Op vakantie gaan is leuk! Maar voordat je naar die zonnige Spaanse strandvilla of bourgondische Franse camping kan vertrekken, moet je wel eerst even door de zure appel heen bijten: je koffer inpakken.

Vandaag kreeg ik echt de schrik van mijn leven. Midden in een brainstorm over budget vakantietips vroeg mijn collega C.: “Je mag toch maar 10 flesjes van 100 ml meenemen?”. Wat blijkt, C. reist vaak alleen met handbagage! Zélfs als ze een weekje naar de zon gaat. Je hebt immers dan niet zoveel nodig. Toch? En ik maar denken dat ik goed bezig was als ik met moeite mijn koffer (van 20 kilo!) dicht had gekregen. Hoe ze dat doet? C. antwoordde heel laconiek: “Ach, gewoon een kwestie van slim inpakken!”. Breekt jou al lezende het angstzweet uit? Lees dan even onderstaande tips!

Maak een paar weken voor je reis een checklist

Hoe vaak gebeurt het niet dat je onderweg bent en je je plots realiseert dat je iets vergeten bent? Zo ligt de oplader van je telefoon nog netjes op je nachtkastje of staan je slippers nog in de schoenenkast. De rest van de reis ben jij niet meer te genieten. Hè gezellig, zo’n ontspannen vakantie! Ik zorg er altijd voor dat mijn koffer klaarstaat en ik een checklist maak met spullen die ik mee moet nemen. Geen zin om er zelf een te maken? Kijk dan eens naar deze checklist! Of download een van de vele apps, bijvoorbeeld GetPacked (Apple).

Bedenk bij elk item of je het wel écht nodig hebt

Dit is mijn valkuil, iedere keer weer. Want je kunt toch niet één paar schoenen meenemen? En als je uit eten gaat wil je toch een leuk jurkje aan? Ik neem echt altijd te veel kleding mee. Meer dan de helft gaat ongedragen, maar wel verfrommeld, mee terug. Zorg dat je kritisch kijkt naar wat je meeneemt. En neem van alles één, max. twee, stuks mee (behalve je ondergoed uiteraard). Stop bijvoorbeeld één paar (party)schoenen in je koffer en één paar slippers. Aan je voeten prijken dan sneakers of ander goed zittend schoeisel.

Houd rekening met het weer op je vakantiebestemming

Voor een weekje naar de zon heb je minder kleding nodig dan voor een wat koudere vakantiebestemming. Check het weerbericht en bepaal zo wat voor kleding je mee moet nemen. Ik neem zelf vaak zo min mogelijk truien mee, maar werk het liefst in laagjes. Bijvoorbeeld een T-shirt en een vest. Mocht het dan toch warm worden, dan kan ik tenminste nog dat vest uittrekken.

Rol je kleding op

Zo neemt het veel minder ruimte in en zitten er ook niet van die lelijke kreukels in. Ideaal! Je kunt ook zo’n vacuum kledingzak gebruiken, maar dat is echt voor de diehard inpakkers. Mensen die zoveel meenemen dat zelfs oprollen niet meer helpt. Ik moet bekennen dat ik daar een keer dicht tegenaan heb gezeten. Toen heb ik zoveel mogelijk laagjes kleding aangetrokken en nog wat bij mijn reispartner in de koffer gedaan. Alles om die koffer dicht te krijgen en onder de 20 kilo te zitten!

Heb jij wel eens last van inpakstress? Of heb je dat al helemaal onder de knie? Laat mij weten hoe je dat doet!

Bron foto: skyscanner.nl

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.