Dit is het tweede deel van de reeks Japanse subculturen: Sukeban! Een subcultuur van girl gangs uit de 70s, die velen nog steeds inspireert. Was je al helemaal into de schattige Fairy Kei stijl, dan zul je misschien even moeten switchen. Sukeban is namelijk alles behalve lief en “kawaii”. 

Laat me je mee nemen naar de wereld van Sukeban gangsters. Het is 1973. Het regent. We zitten op een versleten bank in een donker kamertje ergens in Tokyo. We kijken door de tralies van het raam en zien dat straten grijzer worden naarmate de zon onder gaat. Vanuit de straten horen we voetstappen. Een vrouw lacht en een hond blaft. We zijn blij als ze doorgelopen zijn. Het wordt buiten steeds stiller en donkerder. De tijd voor lachende vrouwen met hondjes komt ten einde. De straten zijn nu van ons.

__Sukeban___by_Lain_Luscious

Girl gangs

Aan het einde van de 20e eeuw werd deze kleding- en levensstijl erg populair.  Plaatjes van sukeban meisjes komen je waarschijnlijk niet onbekend voor. De fascinatie die mensen met Sukeban kregen was en is te zien in veel -vooral Japanse- films, series en strips. De gangs zijn echter niet altijd zo populair geweest. Integendeel, vanaf het moment dat ze opdoken in de jaren 60 werden ze gehaat en gevreesd. De gangs vochten tegen elkaar. Hier trokken de dames zich echter weinig van aan. Integendeel, de gangs die ze vormden waren, net als de Fairy Kei stijl, een protest tegen het nog steeds heersende ideaal voor vrouwen. Ook werden de girl gangs geïnspireerd door de “Bancho” gangs. Jongens die er naar streefden op een dag bij de Yakuza te kunnen horen. De Yakuza is een gigantische Japanse maffiaorganisatie die nu nog steeds macht uitoefent op de hele wereld. Door heel Japan ontstonden verschillende sukeban gangs, maar de meest bekende was de Kanto Women Delinquent Alliance, die bestond uit wel 20.000 meiden.

Strenge regels

Alleen al de naam Sukeban laat zien dat er niet met ze valt te spotten. Suke betekend namelijk baas, ban betekend vrouw. Letterlijk vertaald is dit dus “baasvrouw”. De dames zijn niet afhankelijk, zorgzaam, beleefd of elegant. Ze houden ze zich niet aan de normen en waarden van de rest van de wereld, maar binnen de gangs zijn strenge regels. Het is niet de bedoeling deze met een korreltje zout te nemen. Het branden van iemands huid met een sigaret werd gezien als een milde straf. Dames die het echt te bont maakten werden zonder pardon opgehangen. Het is dan ook niet gek dat de Sukeban gevreesd werden door de rest van de bevolking. Ze deden aan shoplifting, gebruikten drugs, vochten met andere sukeban gangs en vermaakten zichzelf door bijvoorbeeld slakken te mishandelen.

Gepimpte uniformen

Sukeban meiden waren makkelijk te herkennen. Niet alleen door hun opstandige houding en agressieve acties, ook door hun kledingstijl. Vooral naar eigen smaak gestylede schooluniformen waren populair. In tegenstelling tot wat de hierop geïnspireerde series je doen geloven, was hier weinig uitdagends aan.De rokken waren lang, de schoenen comfortabel, blote benen en naveltruitjes lang niet zo populair als in de series. Wat wel populair was was bijvoorbeeld het verven van je haar in een kleuren als paars of donkerblauw. De meiden hadden vaak kleine tasjes bij zich voor sigaretten, messen en soortgelijke zaken. Ook kleurden en plakten velen er op los en droegen sommigen bijvoorbeeld felgekleurde sokken. 

Sukeban_Deka_2006 tumblr_lz6759Gr8B1r3s4oio1_500
Links: De poster van een bekende      Rechts: Echte sukeban kleding.
sukeban film: Yo-Yo Girl Cop

De hype

De levensstijl, het lef en de kleding is natuurlijk erg fascinerend. Veel filmmakers, schrijvers en tekenaars zijn het hiermee eens. De stoere, opstandige meiden passen door hun doorgewinterde karakters erg goed in -vaak erotisch getinte- verhalen. De échte sukeban meiden raakten hun gehate imago kwijt door manga’s, films als Sukeban Deka en bekende anime series als Sailor Moon. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van wat de oorspronkelijke bedoeling was. In plaats van het gewenste rebelse imago werd hun kledingstijl een hype! Hun agressiviteit en het stelen werd geromantiseerd. De opkomst van de sukeban films betekende hierdoor de ondergang van de echte sukeban meiden.

Kick ass!

Nog steeds is de sukeban stijl terug te vinden in moderne films en Japanse kledingstijlen. Ze heeft definitief afgerekend met het idee dat Japanse schoolmeisjes alleen maar lief en schattig zijn. Hoewel de Sukeban niet meer zijn, zijn de verhalen er nog wel en weten we dat we verder moeten kijken dan onze neus lang is.

Als zelfs in lieve schoolmeisjes de wreedste gangsters verstopt kunnen zitten, geldt dat dan niet ook voor jouw buurvrouw, oppasser of vriendin?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.