Zoals zovelen ben ook ik helemaal voor de nieuwe Netflix-serie ‘The Crown’ gevallen. Deze serie gaat over het leven van de Britse Koningin Elizabeth II, de langst regerende monarch in de geschiedenis. 

Met bombarie gepresenteerd

De serie werd op 4 november met veel bombarie gepresenteerd als de duurste serie die Netflix ooit heeft gemaakt. Alleen al Elizabeth’s trouwjurk in de serie was twee keer duurder dan de werkelijke trouwjurk. Kosten noch moeite waren dus gespaard. Dat leek zijn vruchten af te werpen, want Twitter stond al snel bol van de lovende reacties. Zelfs De Wereld Draait Door besteedde aandacht aan deze serie, die op legale wijze alleen via Netflix beschikbaar is.

Koningin van een krimpend rijk

De serie begint met het laatste restje heerschappij van koning George V. Hij heeft longkanker, maar de artsen vertellen dat niet aan hem of zijn directe familie. Volgens de etiquette van het Britse koningshuis is de sterfelijkheid van een koning nu eenmaal niet bespreekbaar. Koning George sterft dus jong en onverwachts, waardoor zijn onervaren dochter van 26 jaar oud opeens de koningin van een steeds verder inkrimpend rijk wordt. Zo’n twintig jaar eerder bevatte het Britse rijk een vijfde deel van het aardoppervlak, maar nu steeds meer landen onafhankelijk worden verandert het koninkrijk in een rap tempo. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij en getrouwde vrouwen zijn na hun harde werk in de oorlog weer terug naar het aanrecht gedirigeerd.

Een grijze muis

De eerste afleveringen laten Elizabeth als een onzekere, grijze muis zien. De tradities van de monarchie geven haar niet meer vrijheid dan te glimlachen, haar mond te houden en de zware plicht om zoveel mogelijk schandalen binnen de familie te voorkomen. Na de voor de koninklijke familie zo beschamende affaire van de troonsafstand van Elizabeth’s oom die met alle geweld met een gescheiden Amerikaanse vrouw wilde trouwen, is er nu namelijk Elizabeth’s zus Margaret die verliefd wordt op een gescheiden man. The horror!

Iedereen tevreden stellen

Elizabeth probeert zich aan alle regels te houden en iedereen tevreden te stellen, maar komt er al snel achter dat dat onmogelijk is. In een indrukwekkende scène krijgt ze het voor elkaar dat haar echtgenoot Philip tijdens haar kroningsceremonie voor haar knielt en zich aan haar onderwerpt. Iets waar hij erg op tegen is en wat voor die tijd op zijn minst als zeer geëmancipeerd kan worden genoemd. Weer wat later weet ze de volksheld Winston Churchill snoeihard op zijn vingers te tikken.

Flamboyante echtgenoot 

Langzaam maar zeker wordt het bedeesde meisje een sterke vrouw die haar eigen krachten ontdekt en steeds beter om weet te gaan met de uitdagingen die telkens weer voor haar neus staan. Een van die uitdagingen is haar flamboyante echtgenoot Philip, die zich bekneld voelt in zijn onderdanige rol als man van de koningin.

Een echte urban chick 

Het is een serie die vanaf begin af aan weet te boeien. Niet om alle geschiedenis die voorbij komt, niet door decors of mooie jurken, maar door het verhaal van een vrouw die zich probeert te redden in een wereld vol beklemmende regels en tradities. En daarmee zet de serie Elizabeth neer als een echte urban chick. Een stoere vrouw die zich niet wil laten ondersneeuwen door kritische mannen.

Nog meer seizoenen

Het huidige seizoen heeft tien afleveringen en beslaat slechts de eerste jaren van de heerschappij van Elizabeth. Aangezien deze dame van inmiddels 90 jaar oud (!) vandaag de dag nog altijd stevig op de troon zit, is er dus genoeg voer voor veel meer seizoenen. Ik kijk nu al halsreikend uit naar al wat nog komen gaat!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.