Elke twee weken – zo ongeveer – test ik de op het web meest genoemde oplossingen voor een huishoudelijk probleem. Deze week: hoe verwijder je eigenlijk bloed uit kleding? Nou, heel gedoe nog.

Bloed

670px-Get-Blood-out-of-Sheets-Step-11Hoe knoei je bloed? Uitstekende vraag! Moordenaars weten het – denk ik – en mensen met kleine kinderen. Drie kleine kinderen laten op vlekgebied echt niks te wensen over en zo werd ik geconfronteerd met alweer een gescheurde broek en bloed dat ook op mijn eigen kleren terecht kwam.

Wat zegt het web over de vlek?

Alle sites die het onderwerp ‘vlek’ behandelen geven je exact hetzelfde advies (net als in het geval van geknoeide nagellak , het vorige hopeloze huisvrouw item). Op het toepasselijke bloedvlekkenverwijderen.nl vond ik dat je aandacht in eerste instantie moet uitgaan naar: het slachtoffer! Alsjeblieft niet roepen ‘Oh Kees, je goeie goed’! en direct de broek van Kees gaan schrobben, Kees gaat voor.

Screen Shot 2014-04-02 at 12.06.28 PM
Stel dat het slachtoffer veilig is, of als er geen slachtoffer is, dan kun je je volledig over de vlek ontfermen. Gouden regel: behandel vlekken altijd met koud water, nooit met warm water. Warm water zorgt ervoor dat het bloed gaat stollen en dan heb je als het ware een korst op je kleding (getver).

En? Koud water hielp iets, maar de vlek bleef zichtbaar. Tijd voor extra geschut.

Oma weet Raad: “Spuug”

Op de site Oma weet raad vond ik de volgende suggestie.

‘Doe bij een bloedvlek wat “spuug” op de vlek en dan voorzichtig met een gaasje deppen, niet wrijven. Herhalen tot de vlek eruit is. Tip van mijn moeder die nu 88 jaar is!’

Ik poetste mijn tanden – het “spuug” moest wel schoon zijn leek me –  en spuugde zo’n beetje op de vlek. Er gebeurde niks, misschien omdat het spuug was en geen “spuug” of omdat de mevrouw het niet meer zo goed zag, ze was tenslotte al 88. Andere websites zweren overigens ook bij spuug, zie bijvoorbeeld onderstaand citaat. Wat me doet vermoeden dat je met gemak ook andermans spuug kunt gebruiken.

Screen Shot 2014-04-02 at 12.20.53 PM

Vlek weg met azijn of melk?

Je kunt ook azijn gebruiken om de vlek te verwijderen. Gebruik wel kleurloze azijn en mik geen rode wijn azijn op je broek (daar wordt een rode vlek immers niet minder rood van). Alweer zo’n prima tip van bloedvlekkenverwijderen.nl Het ging er niet uit. Ook met melk bleef de vlek nog altijd zichtbaar. Cola kon ook, las ik op infotalia.nl, maar ja, dan zit je opgescheept met een colavlek. Níet?! Jawel, ook dat soort adviezen schotelt het wereldwijde web je zonder gêne voor.

Screen Shot 2014-04-02 at 1.58.23 PM

Wat is de beste bloedvlekken oplosser?

Ik had maar één bloedvlek om de verschillende adviezen op uit te testen en na ‘koud water, melk, “spuug” en azijn’ gooide ik het kledingstuk in de wasmachine en daarna was de vlek er nog niet helemaal uit. Inmiddels had ik een bruinige en opgedroogde bloedvlek en DIE kun je er volgens mijn vrienden van bloedvlekkenverwijderen.nl uit halen met Biotex Oxy Action of Vanish. Dan kan dat dus ook voordat het een bruine vlek is geworden, dunkt me. Ik heb nu even geen verse  bloedvlek om het te testen, maar ik denk dat dat dé tip is.

Succes lieve mensen en kom maar door met je broodbak ergernissen, de poepende katten in je tuin of de aanslag op je tanden. Immers, huishoudelijke dingetjes zijn gewoon veel leuker als je ze samen op kunt lossen.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.