intuïtie ook als “gevoel” beschreven en wordt er zelfs een theosofische uitleg gegeven die over intuïtie zegt dat het “een zintuig is voor gedachten van edele aard”. Daarbij heb ik het trouwens over de Nederlandse Wikipedia, want de Engelstalige Wikipedia maakt meteen een onderscheid tussen intuïtie binnen de filosofie, psychologie, muziek (nummers en albums) en een lijstje van “other uses”.

Laten we het voor het gemak dus maar op “innerlijk weten” houden.

Is je intuïtie te vertrouwen?

Ja, van je intuïtie kun je op aan. Dat wil zeggen, mits je de juiste interpretatie geeft aan de gedachte of het gevoel dat je intuïtie doorgeeft. Ook hier is weer enige verwarring over en zeggen sommige bronnen dat je intuïtie je tot verkeerde keuzes kan leiden. In dit geval vind ik de uitleg van Carolina Bont wel de meest heldere: je intuïtie is altijd oké, alleen je interpretatie ervan niet altijd. En ja, als je een boodschap van je intuïtie niet goed interpreteert dan maak je een verkeerde keuze. Die misinterpretatie komt doordat ons (“gezonde”) verstand in discussie gaat met de intuïtieve gedachte die opkomt. En het verstand wint vaak. Met als gevolg dat je bijvoorbeeld al zoekend naar een adres de eerste, doodlopende, straat inrijdt terwijl een stemmetje in je hoofd zei: “Nee, de volgende straat.”

We zijn over het algemeen niet gewend naar de stem van onze intuïtie te luisteren en, zo legt expert Maan Ballemans uit, we vinden het zelfs eng om er echt aandacht aan te schenken: “In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het de angst voor het licht in je, in plaats van voor je schaduw, dat je tegenhoudt. Angst om voor jezelf op te komen, angst om jezelf waardevol genoeg te vinden om in je kracht te mogen staan.”

De discussie in je hoofd

Om nog iets verder in te gaan op de discussie die er plaatsvindt tussen je rationele gedachten en je intuïtie: wat er mis gaat is dat de rationele gedachten van je ego een oordeel vellen over de feitelijke mededeling van je intuïtie. Zoals op het spirituele webmagazine BlueTail uitgelegd wordt: “Once you have an intuitive thought (or a decision), your ego starts to categorize and criticize it, because intuition is not the product of ego: it happens on the deeper layers of our consciousness.” Ga maar na: de stem van je intuïtie is de enige stem in je hoofd die niet schreeuwt, die je niks verwijt en die alleen maar zegt: “Nee, de volgende straat.” Als je niet luistert wordt dat gevoel gewoon sterker of herhaalt de boodschap zich, net zolang totdat je het resultaat van je beslissing ziet.

Praktische tips

Net zoals geldt voor meditatie en het omzetten van frustratie naar creatie vergt het ook oefening, veel oefening, om je intuïtie te kunnen waarnemen en ernaar te luisteren. Op BlueTail staan daarvoor de volgende vier praktische tips:

  1. Vertrouw op het eerste antwoord dat in je opkomt, hoe raar dat antwoord ook klinkt.
  2. Wees in balans en eet gezond, slaap voldoende, probeer je dromen zoveel mogelijk te herinneren.
  3. Stijg boven je ego uit en accepteer dat je je zesde zintuig (intuïtie) gebruikt.
  4. Maak notities over je intuïtieve gedachten en gevoelens zodat je (rationele) verstand gewend raakt daar naar te luisteren.

Dus, wat zegt jouw intuïtie?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.