Wanneer je ‘lichter leven’ intoetst op onze grote vriend die alles weet, Google, dan kom je bij dieettips. Dat heeft naar mijn idee helemaal niets te maken met ‘lichter leven’. Maar wat is lichter leven wel?

Een leven met meer geluk en minder poespas

Ikzelf heb besloten dat ik graag lichter wil leven. Het minimalisme, daar wil ik naartoe. Maar wat is dat? En wat is ‘lichter leven’ nu echt? Wat betekent het voor je gemoedstoestand? De antwoorden zijn simpeler dan de vragen in eerste instantie doen vermoeden: “Een leven met meer geluk en minder poespas.” Ik zal je laten zien wat ik precies bedoel en waar voor mij voornamelijk de winst te behalen is/was.

Heb ik het echt nodig?

Dat is wat ik mezelf afvraag wanneer ik met m’n grote handen vol ‘bullshit’ bij de kassa van mijn favoriete winkel sta. Ik spreek natuurlijk alleen voor mezelf, maar een mens wil altijd meer. Dat zit in ons DNA. Meer kleding in mijn geval. Meer kleding en meer hebbedingetjes. Beide voegen niets toe aan een gelukkiger leven. Je bent blij met je aankopen maar dat is maar voor even. Nee, ik heb niet, naast mijn drie overvolle kledingkasten, nog meer kleding nodig. En zo is het met alle aankopen die ik doe. ‘Heb ik het echt nodig?’

Stress moet je laten gaan

Stress is een factor die lange tijd mijn leven overheerste. Daar bedank ik nu vriendelijk voor. We moeten altijd zoveel. Zoveel betekenisloze activiteiten waar we dag in, dag uit aan mee ‘moeten’ doen. Neem bijvoorbeeld de afwas. Die staat er morgen ook nog hoor. Ja, dan ben je vijf minuten langer bezig dan normaal. En dan? Dan niks. Dan ben je simpelweg iets langer bezig met de afwas.

Ik moet op woensdagavond naar de sportclub

Nee, ik MOET helemaal niet naar de sportclub. Ik WIL op woensdagavond naar de sportclub. Maar wat als ik een keer niet wil? Dan ga ik een keer niet. Verplichtingen maken niet gelukkig. Dingen die je met plezier doet daarentegen wel. En die plezierige dingen, daarmee probeer ik mijn leven te vullen. Dat past bij een vrolijke, uitbundige, gezellige jongen als ik.

Schoonheidsproducten spelen een belangrijke rol in mijn ochtendritueel

Je hebt een dag en een nachtcrème zeg je? Waarom? Een goede crème zou vierentwintig uren moeten werken. Een shampoo voor krullend haar omdat je in het weekend graag je stijle haren krult? Please. Shampoo is shampoo. Zoek er eentje uit die bij jouw haar past en blijf daarbij. Tenzij je zilvershampoo gebruikt voor je geblondeerde manen. Die kun je natuurlijk wel houden voor ‘erbij’.

Less is more

Het lijkt nu alsof je alleen maar afscheid zou moeten nemen. Afscheid van je spullen. Afscheid van je vaste dingen. Dat is in een aantal gevallen misschien ook zo, maar less is more. Je hebt meer vrije tijd, je hebt meer ruimte in je huis en meer rust in je hoofd. Eigenlijk is het alleen maar meer. Meer vrije tijd, bewuster zijn van jezelf en van de spullen in de directe omgeving. We are not born to buy, we are born to live life to the fullest. Heb je zelf tips waarmee jij de balans in je leven houdt? Deel ze dan alsjeblieft met me in een reactie!

Wil je ook nog een stukje lezen over niet materialistisch leven? Klik dan vooral even hier!

2 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.