Ruim één miljard ton voedsel verdwijnt wereldwijd jaarlijks in de prullenbak. Oftewel 33% van al het geproduceerde eten. Nogal schokkende cijfers. 

De Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties heeft het verlies aan voedsel in kaart gebracht en dit zijn de cijfers waar ze op uitkwamen. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. We pikken er enkele mooie maar soms ook confronterende projecten uit.

Voedselklok

Zoals de World Food Clock. Echt vrolijk word je er niet van, maar je beseft ineens om wat voor astronomische hoeveelheden het gaat. De Britse ontwerper Luke Twyman ontwierp de klok om inzichtelijk te maken wat we met zijn allen verspillen. Niet alleen zie je de tonnen die we weggooien aan voedsel, energie en water voor je ogen wegtikken. Hij laat ook de inefficiëntie van vleesproductie en landbouwgrond zien en nog wat indrukwekkende cijfers over CO2-uitstoot en ondervoeding.

Inglorious heroes

De Franse supermarktketen Intermarché bedacht onlangs het geweldige project Lelijke Groenten en Fruit. In een aantal van hun filialen verkochten ze alle kromme, rare, misvormde en lelijke groenten en fruit die telers normaal weggooien met 30% korting. Bezoekersaantallen stegen met 24% en per winkel boekten ze gemiddeld 1,2 ton extra winst. Nu nog standaard in alle supermarkten invoeren, en dan zijn we al een heel eind. (Inderdaad Albert Heijn, dit is een hint). Wie heeft toch ooit bedacht dat een kromme komkommer minder lekker is? Bekijk het filmpje:

Voedselmarktplaats

100 kilo aardappelen over, 2000 kilo schol of een partij groene olijven in blik? Op Voedselmarkt kunnen handelaren en ondernemers restpartijen ver- of opkopen. De initiatiefnemers hebben een achtergrond in de visserij en weten daardoor hoeveel moeite, tijd en energie het vaak kost om voor de gevangen vis een bestemming te vinden. Ze zagen zo vaak partijen in koel- en vrieshuizen wachten op afnemers die nooit kwamen dat ze Voedselmarkt bedachten.

Lokale proeverijen

Voedselverspilling gaat vier jonge vrouwen aan het hart, daarom richtten ze SuperWish op. Samen met supermarkten, kleine ondernemers en mensen uit de buurt bedenken ze allerlei lokale, makkelijk uit te voeren ideeën tegen voedselverspilling. Bijvoorbeeld het afprijzen van of proeverijen houden met artikelen die nog net niet over de houdbaarheidsdatum zijn. Ook zijn er trainingen voor supermarktpersoneel voor het bedenken van acties.

Voedsel-tsunami

FoodQuake is een website die al dit soort voedselinitiatieven poogt samen te brengen. Want dat er veel mensen dingen op dit gebied organiseren is een feit, en dan krijg je al snel iets met bomen en bos. Zoals de bedenkers zelf zeggen: “Er is een ware voedsel-tsunami aan de gang. Start-ups, initiatieven, (branche)organisaties, groot en klein, commercieel en idealistisch, die allemaal werken aan beter, gezonder en duurzamer voedsel. Op FoodQuake brengen we al deze energie samen en zetten we deze initiatieven en organisaties op een rijtje.”

Uit eten

Ook restaurants verspillen veel voedsel. Sommige steken daarbij de hand gelukkig in eigen boezem. Zoals Instock, dat naar eigen zeggen het eerste restaurant in Nederland is dat voedselverspilling op de kaart zet. De vier initiatiefnemers openden een pop-up restaurant op het Westergasterrein in Amsterdam. De chefs gebruiken de reststromen vanuit de keten en laten zien dat wat anders weggegooid wordt, eigenlijk fantastisch eten is. De opbrengst zetten ze in om voedselgerelateerde projecten te steunen.

Schillenboer

En nu nog iets wat je in je eigen keuken kunt doen: koken met schillen. Op Nudge staan allerlei recepten die je kunt maken, zoals aardappelschilchips, komkommerschilvinaigrette en bananenschilazijn. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar zal dat zeker eens doen. Eet smakelijk!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.