Surfen en yoga zijn tegenwoordig bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook ’s werelds bekendste surfer, Kelly Slater, doet regelmatig wat zonnegroetjes voordat hij de zee in peddelt. Ik nam op Bali de proef op de som.

“Opposites attract”. Volgens mij zeggen mensen dat alleen als het ze op dat moment zo uitkomt. Bijvoorbeeld om te verantwoorden dat ze een totale loser aan het daten zijn. Maar wat betreft het verbeteren van je surfprestaties gaan de, op het eerste gezicht totaal verschillende, sporten yoga en surfen wel degelijk hand in hand. Een yogasessie voordat je op de plank staat, doet wonderen voor je lenigheid, balans en core strength.

Just do it

Surfen is geen sport die je in één keer onder de knie hebt. Natuurlijk zijn er mensen die het sneller leren dan anderen, maar de kunst zit ‘m vooral in het doorzettingsvermogen. Het doen. De bedenker van de Nike-slogan ‘Just do it’ was vast een surfer. Steeds opnieuw je plank de zee in sleuren is de enige manier om het surfen écht eigen te maken. Keer op keer moet je de zee in peddelen, wachtend op die ene golf. En dan maar hopen dat je ‘m pakt. Zo niet, pech, dan peddel je weer terug, over of door de golven heen. Het is zwaar en er zaten zeker momenten bij dat ik dacht ‘ik kan niet meer’, maar als je dan staat en je glijdt over die golf heen, ben je al die ellende allang weer vergeten. Vervolgens peddel je vol goede moed weer terug de zee in.

Vallen en opstaan

Ik heb me wel eens laten vertellen dat dit synoniem kan staan voor hoe je in het leven staat. Succes is vaak het resultaat van hard werken. Vallen, opstaan en weer doorgaan. Misschien heb je al tien keer het bijltje erbij neer willen leggen. En als het succes, groot of klein, dan is bereikt, was het die ellende meer dan waard. Net als met die plank dus. En met een yogalesje in de vroege ochtend gaat dat een stuk soepeler. En daar speelt de toeristische sector gelukkig goed op in; de yoga & surf retreats zijn niet meer weg te denken. Golfsurfen is pittig en yoga helpt je niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal je grenzen te verleggen. Het geeft je net die energie om door te gaan, maar ook het zelfvertrouwen en de kracht om over angsten en andere barrières heen te komen.

Brokkenpiloot

Ik zou tijdens het schrijven van deze blog eigenlijk nog op een surfplank staan. Als ik mijn voet niet had gekneusd tegen de bodem van de oceaan. Drie weken geleden stapte ik het vliegtuig in, op naar het surfavontuur op Bali. Ik had uitgebreid afscheid genomen van vriendinnen tijdens meerdere etentjes, kreeg nog wat cadeautjes mee voor onderweg en had beloofd vooral veel actiefoto’s te sturen. Ik denk dat mijn collega’s op dat moment al lang weddenschappen hadden gesloten over wat voor blessure ik deze vakantie zou oplopen.

Surfhotel

Na wat omzwervingen over het eiland was het tijd voor mijn verblijf in het Solid Surf & Yoga House in Canggu. Een surfhotel waar de gemiddelde leeftijd, anders dan het woord doet vermoeden, rond de dertig ligt. De dag begint er om 7.30 uur met yoga, als je daar tenminste zin in hebt. Anders draai je je namelijk gewoon nog een keer om. Gevolgd door een ontbijt dat iedere dag door drie Balinese dames on the spot wordt bereid. Vervolgens worden de surfplanken op het autodak gebonden en kan de surfdag beginnen. Als het verkeer een beetje mee zit. De Amsterdamse A10 is niets in vergelijking tot het verkeer op Bali. Er is geen spits, want er staat altijd file.

Enkeltje business class

Ik kan iedereen deze fijne plek aanraden. Na één dag heb ik nog een week bijgeboekt. Dat bleek niet nodig, want de oceaan liet al gauw zijn tanden zien. Ik belandde met een harde klap op de bodem van de Indische oceaan, met een zwaar gekneusde voet tot gevolg. Gelukkig had ik jaren geleden een reisverzekering afgesloten. Ik sta bekend als brokkenpiloot, maar hou wél van wat avontuur. Nog geen 24 uur later vloog ik dan ook business class terug naar Amsterdam (thanks Delta Lloyd!). Wat ook al een avontuur op zich was.

En nu? Voorlopig word ik ondersteund door twee krukken, maar ik ben al druk bezig met het plannen van mijn volgende surftrip, in combinatie met yoga natuurlijk. Want opgeven? Never!

2 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.