Als je klaar bent met het eten van een mars, gooi je de verpakking weg. Is een topje uit de mode? Hup, in de zak van Humana. Zo gaat het toch. Of kan het ook anders?

In een mindfulness-cursus kreeg ik als huiswerk: ‘Eet met aandacht’. Dus niet reageren op pings van je telefoon. De Ruijter HagelslagDat viel nog niet mee. Uit verveling ging ik het pak hagelslag lezen. Tot mijn verrassing zag ik dat in het kroontje van De Ruijter een boterham is opgenomen. Ik probeer me te herinneren hoe de hagelslagverpakking er vroeger uitzag. Zou iemand hagelslagdoosjes verzamelen? Op Marktplaats vind ik wel een Oranje jubileumblikje van De Ruijter.

Delen met je vrienden

Niemand van mijn vrienden verzamelt ‘afvalproducten’. VarkenWel kom ik tegen: Briefjes van 50 euro (geen grap), patta’s, uilen en varkens. Voor mij was hun bekentenis een verrassing. Ze hadden er nooit over verteld. De verzamelingen zijn toevallig ontstaan. En niemand is er fanatiek mee bezig. Eén vriendin heeft haar verzameling op Tumblr gezet. Dit is een mooie manier om je collectie aan anderen te laten zien. Je wordt niet gehinderd door vragen, zoals, hoe rangschik ik de voorwerpen. Een voorwerp in je collectie dat je aantrekt, fotografeer je. Samen met een verhaaltje deel je het met je vrienden.

Verhalen

Ik denk dat het verhaal het belangrijkste is achter een verzameling. Dat hoeft niet zo belangrijk te zijn als dat van een schilderijenverzameling van een beroemde kunstenaar. Het kan ook heel dichtbij zijn. In mijn omgeving heb ik eens rondgevraagd wat mijn vrienden verzamelen.

Ik pik er één uit: ‘Wat verzamel jij?’ Het blijft stil. Ik wacht af. ‘Nee, ik verzamel niets. Ja, vroeger als kind.’ Ik zeg nog steeds niets. ‘Ik verzamel glas. Wacht, ik zal het even halen.’ Even later staat er een glazen vis tussen ons in. ‘Deze heb ik in Nieuw-Zeeland gekocht. Ik had net verkering met mijn huidige man. Maar mijn rondreis was al geboekt voor ik hem ontmoette. Dus ik was alleen down under. De glazen vis trok me aan door het ontwerp en de kleuren. Het weerspiegelde onze nog kwetsbare relatie.’ En zo zit je ineens in een verhaal.

 

Heb jij ook ‘stiekem’ een verzameling?

2 reacties

 1. Mieke

  Ha Bettie,
  Leuk gdaan van je , wat een lefmeid ben je toch. Daar bewonder ik je om. Ik verzamel golfrondjes met jou. Kan dat ook?
  Groet
  Mieke

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.